Emniyet: Danıştay'a terör örgütü saldırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2006 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Danıştay mensuplarına yönelik silahlı saldırıyla ilgili soruşturmanın her türlü olasılık göz önünde bulundurularak sürdürüldüğünü, olayla ilgili şu ana kadar 19 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 5'inin tutuklandığını söyledi.

Haftalık toplantısında Polis Bilgi Sistemi POLNET hakkında bilgi veren Çalışkan, sistemin yenilendiğini ve illerin artık bölgeler üzerinden değil merkezle doğrudan bilgisayar bağlantısı kurduğunu anlattı. POLNET'le birlikte gözaltı sürelerinin kısaldığını, pasaport, sürücü belgesi gibi hizmet veren birimlerin daha kısa sürede bu işlemleri yerine getirebildiğini anlatan Çalışkan, trafik kazalarının azaltılmasına yönelik denetimlerin de sistem sayesinde daha etkili hale geldiğini kaydetti.

Özel güvenlik şirketleri, eğitim kurumları ve birimlerinin denetlenmesiyle ilgili usul ve esasların da belli olduğunu anlatan Çalışkan, daha sonra gazetecilerin Danıştay'a yönelik silahlı saldırı ile ilgili sorularını yanıtladı.

Saldırının ardından bugüne kadar 19 kişinin gözaltına alındığını belirten Çalışkan, şu ana kadar 5 kişinin tutuklandığını bildirdi. Çalışkan, tutuklanan kişilerin Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırılara da karıştıklarının tespit edildiğini kaydetti.

Yakalanan kişilerin terör örgütü olup olmadığı, örgütse örgütün niteliği ve ideolojisi hakkında sorulan soruları yanıtlayan Çalışkan, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun terörün ve örgütün tanımını yaptığını hatırlattı. Kanuna göre, ?Cebir şiddet kullanarak; Anayasa'da belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, devletin otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel ve hürriyetleri yok etmek, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eyleme terör denildiğini? anlatan Çalışkan, yasaya göre, iki veya daha fazla kimsenin terör suçunu işlemek amacıyla bir araya gelmesinin de ?örgüt? kapsamında değerlendirildiğini vurguladı. Çalışkan, ayrıca Ceza Kanunu ve özel kanunlarda teşekkül, cemiyet, silahlı cemiyet veya silahlı çetenin de örgüt kavramı içerisinde değerlendirildiğini anlattı.

?TERÖR ÖRGÜTÜDÜR?

Danıştay'a silahlı saldırı düzenleyenler ile Cumhuriyet Gazetesi'ne bombalı saldırıda bulunanların yasada yer alan ?terör ve örgüt? tanımlarıyla örtüştüğünü vurgulayan Çalışkan, ?Bu kişiler terör örgütüdür? dedi. Örgütün hangi görüşe mensup oldukları konusundaki bir soruya da Çalışkan, ?Bazı örgütler kendi kendini tanımlayıp isimlendiriyor? dedi.

Söz konusu kişilerin kimlerle bağlantısı olduğunun her türlü olasılık göz önüne alınarak soruşturmanın yürütüldüğünü ifade eden Çalışkan, ?Saldırganın tarikat bağlantısı var mı?? sorusuna, ?Böyle bir tespit yok? dedi.

Olayla ilgili aranan kişiler olduğunu kaydeden Çalışkan, aranan kişilerden yurtdışına kaçmış olanların tespiti durumunda bu kişilerin uluslararası platformda aranmasını sağlayacak interpol bülteni çıkarılabileceğini de sözlerine etkiledi.

Bir gazetecinin, ?9. Cumhurbaşkanı Demirel'e yönelik bir saldırı olasılığına karşı koruma sayısı arttırıldığına dair haberler doğru mu?? sorusuna Çalışkan, alınan istihbaratlar çerçevesinde koruma tedbirlerinin her zaman gözden geçirilebileceğini bildirdi. Çalışkan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'daki vatandaşlarla yaptığı toplantı sırasında, çifte vatandaşlığı bulunan türbanlı bir kadının konsoloslukta zorluklarla karşılaştığını dile getirmesi üzerine yaşanan tartışmayı hatırlatan bir gazetecinin ?Konuyla ilgili emniyetin bir genelgesi var mı?? sorusu üzerine, konuyla ilgili bilgisinin bulunmadığını, araştıracağını kaydetti.

PASAPORT GENELGESİ

Toplantının ardından AA muhabirine bilgi veren Çalışkan, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ?Pasaport tanziminde dikkat edilecek hususlar? konusunda bir genelgesinin 1984 yılında yayınlandığını, bu genelgenin bugüne kadar yenilendiğini kaydetti.

Bu genelgede pasaportlarda yer alacak fotoğrafların kişinin son durumunu tespit eden, ?cepheden çekilmiş, şapkasız, güneş gözlüksüz olması, kadınlar için çehrenin tam olarak görünmesine mani olamayacak şekilde saç diplerinden itibaren bir örtüyle bağlanmış olarak çekilmiş fotoğrafın kabul edileceğini? öngördüğünü belirten Çalışkan, ?sahibine benzemeyen, eskiden çekilmiş, renkleri birbirine karışmış, solmuş, çarşaflı, peçeli olan, yüz hatları tanınmayacak şekilde saç ve sakalı karışmış fotoğrafların kabul edilmeyeceği? hükmünün genelgede yer aldığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber