İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Mustafa Sarıgül: 3. Havaalanı mutlaka yapılmalı

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül ile projeleri konuştuk.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Mart 2014 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mustafa Sarıgül: 3. Havaalanı mutlaka yapılmalı

VAATLERİ KAYDA GEÇİRİYORUZ

Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başladık. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.

Edip Üzen/Memurlar.net

Biraz kedinizden bahseder misiz?

1956 yılında Erzincan'da doğdum. Marmara Üniversitesi eğitim fakültesi mezunuyum. Kağıthane Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT Genel Müdürlüğü'nde görev yaptım. 18. dönem İstanbul Milletvekilliği yaptım. 1999'dan bu yana Şişli belediye Başkanlığı görevini yürütüyorum. 2 çocuk sahibiyim.

Seçilirseniz İstanbul'da bir su sorunu var. Böyle bir sorunla karşılaşırsanız ne yapacaksınız?

İlk olarak bir durum testi yapmak lazım. 20 yıldır İstanbul'u ve Türkiye'yi yöneten bir iktidar var. 20 yıldır İstanbul'a bir tek baraj yapmadılar ve tedbir almadılar. İkincisi Kuzey ormanlarındaki su havzalarını maalesef özellikle Kanal İstanbul, üçüncü havaalanı ile yok etmeyle karşı karşıyalar. Çok basit bir olay var yani bunun tedbirlerini almak lazımdı. Mesela Suudi Arabistan'da özelliklede İsrail'de denizden nasıl su elde ediliyor buna bakmak lazım, bunu planlamak lazım. Biz hemen bunun çalışmalarını şu anda arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyorlar. Birincisi denizden içme suyu haline getirmemiz gerekiyor ikincisi de mutlaka İstanbul'un iki yakasına iki tane önemli baraj yapmamız gerekiyor.

Geçen gün çok komik bir duruma düştü Sayın Topbaş. Cemal Reşit Bey Kongre Merkezi'nde Melen'de yapılacak olan barajın temelini attılar. Bugüne kadar atmadın da bugün neden atıyorsun. Kesinlikle bunun tedbirini alacağız. Sarıgül döneminde İstanbul'da su sorunu yaşanmayacak. Çünkü benim görevim sorun üretmek değil çözüm üretmek.

3. Havaalanı yapılalı mıdır?

Sayın Topbaş döneminde hazırlanan 100 binlik planlarda ne Kanal İstanbul var, ne üçüncü köprü var ne de üçüncü havaalanı var. Üçüncü havaalanı elzemdir, yapılması gerekiyor fakat yerinin mutlaka Silivri tarafında olması gerekiyor. Sebebini bilemediğimiz bir nedenle bir anda burası değişti. Üçüncü köprü için Sayın Başbakan'ın 1994 senesinde kendi beyanı var, üçüncü köprü çılgınlıktır ve üçüncü köprü bir felakettir diye. Ama üçüncü köprü artık yapılıyor keşke o şekilde yapılmamış olsaydı, başka türlü planlanmış olsaydı. Bunun demokratik ülkelerde geçişleri nasıl yapıldığı nasıl tünellerle geçildiği, ormanların nasıl korunduğu. Özellikle İsviçre'nin dağlarına gittiğimiz zaman, Fransa'ya gittiğimiz zaman buralarda bir dağın tepesinde ki bir ağacın dahi geçişini tünellerden yaptıklarını görüyoruz. Keşke bu tünellerle olsaydı, şu ana kadar bir milyon iki yüz elli bin ağaç kesilmiş vaziyette. Hiç olmazsa bundan sonra tünelli geçiş yapacağız. Aynı zamanda da birçok çıkış verip daha fazla orman faciasına sebebiyet vermemeliyiz. Bu nedenle de o geçişleri daha alt noktalara çekeceğiz.

Hükümet ile nasıl bir ilişki kurarsınız?

Ben 15 yıldır belediye başkanıyım. Bu 15 yılın 13 yılını da Ak Parti iktidarıyla çalışıyorum. Devletin devamlılığı esastır. Ben kamuoyunun yararına olan bütün projeleri, bütün sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşırım. Kamuoyunun yararına olan hiçbir projem benim Ankara'dan kesinlikle dönmez. Çünkü ben Ankara'ya toplumun çıkarını korumak için giderim. Örneğin; çok önem verdiğim bir konu. Harp Akademilerini yanında bulunan bir arazi var. Bu araziye mutlaka ben kent parkı yapacağım. Bu arazi kağıt üzerinde bakanlığın ama bu kente ait, bu kentte yaşayanların bir arazisi burası. Daha önce Maliye Bakanlığı'na ait olan birçok arazi vardı bu araziyi aldım Halide Edip Adıvar Kültür Merkezi yaptım. Yine bir arazi aldım çok güzel bir şekilde Ayazağa'da kent ormanı yaptım. Yine aynı şekilde bir çok güzel alan vardı orayı aldım 10 yıllığına bütün yatırımlarını ben yaptım oraya da şuan da çok güzel bir top sahası yaptım. Yani bu çalışmalar devam eder, benim Ankara'ya götüreceğim konular İstanbul halkının yararına olan konulardır.

İstanbul'un ulaşım sorununu nasıl çözeceksiniz?

İktidar 240 tane kavşak ve yol yaptığını söylüyor. 240 değil 500 kavşak ve yol yapsanız trafiği çözemezsiniz. Ulaşımı planlı olarak çözmek durumundayız. Entegre toplu taşımaya önem vermemiz lazım. Öncelikle ulaşım ana planını güncellememiz lazım. İstanbul ulaşımını tek elden yöneteceğiz. Ulaşımda metro ve raylı sisteme önem vereceğiz. Raylı sistemin toplu ulaşımdaki yeri şu anda yüzde 20. Oysa dünya metropollerinde yüzde 70 ile 80 arasında. İstanbul'da, 20 yılda sadece 68 kilometre metro yapıldı. Oysa Şangay'da 18 yılda 437 kilometre, Yeni Delhi'de 10 yılda 190 kilometre metro yapıldı. Toplu taşıma merkezlerinde büyük otoparklar, aktarma merkezleri yapmamız lazım. Aktarma merkezlerinin altında en az 4 bin arabalık otopark olması lazım. Vatandaş, 1 kilometrelik mesafedeki evinden gelip aracını otoparka bırakacak, metro ile arzu ettiği yere gidecek. Otomobilden inilip metroya binmeyi sağlayamadığımız sürece trafik sorununu çözemeyiz.

Nasıl bir Kentsel Dönüşüm planlıyorsunuz?

Kentsel dönüşümü yıkım ve mutsuzluk olmaktan çıkaracağız. Kentsel dönüşüm değil, kentsel gelişim diyoruz. Kentsel gelişimde yurttaşlarımızın tüm haklarını koruyacağız. Tapu ve 2-B'den kaynaklanan sorunları mutlaka çözeceğiz. Hiç kimse mağdur olmayacak. İstanbul ortaklığı projemizle, toplumsal mutabakata dayalı doğru ve yerinde dönüşüm sağlayacağız. Kesinlikle yüreklerde deprem korkusu kalmayacak. Binalarımızı güçlendireceğiz. İstanbul'umuzu depreme karşı hazırlıklı hale getireceğiz.

Yapılan anketlerde son durum nedir?

10 puan geriden geldik. Şu anda 2 puan öndeyiz, 2 puan gerideyiz. Sanırım anketlere yansımayan sessiz çoğunluk var. Milliyetçi Hareket Partisi'nin yüzde 8 oyu var. Bu kardeşlerimizin bize yöneleceklerine inanıyorum.

Harun Karacan: Eskişehir'de göstermelik hizmetler yapmayacağız Baydemir: İzmir'in Çeşme'si varsa Şanlıurfa'nın Halfeti'si varGüvenç: Şanlıurfa Türkiye'nin ilk 5 ili arasına girecekEmin Ekmen: Batman için 90 proje hazırladıkMansur Yavaş: Ankaralılar AVM'lere mahkum olmayacakFehmi Alaydın: Bitlis'i geleceğe hazırlamaya çalışıyoruzAhmet Çakır: Malatya için 60 proje hazırladıkSeçime üç ay kala asfalt döktüler, onun dışında tek bir çivi yokMustafa Akaydın: 300 proje için 700 milyon liralık yatırım yaptıkT. Bakırhan: Siirt için 56 projemiz var Mustafa Ak: Sosyal belediyeciliğe önem veriyoruzMamak'ın gecekondu algısını bitireceğiz İşte Karabükte yapılanlar...Fethi Yaşar: Görevimiz sadece hizmet yapmaktırMustafa Pekdoğan: Kendi elektriğimizi üreteceğizMehmet Ceylan: Kanal Karabük yapacağız Mehmet Özhaseki: Kayseri'de ilçeler Büyükşehir ile kalkınacakHüseyin Olan: Bitlis'te tarihi dokuya zarar veriliyorGültan Kışanak: Belediye tesisleri güneş enerjisiyle çalışacakRafet Vergili: Siyasetim kimseyi ayırmadan hizmet etmek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber