Eş durumu naklinde, 5 mesleğe özel ayrıcalık

Eş durumu tayinlerinde 5 grup kamu personeline özel ayrıcalık tanınmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Mart 2014 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eş durumu naklinde, 5 mesleğe özel ayrıcalık

Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik"in 9. maddesinin son fıkrası şu şekildedir.

"(Ek fıkra: 21/10/2000 - 2000/1466 S.Yön./1. md.) İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı, mülki idare amirliği hizmetleri sınıfı ve emniyet hizmetleri sınıfına giren memurlar, Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subay ve astsubaylar, hakim ve savcılar ile bu Yönetmeliğin ek 1 inci maddesi kapsamına girenlerin görev süresiyle sınırlı olmak üzere, atandıkları yere, memur olan eşinin atanmasında mevzuatı uyarınca yürürlüğe konulan norm kadro sayılarına ilişkin hükümler uygulanmaz."

Bu maddeye göre, eşiniz, zorunlu yer değiştirmeye tabi bir;
1- Öğretmen,
2- Vali ve kaymakam
3- Polis
4- Subay ve astsubay
5- Hakim ve Savcı

ise eş durumu tayini istendiğinde, nakil istenen yerde boş kadro yok ise talep reddedilemez.

Ancak burada önemli olan, yukarıda sayılan 5 grup kamu personelinin yer değiştirme suretiyle naklen atamaya yani rotasyona tabi tutulmasıdır. Eğer zorunlu yer değiştirmeye tabi bir atama yok ise bu madde işletilmeyebilir.

Bu konuya ilişkin örnek bir mahkeme kararı Eğitim Bir Sen tarafından yayımlanmıştır. Kendisi Kredi Yurtlar Kurumunda müdür yardımcısı olan bir memurun eşi astsubaydır. Astsubayın tayini Tekirdağ'a çıkmıştır. Müdür yardımcısı tayin istemiş ama bu talebi karşılanmamıştır. Mahkeme yukarıda yer verdiğimiz karara atıfla, işlemi iptal etmiştir. Mahkeme kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber