İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İstifa edip dönmek isteyen memur, 2 kere düşünmeli

657 sayılı Kanunun 94. maddesine göre her Devlet memuru çekilme hakkına sahiptir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Mart 2014 10:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstifa edip dönmek isteyen memur, 2 kere düşünmeli

Ancak çekilen Devlet memurlarının nasıl memuriyete döneceği 657 sayılı Kanunun 92. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili madde şu şekildedir:

"İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71. madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki karolara atanabilirler."

Bu madde metninin yükleminden anlaşılacağı üzere, çekilen bir Devlet memurunun yeniden memuriyete atanmasında idarenin takdir hakkı vardır.

Ancak bu takdir yetkisi de mutlak olmayıp kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlıdır. Takdire dayalı işlemlerin sebep ve maksat bakımından yargı denetimine tabi bulunduğu hususu idare hukukunun bilinen ilkelerindendir. Takdir yetkisi açıktan atamaya ilişkin bir işlemde kullanılmış ise bunun, kadro, ihtiyaç, hizmet gerekleri ve atanma isteminde bulunan kişinin kişisel konumu gibi durumlar dikkate alınarak kullanılıp kullanılmadığının yargı merciince incelenmesi gerekir.

Ankara'da açılan bir davada, idare kuruma tahsis olunan atama izni sayısının sınırlı olduğunu ve bu iznin açıktan-yeniden atama için kullanılacak kısmının kullanılmış olduğunu belirterek savunma yapmış, mahkeme de bu savunmayı kabul etmiştir. Mahkeme kararı için tıklayınız.

Bilindiği üzere bir kamu kurumunun, kendisine tahsis edilen kontenjandan istifa sonrası dönüşler için kullanabileceği miktar sadece yüzde 2'dir. Bu nedenle istifa edip dönmek isteyenlerin iki defa düşünmesinde yarar bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber