13. Ağır Ceza bir ay daha ek süre istedi

7 aydır gerekçeli kararını yazmayan mahkeme verilen 15 günlük süre doldu. 1 ay daha süre isteyen mahkeme bugün gerekçeyi teslim etmezse HSYK heyet hakkında disiplin yaptırımı uygulayacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Mart 2014 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
13. Ağır Ceza bir ay daha ek süre istedi

Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının ardından mahkemelere ellerindeki işlemleri tamamlaması için verilen 15 günlük yasal süre bugün doluyor. Ergenekon davasının gerekçeli kararının yazımını tamamlayamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise HSYK'ya başvurarak 1 ay süre istedi.

15 gün süre tanınmıştı

Özel yetkili mahkemeleri iptal eden kanun, kaldırılan ağır ceza mahkemelerince verilip henüz gerekçesi yazılmamış hükümlerin gerekçelerinin, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde yazılmasını hükme bağlamıştı. Ergenekon davasında kararını 5 Ağustos 2013'te açıklayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise 10 Mart'ta yaptığı açıklamada, gerekçeli kararın yazımının yüzde 80'inin tamamlandığını bildirmişti. Mahkeme ayrıca özel yetkili mahkemelerin yasal düzenlemeyle Meclis tarafından kapatılamayacağını, bu yetkinin HSYK'da bulunduğunu belirtmiş, "yetki gaspı" nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdukları için karar verilene kadar yetkinin 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğunu savunmuştu.

Disiplin işlemi uygulanacak

Yeni yasanın 6 Mart'ta yürürlüğe girmesiyle 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gerekçeli karar için verilen süre, bugün itibariyle doldu. Kararın ardından 7 ay geçmesine rağmen gerekçeli karar bugün teslim edilmezse İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri hakkında yürütülen incelemenin yanı sıra disiplin yönünden de yaptırım uygulanacak. Ancak 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dün akşam saatlerinde 7 ayda yazımı bitiremediği karar için HSYK'ya başvurarak 1 ay ek süre istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber