MEB torba kanunu neler getiriyor?-1

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Mart 2014 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB torba kanunu neler getiriyor?-1

6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla bir çok köklü değişiklik getirilmiştir. Yapılan değişikliklerin Milli Eğitim Bakanlığı personeli için neler getirdiğini detaylarıyla açıklamaya çalışacağız.

Öğretmenliğe geçişte getirilen sözlü sınav uygulaması ve detayları

Daha önce bu köşeden 'Öğretmenlikte mülakat olmalı mı ya da çıkarılan gürültünün sebebi' başlıklı yazımızla konu hakkındaki görüşlerimizi izah etmiştik. Dolayısıyla okuyucularımızın detay bilgiye ulaşmak istemesi halinde bu yazımızı okumalarını öneririz.

Yapılan düzenlemeyle aday öğretmenlikten asil öğretmenliğe geçiş için önemli düzenlemeler getirilmiş ve düzenlemelerin detayları netleşmiştir.

Buna göre, yapılan düzenlemeyle aday öğretmenliğe atanabilmek için; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan şartlara ek olarak, yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olma ve Bakanlıkça ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranacaktır.

Aday öğretmenler, en az bir yıl fiilen çalışmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla, yapılacak yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanırlar.

Hangi konulardan sözlü sınav yapılacaktır?

Aday öğretmenlere uygulanacak olan sözlü sınav konuları şunlardır:

a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü.

b) İletişim becerileri, öz güveni ve ikna kabiliyeti.

c) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı.

d) Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri.

Sözlü sınavda başarılı olamayanların durumu ne olacak?

Sözlü sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanacaktır. Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenler il içinde veya dışında başka bir okulda görevlendirilerek bir yılın sonunda sözlü konularından tekrar değerlendirmeye tabi tutulacaklardır.

Aday öğretmenlik süresi sonunda sınava girmeye hak kazanamayanlar ile üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişiği kesilir.

Ancak aday öğretmenliğe başlamadan önce 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre aday memurluğu kaldırılarak asli memurluğa atanmış olanlar hakkında sekizinci fıkra hükümleri uygulanmaz. Bu kişiler Bakanlıkta kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur kadrolarına atanırlar.

Yurtdışında doktora yapanlar Milli Eğitim Uzmanı olarak atanacak

6528 sayılı Kanunla 1416 sayılı Kanunun 21 inci maddesi değiştirilerek Milli Eğitim Bakanlığı adına gönderilenlerden doktora yapanlara Milli Eğitim Uzmanı kadrolarına atanma imkanı getirilmiştir.

Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığı adına bu Kanun kapsamında yurt dışına gönderilenlerden gönderildikleri ülkede doktora öğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere yurda dönenler Milli Eğitim Uzmanı kadrolarına atanacaklardır.

Bu kişilerin yurt dışında lisansüstü eğitim amacıyla geçirdikleri sürelerin tamamı memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilecektir. Ayrıca, bu süreler 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) fıkrasında öngörülen çalışma sürelerinin hesabında da dikkate alınacaktır.

Ayrıca, yurt dışına eğitim amacıyla gönderilenlerden öğrenimlerini tamamlayıp mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmeye başlayanlar (bu yükümlülüklerini bitirenler dahil) ile halen yurt dışında eğitimlerine devam edenler de yararlandırılacaktır.

Mahkeme kararıyla aldıkları unvanları tekrar kaybedenler mağdur olmayacak

Bu Kanunun Resmi Gazetede yürürlüğe girdiği tarihten önce uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanlarını mahkeme kararıyla elde edenlerin, mahkeme kararının aleyhlerine kesinleşmesi halinde bu kişilere unvanlarının iptal edildiği tarihten önce yapılan ödemeler geri alınmayacaktır.

Yükseköğretim Kurumlarının disiplin cezaları değişti

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber