Aldığınız araç ayıplı çıkarsa ne yapmalısınız?

Bir ziyaretçimizin ayıplı çıkan otoya dair yaptığı işlemler

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Mart 2014 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aldığınız araç ayıplı çıkarsa ne yapmalısınız?

Aşağıdaki şikayet, Haber Gönder yoluyla iletilmiştir.

Ben bir tüketici olarak Ford firmasına 12.04.2014 tarihi itibarı ile ayıplı ürününü iade almadığı için mahkeme açtım. Benim durumumda olan bir çok kardeşimiz var. O araç alıyoruz ve ondan sonra dünyamız başımıza yıkılıyor. Devletin bu işte çok eksikleri var. Kanunu çıkarıyor. Fakat bu firmalar bu kanunlara uymuyorlar.

İŞTE ÜYEMİZİN AÇTIĞI DAVANIN METNİ

HATAY ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI'NA

TC. Kimlik No : 23002939468

Davacı : Mustafa CELLAT

Adresi : Kavaslı Mahallesi Derman Sokak Us-Taş Apartmanı Kat: 2 No:11

Odabaşı Beldesi /Antakya/ Hatay

Davalı (1) : Ford Otomotiv Sanayii A. Ş.

Adresi : Akpınar Mahallesi Hasan Basri Caddesi No: 2 34885 Sancaktepe / İstanbul

Davalı (2) : Ovalı Motorlu Araçlar ve Tic. Ltd. Şti.

Adresi : İskenderun Yolu 5. Km Antakya / Hatay

Konusu : 2012 Ford V362 310S Kombivan 125PS Trend model aracın bedel iadesi veya yenisi ile değiştirilmesi talebi

Açıklamalar :

Hatay - Antakya Yetkili Bayii Ovalı Motorlu Araçlar ve Ticaret Ltd. Şti'nden 28/02/2013 tarih ve 196236 irsaliyeli fatura ile 2012 model Ford V362 310S Kombivan 125PS Trend model aracı satın aldım. Aracı satın alırken Ford firmasının müşterilerine sunduğu Yapı ve Kredi Bankasından 30000 Tl'ye 24 ay sıfır faiz kampanyasından yararlandım. Aracı teslim alma tarihim 13/03/2013' dür. Aracı teslim aldığım tarihten itibaren araçta sorunlar başladı.

Şöyleki:

1)01/04/2013 Tarihinde aracımın gösterge ekranlarının çalışmaz duruma gelmesi nedeni ile aracı almış olduğum yetkili bayiye gittim. Aldığım aracın ayıplı olduğunu ve yenisi ile değiştirilmesi gerektiğini sözlü olarak ifade ettim. Fakat müşteri temsilcisi araçta tamiri mümkün olmayan bir arıza durumunda ancak aracın değişiminin söz konusu olabileceğini ifade etti ve talebimin reddedildiğini söyledi. Araçta bir hata olup olmadığına bakılmak üzere servise çekildiği için servis kaydı açıldı ve dolayısı ile bir tüketici olarak farkında olmadan ayıplı ürünün tamiri yönünde tercih hakkımı kullanmış durumuna düştüm. Servis kayıtlarında BCMII nin pinli elektrik soketinin sıkıştırıldığı, DTC lerin silindiği ve start stop mekanizmasının çalışmadığı bildirildi. Araç 1 iş günü serviste kaldı.

2)Ben bir tüketici olarak haklarımın ne olduğunu araştırmakla uğraşırken 09/04/2013 tarihinde aracın gösterge ekranında fren balatası aşınma algılayıcısı arıza uyarı lambasının sürekli yanması suretiyle sorun çıkması ve start stop mekanizmasının çalışmaması nedeniyle yeniden servise gittim. Yapılan incelemede fren balatası aşınma algılayıcısının kablosunun (tesisatı) koptuğu görüldü. Start stop mekanizmasının çalışmamasının aküden kaynaklandığı ve akünün de değiştirildiği servis kayıtlarına geçirildi. Araç serviste 4 iş günü bekledi. 10/04/2013 Tarihinde Ovalı Motorlu Araçlar ve Tic. Ltd. Şti. müşteri hizmetleri bölümüne aldığım aracın ayıplı olduğunu ve yenisi ile değiştirilmesi gerektiğini ifade eden bir dilekçe verdim. Aynı gün 4443673 numaralı Ford Direkt Hattı Müşteri temsilcisini aradım ve ayıplı aracımın değiştirilmesini talep ettim. Bir gün sonra yetkili bayii müşteri temsilcisini aradım ve dilekçemin mutlaka işleme konulması gerektiğini ve mahkemeye gideceğimi ifade ettim. 11/04/2013 Tarihinde 4443673 nolu telefondan telefonuma bir mesaj geldi ve talebimin işleme konulduğunu ve en kısa sürede sonuçlandırılacağı tarafıma bildirildi. Bu mesaj telefonumda mevcuttur. 12/04/2013 Tarihinde ford direkt hattı müşteri temsilcisi tarafından arandım ve oluşan arızalar nedeniyle üzgün olduklarını fakat talebimin reddedildiğini tarafıma sözlü olarak bildirdiler.

3)20/04/2013 Tarihinde arıza yapan aracımı yeniden servise getirdim. Gösterge ekranındaki ABS, ESP ve hava yastığı arıza ikaz lambalarının yandığı ve start stop mekanizmasının çalışmadığı görüldü. Araç kontrol edildi ve sağ çamurluk üzerindeki kablolarda (tesisatta) kopmalar olduğu tespit edildi ve ilgili arızalar onarıldı. Araç serviste 4 iş günü kaldı.

4)04/05/2013 Tarihinde seyir halinde iken kapıların kendiliğinden kitlenip açılması ve dışardan otomatik kilitlemenin yapılamaması nedeniyle araç yeniden servise geldi. Akünün deşarj olduğu ve değiştirilmesi gerektiği servis kayıtlarına geçirildi. Aracın aküsü değiştirildi ve araç 1 iş günü serviste kaldı.

5)13/05/2013 Tarihinde araç gösterge ekranında fren balatası aşınma algılayıcısı arıza uyarı lambasının sürekli yanması suretiyle sorun çıkması ve aracın kapılarının seyir halinde iken kendiliğinden açılıp kapanması nedenleriyle yeniden servise geldi. Servis sürekli tekrarlanan elektrik arızaları yüzünden aracın elektrik tesisatının komple değişltirilmesine karar verdi. Bu değişimin yapılabilmesi için gerekli parçaların siparişinden sonra araç 27/05/2013 tarihinde yeniden servise çağrıldı ve tesisat değişimi yapıldı. Araç 30/05/2013 tarihinde tarafıma teslim edildi. Sadece bu değişim için araçtan 18 gün yararlanamadım. Yukarıda bahsedilen bütün arızalar garanti kapsamında giderilmiş olup, tarafımdan herhangi bir ücret talep edilmemiştir. Yani bundan da anlaşılacağı üzere herhangi bir kullanıcı hatası söz konusu bile olamaz. 06.06.2013 Tarihinde hem yetkili bayiye hemde Ford firmasına ayıplı aracın yenisi ile değiştirlmesi ile ilgili olarak Hatay 5. Noterliği'nden ihtarname çektim. Yetkili bayii aracımın tamir edildiğini ve tarafıma sağlam bir araç verildiği için talebimin uygun görülmediğini noter aracılığı ile tarafıma bildirdi.

6)04/07/2013 Tarihinde start stop mekanizmasının, hız sabitleyicisinin, yokuş kalkış destek sisteminin çalışmaması ve gösterge ekranında ABS, kaygan zemin işaret lambalarının sürekli yanması şikayetleri ve garanti kapsamının devamı için gerekli km bakımlarını yaptırmak için aracımı İskenderun Ford Ovalı Servisine götürdüm. Aracımın garantisinin devamı için gerekli bakımlar yapıldı. Söz konusu arızalar kayıt altına alındı. Arızaların onarılmasına müsade etmedim ve 10/07/2013 tarihinde Antakya 5. Noterliği üzerinden yetkili bayiye ve ford firmasına bir ihtarname daha gönderdim. İhtarnamede Garanti Belgesi Uygulama Esasları Yönetmeliği 14. maddesine göre tüketicinin onarım hakkını kullanmasına rağmen malın; Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, belirlenen garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde; aynı arızanın ikiden fazla tekrarlanması veya farklı arızaların dörtten fazla meydana gelmesi veya belirlenen garanti süresi içerisinde farklı arızaların toplamının altıdan fazla olması unsurlarının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması, tamiri için gereken azami sürenin aşılması ve firmanın servis istasyonunun, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisinin düzenleyeceği raporla arızanın tamirinin mümkün bulunmadığının belirlenmesi durumlarında, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir hükmü doğrultusunda aracımın yenisi ile değiştirilmesini talep ettim. Talebimin yerine getirilmemesi durumunda 4077 sayılı Tüketici Hakları Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu çerçevesinde yasal haklarımı arayacağımı muhataplara bildirmiş bulunmaktayım. Muhataplardan tarafıma herhangi bir yazılı cevap ulaşmamıştır. Göndermiş olduğum ihtarname ile ilgili olarak hem aracı almış olduğum bayiden hemde ford firmasından bana geri dönüş yapılmaması ve can güvenliğimin tehlikeye girmesi gibi endişelerimden dolayı aracı garanti kapsamında olmak üzere İskenderun Ford Ovalı Servisinde tamir ettirdim.

7) 10/03/2014 Tarihinde start stop mekanizmasının devre dışı kalması ve gösterge ekranında tüm bakımları ford servisinde yeni yapılmasına rağmen motor yağını değiştir ve fren balatası aşınma ikaz lambalarının sürekli yanması sebebiyle aracımı Antakya Ford Ovalı Servisine getirdim. Serviste aracın bilgisayara takılması sonucu arıza ile ilgili olarak parça değişmesi gerektiği ve parçanın sipariş edildiği ve geldiğinde tarafımıza haber verilerek arızanın garanti kapsamında giderileceği söylendi. Aracımdaki arızalar halihazırda giderilmiş değildir.

8)İş bu davanın ikamesinde açılması zarureti doğmuştur.

Hukuki Sebepler : 4077 sayılı Tüketici Hakları Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu vs. mevzuat hükümleri

Sübut Sebepleri : Ürüne ait fatura, garanti belgesi, ödeme belgesi, sözleşme, ihtarname,

yetkili servis kayıtları vs. kanuni deliller

Netice-i Talep : Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerden ötürü;

1) Söz konusu aracımın bedel iadesini veya ücretsiz yenisi ile değiştirilmesini bunun mümkün olmaması durumunda ise ayıp oranında bedel indirimi yapılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

12 / 04 / 2014

Davacı

Mustafa CELLAT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber