Gece körlüğü ve kas erimesinde dev adım

Türkiye önümüzdeki günlerde dünyanın en ünlü kök hücre araştırmacılarını ağırlayacak. Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği tarafından düzenlenecek kongrede bu alandaki son yenilikler masaya yatırılacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Mart 2014 10:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Gece körlüğü ve kas erimesinde dev adım

Merve Engin

Geçtiğimiz yıl kök hücre araştırmaları yapmak ve proje geliştirmek için kurulan Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği, 20- 23 Mart tarihleri arasında ülkemizde ilk defa uluslararası katılımlı Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongresi düzenleyecek.

Veriler ilk kez açıklanacak

Kongrede dünya ve kamuoyuna ülkemizde omurilik felcinden ince bağırsağa, diyabetten böbrek hastalıklarına, gece körlüğünden kas erimesine kadar birçok alanda yapılan kök hücre tedavilerinin başarılı sonuçları açıklanacak. Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, kongreye çok sayıda kök hücre çalışmaları yapan bilim adamı katılacağını belirterek şöyle konuştu: "Günümüzde modern tıbbın kesin olarak tedavi edemediği hastalıkların tedavisinde kök hücre uygulamaları hem yoğun çalışmalarla araştırılmakta hem de gerçekleştirilmektedir. Kongrede özellikle kök hücreler kullanılarak gerçekleştirilmiş klinik denemelerin verileri ilk kez açıklanacak ve günümüzdeki geleneksel yöntemlerle tedavisi mümkün olmayan iki önemli hastalığın, gece körlüğü ve kas erimesi ile ilgili ülkemizde gerçekleştirilmiş dünyanın ilk klinik kök hücre uygulamasının verileri paylaşılacak."

İnce bağırsakta umut Türkler'den

"Ülkemizde ilk kez insanlara uygulanan doku mühendisliği ürünleri olan 'Biyoderi',ve 'Biyokemik' konusundaki son gelişmelerin de açıklanacağı toplantıda ayrıca, dünyada ilk kez Türk bilim insanlarınca gerçekleştirilmiş ince bağırsak transplantasyonu sürecinde kök hücre uygulaması açıklanacak. Chron, siroz gibi hastalıkların tedavisinde kök hücre uygulaması, beyin tümörlerinde hücresel tedavi, yanıkda ve iskemik kalp hasarında kök hücre uygulamasının klinik sonuçları da tartışılacak."

OMURİLİKTE HAYVAN DENEYLERİ BAŞARILI

Dünyada sadece kök hücre araştırmalarına devlet destekli yüksek bütçelerin ayrıldığını belirten Karaöz, "Ülkemizde ise kök hücre araştırma merkezi ve labaratuvar yetersiz sayıda. Biz Kocaeli Üniversitesi kök hücre ar-ge merkezimizde hayvanlar üzerinde çok sayıda deney yaptık ve çok iyi sonuçlar aldık. Örneğin omurilik felçli bir fareye kök hücre tedavisi uyguladık. Çok kısa sürede farenin sağlığına kavuştuğunu gözlemledik. Aynı şekilde kök hücrenin böbrek hastalıkları, diyabet, mesane gibi bir çok alanda tedavi edici özelliği araştırılıyor" dedi.

Uluslararası katılımlı Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongre Sekreteri Doç. Dr. Serdar Kabataş ise ülkemizde 4 hastaya uygulanan kök hücre aşısından bahsederek şöyle konuştu: İleri beyin tümörleri olan hastalarda, cerrahi tedaviye ek olarak radyoterapi ve kemoterapi gören hastalarda, yaşam beklentisi olan hastalarda bu yöntemi uyguluyoruz. Henüz 4 hastaya uyguladık. Sayı arttıkça bu yöntemi de kamuoyuna açıklayacağız. Kök hücre alanında inanılmaz araştırmalar yapıyoruz, eminimki destek aldığımız takdirde daha da güzel sonuçlara ulaşacağız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber