Okullarda sosyal kulüpler, sadece kağıt üstünde var

Okullardaki sosyal kulüpler gerçekten çalışıyor mu?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Mart 2014 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okullarda sosyal kulüpler, sadece kağıt üstünde var

Okullarda Sosyal Kulüpler

Bir öğretmenden gelen bilgiyi sizinle paylaşmak istiyoruz.

"Liselerde Sosyal Kulüp adı altında çalışmalar var biliyorsunuz. Ancak bu kulüp çalışmalarını şimdiye kadar tam olarak anlayıp da uygulayan birini görmedim. Üstelik okullarda her öğretmenin illa ki bir kulüp veya sınıf rehber öğretmenliği dayatmasını da anlayamıyorum. Mesela açılan bir kulübe hiç alakası olmayan 3-4 kişi veriliyor ve o kişiler yıl sonuna kadar hiçbir faaliyet yapmadan(sadece kağıt üzerinde onu da bilgisayarı iyi bilen genç bir öğretmene yaptırırlar) haftada iki saat ek ders alır. Yani yattığı yerden para kazanır. öbür taraftan sınıf verilen öğretmen mecburen bir şeyler yapmak zorunda ya da en azından aktif olarak derse girmek zorunda. Üstelik kulüp çalışmasını öğle arası yapamazsınız. Derslerden sonra yapmak zorundasınız. ancak dersler genel de 16.00 civarı biter ve bu sefer öğrencinin servislere koşuşturma telaşı başlar. hafta sonları derseniz kimse gelip de okulu açmak istemez. zaten açsanız ne öğretmen ne de öğrenci gelir. İşin özü sosyal kulüpler mademki var o zaman kulüplerin çalışması için zaman yaratılmak, ya da kaldırılmak zorunluluktur. Zaten 8 saat fiilen ders gören bir öğrencinin dersten sonra da sosyal kulüp için çalışmasına enerjisi kalmaz.

Bu konuya da dikkat çekmeniz memnun olurum. Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim."

Öğretmenimiz aslında bir çok noktada haklı... Sosyal etkinlikler kaldırılsın demiyoruz çünkü okul sporla, kültürle, sanatla, bilimle iç içe olan kurumlardır. Fakat bu konuda bürokratik formlardan öteye bir şeylerin yapılması gerekir.

Zaman sorunu en önemli sorun. Mekan sorunu bir başka sorun. Çünkü bir sınıfa her sınıftan 1-2 öğrenciyi aldığınızda 50-60 kişi ile nasıl ve nerede sosyal etkinlik yapacaksınız?

Bu çok önemli olan konu ile ilgili haftalık ders çizelgelerinde mutlaka zaman ayrılmalı, ilköğretimde rehberlik saati geri gelmeli en azından dönüşümlü olarak haftada iki saat Rehberlik/Sosyal Etkinlik çalışmaları yapılmalı... Hem Sosyal Etkinlik hem de Rehberlik görevi yapan öğretmenlerin sadece birinden ücret almaları uygulamasına son verilmelidir.

Her Sosyal Etkinlik kulübünün yıl sonuna kadar en az bir çalışma ortaya koyması, yılsonu raporunun değerlendirilmesi zorunluluğu getirilmelidir.

Bugüne kadar çalıştığım kurumlarda Atatürkçü Düşünce Kulübü, İzcilik Kulübü, Sosyal Yardımlaşma Kulübü gibi kulüpler alanları ile ilgili olarak yıl boyu aktif olarak çalışmış ayrıca Müzik Kulübü(yıl sonu konseri), Basın Yayın, İletişim Kulübü (okul dergisi), Spor Kulübü (turnuvalar), Tiyatro Kulübü (Tiyatro gösterisi)... her yıl rutin olarak gerçekleştirmişlerdir...

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber