Disiplin Kurulu, kademe durdurma cezasını redderse

Aşağıdaki karar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Birinci Hukuk Müşavirliğinin internet sitesinden alınmıştır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Mart 2014 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Disiplin Kurulu, kademe durdurma cezasını redderse

Bir kamu kurumunda, yapılan bir soruşturma sonunda "kanunen bir kesiği olmamasına rağmen vatandaşları para vermeye zorlama" tespiti yapılmıştır.

Memur hakkında Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası uygulanmak istenmiştir. Bu ceza, Disiplin Kurulunun kararı sonrasında atamaya yetkili amirlerce verilmektedir. 657'nin 126. maddesi hükmü şu şekildedir:

"Madde 126 - Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından; kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler il disiplin kurullarının kararlarına dayanan hallerde Valiler tarafından verilir."

Ancak, olayımızda disiplin kurulu, davacıya isnat edilen eylem sabit görülmemiş ve ceza reddedilmemiştir. 657'nin 126. maddesinin 3. fıkrası hükmü, kurula bu yetkiyi vermektedir. İlgili hüküm şu şekildedir:

"Disiplin kurulu ve yüksek disiplin kurulunun ayrı bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabul veya reddeder."

14/12/2007 tarihli disiplin kurulunun kararı, 19/12/2007 tarihinde Genel Müdür tarafından onaylanmıştır.

Ancak, Genel Müdür, 25/12/2007 tarihinde bu kez memura aylıktan kesme cezası vermiştir. Bu cezanın dayanağı, 657 sayılı Kanunun 126. maddesinin şu hükmüdür:

"Ret halinde atamaya yetkili amirler 15 gün içinde başka bir disiplin cezası vermekte serbesttirler."

Diğer taraftan, cezaya muhatap memur, Genel Müdürün daha 6 gün önce disiplin kurulu kararını onayladığını belirterek "cezanın belirliği ilkesinin" ihlal edildiği iddiasıyla dava açmıştır.

Eskişehir İdare Mahkemesi, Genel Müdürün, onadığı disiplin kurulu kararından farklı olarak 6 gün sonra yeni bir ceza vermesinin kanuna aykırı olmadığını belirtmiştir. Bu karar da Danıştay Onikinci Dairesinin 2009/955 sayılı Esas No
ve 2013/7008 sayılı Karar No ile onanmıştır. Mahkeme kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber