Dövize müdahale haftaya kaldı!

Haber Giriş : 27 Mayıs 2006 09:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telsim'in satışından gelen 4.5 milyar dolar TMSF'nin Ziraat Bankası'ndaki hesabında duruyor. Ziraat Bankası parayı pazartesi günü 5 bankaya aktaracak. Bankalarla döviz mevduatı pazarlığı önceki gün yapıldı ve yüksek faiz alındı.

Telsim'in Vodafone'a satışıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) 4.5 milyar dolarlık alacağının Fon'un Ziraat Bankası hesabına geçtiği öğrenildi. Paranın bankada bloke olduğu ve pazartesi günü Fon'un kullanımı için diğer Türk bankalarındaki hesabına geçeceği kaydedildi. Edinilen bilgilere göre, Telsim parası Vodafone hesabından TMSF'nin Londra Ziraat Bankası'ndaki hesabına geçtiği halde henüz Türkiye'deki bankalara transferi gerçekleşmedi. Transferin pazartesi günü yapılması bekleniyor. 4.5 milyar dolarlık Telsim satış ücreti 5 ayrı Türk bankasındaki TMSF hesabına yatırılacak. Telsim satış gelirinin kamu kurumları arasında dağıtımı yapıldıktan sonra, para başta Maliye ve Telekomünikasyon Kurumu olmak üzere kamu kurumlarının hesabına geçilecek.

PAZARLIK YAPILDI
TMSF yetkililerinin, çalıştığı 5 ayrı banka ile paranın dağıtımının yapılacağı ana kadar olan süre için pazarlıklar yaptığı ortaya çıktı. TMSF yetkililerinin, bankalar ile paranın döviz mevduatı için pazarlığa oturduğu ve piyasa fiyatının üstünde bir faiz oranı ile paranın döviz mevduatı olarak saklanmasını kabul ettirdiği ifade edildi. TMSF, bankalardan piyasada dövize verilen faiz oranı olan yüzde 5'in üstünde faiz alarak parayı mevduat olarak değerlendirecek. Bu arada, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener Fon'un Telsim satışından gelen dövizi sattığına ilişkin "TMSF'nin şu an itibariyle piyasalara dolar satışı söz konusu değil" dedi.

DÖVİZ SATIŞI HİÇ OLMADI
TMSF'nin Telsim'in satışından elde ettiği dövizin bir bölümünü önceki gün piyasada sattığı, bunun da yükselmekte olan dolar kurunu frenlediği belirtiliyordu. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk önceki gün Telsim'in Vodafone'a satış bedeli olan 4.55 milyar doların TMSF'nin hesaplarına girdiğini, Maliye'ye aktarılacak tutarın YTL cinsi olması halinde döviz bozdurmak için bir planlama yapacaklarını söylemişti.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber