Meclis'te TSK tazminatı tartışması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2006 17:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, CHP grubunun, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına temsil tazminatı ödenmesini öngören kanun teklifinin gündemin ön sıralarına alınması talebi kabul edilmedi.

Genel Kurul, Başkanvekili İsmail Alptekin başkanlığında toplandı. CHP, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına temsil tazminatı ödenmesini öngören kanun teklifinin gündemin ön sıralarına alınmasına ilişkin grup önerisini, Danışma Kurulu'nda anlaşma olmaması üzerine, Genel Kurul gündemine getirdi.

Öneri lehinde söz alan CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Danıştaya yapılan saldırının temelinde, komplo teorilerinden bahsedildiğini ifade ederek, olayların doğru şekilde algılanması gerektiğini söyledi.
?Vücut dilinden anlayan kişilerle çalışacağım diyorsanız, devletin dinci teröre karşı gözünü kör, kulağını sağır etme noktasındaysanız, bu olayları algılayamazsınız? diyen Çakır, ?Bu olayların başından itibaren algılanmamış olmasının nedeni, sizin anlayışınızdan kaynaklanıyor? dedi.

AK Parti'lilere, olaylara sağduyuyla, ülke menfaatleri doğrultusunda yaklaşma tavsiyesinde bulunan Çakır, grup önerilerine sahip çıkılmasını istedi.

?AK PARTİ SAMİMİ DEĞİL?

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, öneri lehinde yaptığı konuşmada, AK Parti'nin, subay ve astsubaylara makam tazminatı verilmesini öngören yasa teklifi konusunda samimi olmadığını söyledi. ?Subay ve astsubaylarla bir sorunları mı var bilmiyorum ama eminim bizim gibi düşünüyorlardır? diyen Baratalı, astsubayların yüksek maaş aldıklarının söylenmesine karşın, ortalama 700 milyon lira maaş aldıklarını ifade etti.

Baratalı, 1 milyon 200 bin kişinin bu kanun teklifini beklediğini dile getirerek, ?Bu insanlar, her yerde vatanları için canlarını verdiler. 'Gidin, Kandil Dağı'nı temizleyin' derseniz, bu ülkenin menfaati, geleceği için gidip canlarını yine vereceklerdir? diye konuştu.

Öneri üzerinde söz alan DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, 1987-1992 Şirvan Kaymakamlığı sırasında silahlı kuvvetler mensuplarıyla birlikte terör örgütüyle mücadele ettiğini kaydetti. Bu dönemde şehit olan 211 asker arasında subay ve astsubaylar bulunduğunu, belki şu anda bile dağda çatışan, şehit olacak askerlerin bulunduğunu ifade eden Kandoğan, ?Teklifi burada gündeme almayacaksak, onlara şükran borcumuzu ne zaman ödeyeceğiz?? dedi.

Kandoğan, ?TÜPRAŞ'ın peşkeş çekilmesinden dolayı oluşan 800 milyon dolarlık zararı, silahlı kuvvetler ve emniyet mensuplarına versek olmaz mıydı?? diye sordu.

?HOŞ GÖRÜNMEK İSTEMİŞ OLABİLİRSİNİZ?

CHP'nin grup önerisi aleyhinde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Baratalı'nın, ?AK Parti'nin subay ve astsubaylarla bir sorunu mu var da bu teklifi karşı çıkıyor? sözlerini, ?talihsiz bir açıklama? olarak değerlendirdi.
Siyasi partilerin siyaset yaptığını, bunu yaparken de silahlı kuvvetler mensuplarına hoş görünmek istemiş olabileceklerini belirten Ergin, ?Ama bu yapılırken, o kişilerle bizi karşı karşıya getirme manipülasyonu yapılmasını kabul edemeyiz. Olayın, siyasi bir rant beklentisine aracı kılınmasını kabul edemem? dedi.

CHP'liler, Ergin'in sözlerine tepki gösterdi. Ergin, kendilerinden önce ülke kaynaklarının popülist bir yaklaşımla dağıtıldığını ifade ederek, iktidara gelirken asla popülist bir siyaset izlemeyeceklerini söylediklerini kaydetti.
CHP'li milletvekillerinin laf atmaları üzerine Ergin, ?Kendisi söyleyecek, konuşacak ama karşı konuşmalara tahammül edemeyecek... Bu, tek parti iktidarının uygulaması? dedi.

Sadullah Ergin, teklifin içeriğine karşı olmadıklarını, ama gündemin ön sıralarına alınmasına kabul edemeyeceklerini söyledi. CHP'nin grup önerisi, kabul edilmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber