'İş sağlığı ve güvenliği maliyet değil kazanım'

"İş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri de iş yerlerindeki tüm sorumluluğu alarak iş kazalarını en aza indirmeyi hedefliyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2014 11:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'İş sağlığı ve güvenliği maliyet değil kazanım'

ÖZCAN YILDIRIM - İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği (İSAG) Başkanı Levent Kavlak, bazı işletme sahiplerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetini artı bir maliyet olarak gördüklerini belirterek, "Bu hizmetin kendileri için ne kadar faydalı olduğunu ilerleyen yıllarda daha iyi anlayacaklar. Çünkü, iş sağlığı ve güvenliği maliyet değil kazanımdır" dedi.

Kavlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının tarihçesinin Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzandığını hatırlatarak, 1865'te yayınlanan Dilaver Paşa Nizamnamesi'nin bu alanda yapılan ilk hukuki düzenleme olduğunu söyledi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 30 Haziran 2012'de Resmi Gazete'de yayımlandığını ve 1 0cak 2013 itibarıyla yürürlüğe girdiğini anımsatan Kavlak, bu yasanın Osmanlı'dan itibaren iş sağlığı ve güvenliği adına yapılan düzenlemelerin sonucu olduğunu dile getirdi.

-"İş sağlığı ve güvenliği uzmanları verimliliği de artırıyor"

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, her yıl yaklaşık bin çalışanın iş kazalarından yaşamını yitirdiğine, binlercesinin de iş göremez duruma geldiğine dikkati çeken Kavlak, şunları kaydetti:

"Yaşanan bu olumsuz tabloyu yapacakları bilimsel çalışmalarla değiştirerek, çalışanları yaşamda tutacak iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri olacaktır. Meslektaşlarımız, sadece çalışanları yaşamda tutmakla kalmayıp oluşturdukları pozitif yaşam koşullarıyla verimliliği de artırıyorlar. Böylece hem işletmelere hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaklar. İşletme sahipleri, bugün artı bir maliyet olarak gördükleri iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin kendileri için ne kadar faydalı olduğunu ilerleyen yıllarda daha iyi anlayacaklar. Çünkü, iş sağlığı ve güvenliği maliyet değil kazanımdır."

Kavlak, Türkiye'de iş kazalarının ve meslek hastalıklarının en önemli nedeninin çalışma yaşamında ve toplumun genelinde iş güvenliği kültürünün oluşmamasından kaynaklandığını savunarak, "Yayımlanan yasalar iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşmasına önemli katkılar sağlıyor. İş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri de iş yerlerinde oluşabilecek iş kazalarına ve meslek hastalıklarına dur demek için ciddi sorumluluklar almaktadırlar'' diye konuştu.

Şırnak'ta anaokulu öğrencilerine 7 dilde eğitim

- Şırnak'ta anaokulu öğrencileri, "Montessori Eğitimi Modeli" sayesinde renk ve sayı saymayı İngilizce, Arapça, Japonca, Kürtçe, Fransızca, İtalyanca ve Yunanca öğreniyor

- Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beltekin: "Bu, diğer illere ve eğitim örgütlerine örnek niteliğinde bir uygulamadır"

- Anaokulu öğretmeni Savcı: "Hedefimiz en az 15 dilde çocuklara renk ve sayıları öğretmek"

ŞIRNAK (AA) - CAFER BALIK - Şırnak Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Çiçek Yuvası Anaokulu'nda uygulanan "Montessori Eğitimi Modeli" sayesinde öğrenciler, renk ve sayı saymayı İngilizce, Arapça, Japonca, Kürtçe, Fransızca, İtalyanca ve Yunanca öğreniyor.

Çocuk gelişiminde en önemli dönem olan 0-6 yaş arası çocukların, soyut kavramları öğrenebilmesi için bir çok eğitim materyalleri kullanılmasına dayanan "Montessori Eğitimi", Şırnak'ta Çiçek Yuvası Anaokulu'nda 2.5 yıldır uygulanıyor.

Eğitim modeli kapsamında öğrencilere yemek yapma, çiçek sulama ve çeşitli el işleri yaptırılıyor. Aynı zamanda öğrencilere renk ve sayı sayma işlemi 7 dilde öğretiliyor.

- "Bu model yaygınlaştırılmalı"

Anaokulunda uygulanan eğitim modelini incelemek üzere okulu ziyaret eden Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Beltekin, AA muhabirine, Şırnak'ın "Montessori Eğitimi Modeli"ne öncülük ettiğini, bu eğitimin tüm Türkiye'de geliştirilmesi ve önünün açılması gerektiğini söyledi.

Eğitimin tek ünitelikten çıkıp bireysel ve toplumsal farklıklara göre yeniden geliştiğini belirten Beltekin, "Şırnak'ta bunu görmek doğrusu beni çok heyecanlandırdı. Çünkü bölgenin buna ihtiyacı var. Bölgedeki eğitim kurumlarının toplumsal taleplere ve öğrencilerin gelişimine uygun bir şekilde yeniden örgütleme kabiliyetinin olması Şırnak için çok önemlidir" dedi.

- "Çoklu bir dünya algısı üzerine kurulu sınıf ortamı var"

Montessori Eğitimi Modeli'nin Türkiye'de uygulanması adına Şırnak'ın öncülük ettiğini dile getiren Beltekin, anaokulunda pedagojik açıdan güzel bir ortam oluşturulduğunu, özelikle öğretmenin katkıları ile sınıf ortamının bir yaşam alanı olarak düzenlendiğini kaydetti.

Modelin, bütün öğrencilerin yaşamdaki gerçek ihtiyaçlarını yerine getirebilecek, karşılayabilecek becerileri geliştirilmeye yönelik bir çalışma olarak kendini gösterdiğine dikkati çeken Beltekin, şöyle konuştu:

"Yine çocukları farklı kültürlere, dinlere, dillere açık hale getiren, onları tanıyan, kabul eden, çoklu bir dünya algısı üzerine kurulu bir sınıf ortamı var. Bu, diğer illere ve eğitim örgütlerine örnek niteliğinde bir uygulamadır. Bunun Türkiye'de geliştirilmesi ve önünün açılması için Şırnak öncülük etmiştir."

- "Hedef 15 dil"

Eğitim modelini Şırnak'ta 2.5 yıldır uyguladığını anlatan anaokulu öğretmeni İrem Savcı da yaptıkları çalışmanın Mardin Artuklu Üniversitesi'nin dikkatini çekmesi nedeniyle mutlu olduklarını söyledi.

Amacının Şırnak'ta bu eğitim modelini geliştirmek olduğunu belirten Savcı, okul öncesi eğitimin en önemli amacının çocukların yeteneğini keşfetmek olduğunu, bunun için çabaladıklarını kaydetti.

"Aynı zamanda çocukların müzik alanındaki yeteneklerini ortaya çıkarıyoruz. Birçok dilde çocuklar sayı saymayı ve renkleri biliyorlar. Şu an 7 dilde ama hedefimiz en az 15 dilde çocuklara renkleri ve sayıları öğretmek. Bunda başarı elde edersek daha sonra cisimlere şekillere geçmeyi planlıyoruz" diyen Savcı, bunların yanı sıra tiyatro ve dil alanındaki çalışmalarının da mevcut olduğunu sözlerine ekledi.

Okul Müdürü Çiğdem Bayrak ise bir sınıfta uygulanan bu eğitim modelini desteklediklerini ve tüm okulda uygulamayı amaçladıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber