Taksim'e yürüyen gruba müdahale

Berkin Elvan'ın cenaze kortejinden ayrıldıktan sonra Şişli'de polis ekiplerine taş, bilye ve havai fişek atan gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunuldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2014 21:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Taksim'e yürüyen gruba müdahale

Berkin Elvan'ın cenazesinin bulunduğu kortejden ayrıldıktan sonra Şişli'de polis ekiplerine taş, bilye ve havai fişek atan gruba müdahale edildi.

Elvan'ın cenazesinin Halaskargazi Caddesi üzerinden Feriköy Mezarlığı'na götürüldüğü sırada, Taksim Dayanışması anons aracından, kortejde bulunanların bir kısmının Ergenekon Caddesi'nin girişinde beklemesi çağrısı yapıldı.

Bunun üzerine katılımcıların büyük bir bölümünün caddenin girişinde kaldığı görüldü. Yaklaşık iki saatlik bekleyişin ardından katılımcıların bir kısmı, caddede bekleyen TOMA'ların üzerine çıktı. Caddede güvenlik tedbirleri alan polis, grubu uyardı. Uyarılara rağmen eylemlerine devam eden gruptakiler, polislere taş, bilye, havai fişek ve çevredeki masa ile sandalyeleri fırlattı. Bunun üzerine polis, biber gazı ve tazyikli suyla gruba müdahale etti.

Müdahalenin ardından gruptakiler ara sokaklara dağıldı. Bölgedeki gerginlik devam ediyor.

Kurtuluş'ta da güvenlik önlemi alan polis ekiplerine taşla saldıran gruba biber gazıyla müdahalede bulunuldu.

- Gezi Parkı kapatıldı

Bu arada, Taksim'deki Gezi Parkı da güvenlik önlemleri kapsamında vatandaşların ziyaretine kapatıldı. Gezi Parkı'nın çevresinde önlem alan güvenlik güçleri, ziyarete gelen vatandaşlara parkın kapalı olduğunu söyleyerek girişlere izin vermiyor.

Güvenlik güçlerinin, Cumhuriyet Anıtı, Atatürk Kültür Merkezi, Galatasaray Meydanı ve İstiklal Caddesi'nin bazı noktalarındaki bekleyişi sürüyor.

Bazı liseli gruplar da "Berkin Elvan onurumuzdur" ve "On beşinde bir fidan, Berkin Elvan" sloganları atarak, İstiklal Caddesi'nde kısa süreli yürüyüş yaptı.

Öte yandan, Taksim Meydanı'nda toplanmak isteyen grupları da polis bölgeden uzaklaştırıyor. Ara sokaklara dağılıp yeniden toplanarak Taksim Meydanı'na gelmeye çalışan gruplara polis, kalkanlarıyla engel oluyor.

İSTANBUL'DA 45 GÖZALTI

İstanbul'da meydana gelen olaylarda 45 kişi gözaltına alındı

Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın cenaze töreninin ardından, Kağıthane ve Beyoğlu'nda toplanan gruplar, çevreye zarar verince, polis müdahale etti.

Kağıthane'de toplanan gruptakiler, Örnektepe Mahallesi'ndeki AK Parti seçim irtibat bürosunun camlarını ve tabelasını kırarak ateşe verdi. Polisin müdahale ettiği eylemciler, ara sokaklara kaçarken çevredeki iş yerlerine zarar verdi.

Bu arada Beyoğlu'nda toplanan grup da Etibank Caddesi üzerinde bulunan Mehmet Akif Ersoy Mahallesi seçim irtibat bürosuna ve bir banka şubesine molotof kokteyli attı. Cadde üzerindeki 20'den fazla araca zarar veren gruptakiler, bir çok iş yerinin de camlarını kırdı. Gruptakiler, cadde üzerindeki AK Parti bayraklarını da toplayarak yakmaya çalıştı. Göstericilerin barikat kurmakta kullandığı ve daha sonra ateşe verdiği çöp kutuları, TOMA'lar tarafından söndürülerek yol kenarına çekildi. Kaldırımları sökerek zarar veren ve yollara barikat kuran gruptakiler, polisin müdahalesi sonucunda dağıldı.

Bu arada zarar gören mahalleliler, göstericilere tepki gösterdi. Göstericilere saldıran mahallelilere polis uyarıda bulundu.

Esnaflar, iş yerlerinin kırılan camlarını, tahta monte ederek kapatmaya çalıştı.

Güvenlik önlemi alan polis ekiplerinin, bölgedeki bekleyişleri sürüyor.

Öte yandan Şişli Kurtuluş ve Ergenekon caddelerinde bazı banka şubelerine ve AK Parti seçim irtibat bürolarına zarar verildi.

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, bugün İstanbul genelinde meydana gelen olaylarda 45 kişi gözaltına alındı.

ANKARA'DA 73 GÖZALTI

Ankara Valiliği, Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan ve 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümü nedeniyle yapılan protestolarda çevreye zarar veren 73 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Berkin Elvan'ın vefatı nedeniyle Güvenpark'ta öğle saatlerine doğru toplanan sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların eylemlerini sonlandırıp dağılmalarına müteakip alandan ayrılmamakta ısrar eden bazı marjinal grupların Kızılay Meydanı ve bağlı ana arterleri kapattıkları belirtildi.

Göstericilerin, geçiş yapan vasıtalar ile kamu araçlarına cebir ve şiddet kullanarak zarar verdiğinin tespit edilmesi üzerine 73 kişinin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığının kaydedildiği açıklamada, gözaltına alınanların adli işlemlerine cumhuriyet savcısı tarafından devam edildiğini bildirildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Ankara'nın genel hayatını cebir ve şiddet kullanarak olumsuz etkileyecek, huzur ve güvenliği ortadan kaldıracak, şehrin dirlik ve düzenini bozacak hiçbir duruma izin vermemekte kararlı olduğumuzu belirtir; aziz Ankaralılara gösterdikleri duyarlılıkları, anlayışları ve her zaman ortaya koydukları aklıselim davranışlarından dolayı bir kez daha teşekkür ederiz."

Ankara'da Kennedy Caddesi'nde eylem yapan gruba polis müdahale etti

Gezi Parkı odaklı eylemler sırasında yaralandıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan için Kennedy Caddesi'nde protesto eylemi yapan gruba polis müdahale etti.

Kızılay'daki gösterilerin ardından Kennedy Caddesi'ne geçen protestocular, çöp konteynerleriyle barikat oluşturup yolu trafiğe kapattı. Uyarılara rağmen gösteriyi sürdüren gruptakilerden bazı kişiler polise taş attı.

Güvenlik güçleri de protestoculara tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti.

Gruptakiler müdahalenin ardından ara sokaklara dağıldı.

Öte yandan, Tunalı Hilmi, Libya ve Dikmen caddelerinde gösteri düzenleyenlere de güvenlik güçlerince müdahale edildiği belirtildi.

İLLER DE EYLEMLER

İstanbul'daki Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralandıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan için Trabzon, Rize, Kütahya, Adıyaman, Uşak, Afyonkarahisar, Düzce ve Sakarya'da gösteriler yapıldı.

Trabzon'da PTT İl Müdürlüğü önünde toplanan ve kendilerini "Liseli Genç Umut" olarak adlandıran grup, "15'inde bir fidan Berkin Elvan" yazılı dövizlerle bir süre hükümet aleyhine slogan attı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Damla Kenanoğlu, Berkin Elvan için bir araya geldiklerini belirterek, "Bizler bugün oyun arkadaşımızı, okul arkadaşımızı, sıra arkadaşımızı yıldızlara uğurluyoruz. Berkin öldü ama bizler onu okullarımızda, sınıflarımızda, sokaklarımızda yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Öğrenci Kolektifi tarafından düzenlenen gösteride ise yaklaşık 150 öğrenci İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden üniversite rektörlük binasına kadar yürüyüş yaptı.

Öğrenciler açıklamanın ardından bir süre daha slogan atan grup, polisin uyarısı üzerine olaysız şekilde dağıldı. Basın açıklaması yapan gruplara, çevrede bulunan kimi vatandaşların tepki gösterdiği görüldü.

Rize'nin Pazar ilçesindeki Meydan Parkı'nda bir araya gelen grup ise oturma eyleminin ardından basın açıklaması yapıp, alandan ayrıldı.

- Kütahya

Kütahya'nın Simav ilçesinde, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, Berkin Elvan için ekmek dağıttı.

TGB Simav Temsilcisi Mustafa Telimen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Berkin'i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, "Berkin için ne yapabiliriz' diye düşünürken 'ekmek dağıtalım' fikri gelişti. Üyeler arasında ve vatandaşlardan bir miktar para toplayıp 200 ekmek alıp dağıttık" dedi.

- Adıyaman

Adıyaman'da toplanan bir grup, basın açıklaması yaptı.

Demokrasi Parkı'nda toplanan, aralarında çeşitli sendikaların üyeleri ve öğrencilerin bulunduğu grup, hükümet aleyhine bir süre slogan attı.

Daha sonra gruptakiler adına açıklama yapan Emek Gençliği İl Yöneticisi Aynur Akbaba, Berkin'in uzun süre yoğun bakım ünitesinde hayat mücadelesi verdiğini ifade ederek, "O, Gezi direnişi ailesinin en küçüğüydü. 269 gün direndi, ancak kurtaramadık" dedi.

Açıklamanın ardından Gölbaşı Caddesi'nden AK Parti İl Başkanlığına kadar yürüyen grup, polisin uyarısının ardından olaysız dağıldı.

- Uşak

Uşak Üniversitesinde ve kent meydanında da gösteriler düzenlendi.

Uşak Üniversitesi Bir Eylül Yerleşkesi Rektörlüğü önünde toplanan bir grup öğrenci, sloganlar eşliğinde ellerindeki dövizlerle yürüyüşe geçti. Kampüs içinde bir süre yürüyen grup açıklama yaptıktan sonra alandan ayrıldı.

Bazı siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum kuruluşları üyeleri de kent merkezinde toplanarak basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklaması okuyan Eğitim-Sen Şube Başkanı Burak Yavaş, Berkin Elvan'ın ölümüne neden olanların cezalandırılmasını istedi.

- Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'da bir grup, oturma eylemi yaptı.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Hüdaverdi Kılınç, Anıtpark'ta toplanan grup adına yaptığı açıklamada, polislerin attığı gaz bombasıyla yaralanan Berkin'in yaşam mücadelesini kaybettiğini belirterek, "Tedavisi boyunca Türkiye halklarının üzerine titrediği, insani duygularını yitirmemiş herkesin, her ailenin umutla iyi haberlerini beklediği Berkin'in ölümü hepimizi üzdü" dedi.

Grup, oturma eyleminin ardından olaysız dağıldı.

- Düzce

Düzce'de Anıtpark Meydanı'nda toplanan grup basın açıklaması yaptı.

KESK üyeleri ve öğrenci topluluklarının oluşturduğu grup, ellerinde dövizlerle Spor Sokak'ta bir süre yürüdü. Hükümet aleyhine slogan atan gruptakiler, basın açıklamasının ardından alandan ayrıldı.

- Sakarya

Sakarya Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Leyla Ekmen Epözdemir, bütüncül çocuk politikası olmadığı müddetçe çocukların yaşam hakkını korumanın mümkün olmayacağını bildirdi.

Epözdemir, Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, çocuk ölümlerinin yaşamın en zor ve acı konulardan birisi olduğunu, Elvan'ın ölümüyle bir kez daha acıya boğulduklarını vurguladı.

Eğitim, sağlık gibi alanlarda kamu görevlilerinin ihmallerinin de sıklıkla çocukların ölümüne neden olduğunu vurgulayan Epözdemir, şunları kaydetti:

"Yaşam hakkının ihlali beslenme, barınma gibi sadece temel ihtiyaçların karşılanmamasıyla sınırlı bir çerçeve değildir. Yaşam hakkı, çocukların hak sahibi, eşit, özgür ve onurlu birer birey olarak, barış içerisinde iyi ve mutlu bir yaşam sürmesi için gerekli olan sağlık, sosyal hizmet. sosyal yardım, eğitim ve adalet alanlarının bütüncül biçimde ve çocuk merkezli olarak yapılandırılmasını gerektirir.

Yaşam hakkı, temel hakların gerçekleşmesi için ön koşuldur. Ancak çocukların yaşam hak ihlalleri de göstermektedir ki 'Bütüncül çocuk politikası olmadığı müddetçe çocukların yaşam hakkını korumak mümkün olamayacaktır."

- İzmir

İzmir'de Berkin Elvan'ın ölümünü protesto etmek için Alsancak'ta toplanıp, Konak'a yürümek isteyen gruba polis müdahale etti.

Gezi Parkı odaklı eylemlerde yaralandıktan sonra dün hayatını kaybeden Berkin Elvan için Alsancak'ta toplanan grup, sloganlar atarak Konak Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Polis, gruba yürüyüşü sonlandırması ve Gündoğdu Meydanı'na geri dönmesi konusunda uyarıda bulundu.

Buna rağmen yürüyüşe devam etmek isteyen, polise taş, havai fişek ve sapanla bilye atan eylemcilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Kaldırım taşlarını söken gruptakiler, bazı iş yerleri ile park halindeki otomobillere zarar verdi.

Eyleme katılanlar ile çevredeki bazı esnaf, gazdan etkilendi. Müdahalenin ardından bazı vatandaşlar Fransız Kültür Merkezi ve çevredeki lokantalara sığındı. Öte yandan eylem nedeniyle Kordonboyu'ndaki birçok işletmenin kapalı olduğu gözlendi.

Konak Meydanı'na yürüyüşlerine izin verilmeyen gruptakiler, Gündoğdu Meydanı'na döndükten sonra bu kez Lozan Meydanı'na ilerledi. Burada polis ekibinin müdahalesi sırasında bazı kişiler gözaltına alındı. Alsancak bölgesinde polis ekiplerinin müdahalesi sırasında yaralanan bazı vatandaşlar ise ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

-Antalya-

Antalya'da Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, bir kutunun üstüne ekmek koyarak hükümet aleyhine sloganlar attı. Polis ekipleri uyarılara rağmen taş atan eylemcilere, TOMA ile su sıkarak müdahale edildi. Müdahalenin ardından ara sokaklara dağılan protestocular, bir süre sonra tekrar Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi.

Polisin tekrar müdahale etmek istemesi üzerine gruptakiler saygı duruşunda bulunarak ve İstiklal Marşı okudu. Daha sonra yapılan uyarıya rağmen dağılmayan gruba tekrar müdahale edildi. Ara sokaklara kaçan göstericiler dağıldı.

Eylem sırasında caddedeki trafik levhaları, çöp konteynerleri, otobüs durağı ve kaldırımlarda hasar oluştu.

-Denizli-

Denizli'de Delikliçınar Meydanı'nda toplanan gruptakiler hükümet ve polis aleyhine slogan attı.

Eylemciler meydandaki bir binanın duvarındaki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın posterini indirmek isteyince polis tarafından uyarıldı. Bunu dikkate almayıp posteri indiren göstericilere biber gazı ve tazyikli su sıkılarak müdahale edildi.

Olayda 3 kişi gözaltına alındı.

-Hatay-

Hatay'da Uğur Mumcu Alanı'nda toplanan bir grup, ellerinde pankartlarla Armutlu Mahallesi 'nden Gündüz Caddesi'ne kadar yürüdü.

Uyarılara rağmen dağılmayan grup, polise havai fişek, taş ve bilye attı.

Gruba, TOMA'dan su sıkılarak müdahale edildi. Çöp bidonları ve cadde üzerindeki bazı eşyalarla barikat kuran göstericileri polis biber gazı ve su sıkarak dağıttı.

Meydandan kaçarak barikat kuran gruba tekrar müdahale edildi. Grup, yaklaşık dört saat süren eylemin ardından dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber