Serdengeçti, 'İstikrar Enstitüsü'nün başına getirildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2006 17:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Odalar Birliği tarafından kurulan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) bünyesinde "İstikrar Enstitüsü" oluşturulurken, başına eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti getirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TEPAV Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Enstitü'nün, önümüzdeki dönemde her kesimin kaybetmeden kazanması için, yol göstermek amacıyla ihdas edildiğine işaret ederken, "bundan başka anlam çıkarılması uygun değil" dedi.

Enstitü'nün başına getirilen eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ise başka ülkelerde normal karşılanan gelişmelerin Türkiye'de birden bire büyütüldüğüne işaret ederken, "istikrarı çok zor yakaladık, kalıcı kılmak ve devam ettirmek zorundayız. Son zamanlarda bir takım çalkantılar olması, bunu hiç bir şekilde engellemez" dedi.

Enstitüye ilişkin bilgilendirmenin ardından, Hisarcıklıoğlu ile Serdengeçti soruları yanıtladılar.

Bu enstitüde yapılacak çalışmaların, ülkeyi yöneten karar süreçlerine nasıl yansıtılacağı yolundaki soru üzerine de Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Kamudaki makamlar sonsuza kadar devam edecek diye birşey yok. Hedefimiz, kamudaki tecrübeyle, özel sektörün tecrübesini biraraya getirip, cephenin iki tarafını da aynı eşitlikte görüp, doğru politikaların ortayı çıkarılabilmesidir."

Serdengeçti, döviz kurlarındaki dalgalanmaya ilişkin soru üzerine "Son zamanlarda birtakım çalkantıların olması, bunu hiç bir şekilde engellemez" yorumunu yaptı.

Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin tartışmalar yaşandığına ilişkin soru üzerine de Serdengeçti, Merkez Bankası bağımsız ve bu şekilde devam edecektir endişe edecek bir durum yoktur" yanıtını verdi.

"Cari açık ve enflasyon hedefinde revizyon olabilir mi" sorusuna karşılık da Serdengeçti, "Türkiye'de cari açık veya büyüme rakamı diye bir hedefi yoktur ama faiz dışı hedefi, enflasyon hedefi vardır" diye konuştu.

Tahminlerde revizyona gitmenin gayet normal olduğuna işaret eden Serdengeçti, devamla şöyle dedi:

"Hedef bir kere konduktan (bu yıl için konuşuyorum) sonra revizyon söz konusu değildir. Madem bu tür mekanizmeler konmuş, hatta bunlar yasanın içine konmuştur. Buna gerek yoktur. Bunun yerine ne vardır? Hedeften sapılıyor...(Yapılacak işler şunlardır gibi) bir takım mekanizmaların çalıştırılması sözkonusudur. Siz ikide bir hedefleri değiştirirseniz o zaman mekanizmaların önemi kalmıyor."

"Son gelişmeler endişe verici mi?" sorusuna ise Serdengeçti, "Subjektif bir yaklaşım bu...Böyle bir endişeyi paylaşmıyorum" dedi.

Faiz indirimine ilişkin bir başka soruya Serdengeçti, "Bugün itibariyle faiz kararına ilişkin Merkez Bankası'nın açıklaması söz konusu... Tek bir ayın rakamlarına bakarak, çok iyimser veya çok kötümser senaryolara varmak çok büyük hatadır" karşılığını verdi.

Serdengeçti, "kur rejimine" ilişkin olarak da şu izahatta bulundu:

"Kur rejimi başka şey, kur politikası başka şeydir. Kur rejimine ilişkin kararı, sadece Merkez Bankası vermez. Hükümetle beraber verilir. Sabit kur mu, dalgalı kur mu olacak, bunlar beraber verilecek kararlardır. Kur politikasının tasarımı ve uygulanması, Merkez Bankası'na aittir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber