Haluk Şahin: Aksaray bizden önce köy gibiydi

Ak Parti Aksaray Belediye Başkan adayı Haluk Şahin Yazgı ile projeleri konuştuk.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Mart 2014 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Haluk Şahin: Aksaray bizden önce köy gibiydi

VAATLERİ KAYDA GEÇİRİYORUZ

Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başladık. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.

Nezir Kardoğan/Memurlar.net

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

10 Şubat 1976 yılında doğdum. İnşaat mühendisiyim. İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi'nden mezunum. Partiye girişim 5 sene önce oldu. Babam mimar, Aksaray'ın yaklaşık ilk mimarlarından, ilk mimarlar o zaman 4 ya da 5 kişiymiş, o 5 kişi içerisindedir kendisi. Aksaray'ın birçok noktasında da projeleri vardır. Belediyemize hizmet dedemden başlar, zabıta memuruydu. 15 yıldır serbest inşaat mühendisi olarak çalışıyordum seçimlerden dolayı bıraktım mesleğimi. Partiye girişimiz bundan tam 5 sene önce yine belediye seçimleri esnasında. O zaman belediye meclis üyeliği için başvurmuştum sıralamaya giremedik 25.sıradaydık fakat 20+3 kişi alınıyordu. Biz geride kaldık, önce il yönetiminde il başkan yardımcısı olarak görev aldım, daha sonra merkez ilçe başkanı olarak atandım. Ardından da belediye meclis üyeliğinden istifa eden bazı abilerimiz vardı vekillik seçimi için, biz de altlardan yukarı doğru geldik. Hem merkez ilçe başkanlığı hem de belediye meclis üyesi görevini ikisini beraber yürüttüm. Bu süre boyunca belediyenin iç işleyişinde imar tadilat komisyonunda görev aldım. Hem de ilçe başkanlığını yürüttüm.

2 dönemdir Aksaray AK Parti yönetiminde. Bu süre zarfında neler yapıldı sizin gözlemleriniz nelerdir?

Dışarıdan değil ben aslında içeriden biriyim. Mesleğim gereği proje hazırladığım için bütün işlerimiz belediyede biter. Belediye başkanımız iki dönemdir başkanımız. Allah razı olsun çok güzel işlere imza attı. Somuncubaba'dan tutun oturduğumuz binaya kadar buraların dönüşümünde hep destekçi oldu. Şehrimiz daha önce köy görünümündeyken şimdi şehir görünümüne ulaştı.

Projeleriniz nelerdir, Aksaray için neler öngörüyorsunuz?

Biz projelerimizi hazırlamadan önce yediden yetmişe ilkokul mezunundan tutunda üniversitedeki hocalarımıza varıncaya kadar hatta hiç okuma yazma bilmeyen teyzelerimize, amcalarımıza varıncaya kadar herkesle görüştük. Herkesin fikrini, görüşünü, ne yaparsak Aksaray için daha iyi olur, neyi eksik görüyorsunuz, neyi yaptığımız zaman tamamlanır diye görüşmeler oldu. Daha sonra illerimizde Konya, Nevşehir, Kayseri, Ankara buralardaki belediye başkanlarımız ile görüşmelerimiz oldu. Onlar bu konularda daha bilgili ve tecrübeliler. Özellikle Tahir Bey (Konya Büyükşehir Belediye Başkanı) ile çok uzun süre görüşmemiz oldu. Bizi kardeş şehir ilan edin yaptığımız çalışmalarda hem teknik olarak size destek hem de Büyükşehir Belediye olduğu için bizim şimdi gördüklerimizi onlar 10-15 sene önce görmüşler, bitirmişler. Bizde bu yüzden neden onlardan bilgi almayalım, destek almayalım diye gezilerimizi ilk önce oralardan başlattık. O kadar güzel şeyler söylediler ki biz tam 10 ana başlıkta 110'a yakın proje açıkladık. Bu projelerin içerisinde bir kısmını da kitapçıklarımıza koyduk. Bu projelerin hepsi ayağı yere basan yani uygulanabilir, gerçekleştirilebilir projelerdir. Sadece sistemini düzgün kurmamız lazım, ekibi iyi oturtmak lazım. Bunlar yapıldığı zaman Allah nasip ederse kısım kısım yapılacak. Bizim burada ki en büyük sorunumuz kaliteli suyumuzun olmaması. Biz çeşmeyi açtığımız zaman kaliteli bir su istiyoruz. Aksaray'ın birinci ve öncelikli sorunu budur. Nereye giderseniz gidin önce bu sorunu söylüyorlar. Kullanım suyumuz var, suyumuz akıyor fakat içilebilir olmasını istiyor hemşerilerimiz.

Su kaynağımız iki tane. Birisi barajdan aldığımız su diğeri yer altından aldığımız su. Barajdan aldığımız su ister istemez başka kasabalardan köylerden başka şeylerde katılınca barajın dokusu etkileniyor. Dokusu etkilendiği için biz %55 oranında alıyoruz şuanda barajdan su. Bunu en aza indirmeye çalışacağız ki o suyu biz sulamada kullanmak istiyoruz. Geri kalanını da biz yer altı su kaynaklarından alıyoruz. Şehrimiz de yer altı kaynaklarını çeşitlendireceğiz hem de mevcut yer altı kaynağın kapasitesini artıracağız. Örneğin Bağlıköy'den şu anda saniyede 150 litre alıyorsak 300 litreye kadar çıkartabiliyoruz. Bizim Aksaray'da ki su ihtiyacımız saniyede 500 litre. Bunu diğer birkaç noktadan tamamlamak suretiyle yapacağız.

İkinci çalışmamız bizim su depomuz ve arıtma tesislerimizi daha modern hale getirip hacmini daha da büyütmeyi düşünüyoruz. Böyle yaptığımız sürece sistemi daha rahat su pompalansın, daha rahat su gelebilsin.
Geçenlerde Avrupa Birliği Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu geldi. O gelmeden önce ben çalışmalarımı göndermiştim incelemesi için. Bana bir hazırlık yapmış. Getirdi dedi ki senin projelerinin büyük bir çoğunluğu Avrupa Birliği'nden hibe alabilecek projeler. Özellikle su ile ilgili olan kısım. Sosyal kültürel projeler de var bunların içerisinde.

Üçüncü çalışmamız, su biliyorsunuz borular vasıtasıyla taşınıyor ama kayıp kaçak oranını ne kadar önlerseniz önleyin mutlaka var. Bizim şu anda oran %50, biz bunu %20 %25'lere düşürmeyi hedefliyoruz. Dünya standartları bu oranda devam ediyor bizde bu oranlara düşürmeyi hedefliyoruz.

Dördüncü çalışmamız da sadece belediyenin kendi bütçesiyle değil aynı zamanda bakanlarımızın da desteğiyle Ecemiş dediğimiz bir bölgemiz var o bölgeden suyu Aksaray'a getirmek sadece biz değil Niğde'de bu sudan inşallah faydalanacak. Ulaşım konusunda bizim burada ulaşım ciddi bir sıkıntı. Son 10 yılda Aksaray %65'e varan bir nüfus artışı olmuş. 110 binken 10 sene önce şimdi 190 binlere çıktı. Gündüz şehri kullanan nüfus 220 binlere kadar çıkıyor. Bu beraberinde trafik sorununu getirmiş, park sorununu getirmiş. Yani bu gelişmişliğin göstergesinde aslında bu güzel bir şey bizim bundan sonra yapacağımız çalışma Efor'un önü dediğimiz kısım var biz burada bir battı çıktı yapmayı düşünüyoruz. Trafiğin en çok yoğun olduğu bölge burası. Burada bir tane battı çıktı çalışmamız olacak. Battı çıktı alt geçit anlamına geliyor. Konya ile bu terim bizim ortak ifademizdir. Eskiden terminal olan bölgede eski bir yapı var. Bu yapıyı yıkıp geriye doğru çekip bir tarafta otel aradaki yapıyı da 3 katlı modern dükkanlara çevirmeyi düşünüyoruz.
Tematik park konusuna biz eğiliyoruz. Mesele Selçuklu Parkı inşallah burada inşa edeceğiz. Masal Parkı dediğimiz çocuklar için düşündüğümüz bir park var. Selçuklu Park'ın içerisini özellikle eski binalarımız var diye böyle iki katlı yöremize uygun binalar var biz bunları yapalım diyoruz. Biz bunları yaptıktan sonra hem park canlanması için sivil toplum kuruluşlarına, derneklere vermeyi düşünüyoruz. Balıkçılarımız için modern bir balık yeri tasarladık. Ulu cami ve Kurşunlu cami dediğimiz bir ara mesafemiz var. Bizim merkezimiz orası. Ve her şey orada, bankalar, alışveriş merkezleri ne ararsanız orada. Dolayısıyla şehrimiz sıkıştı, belediyemiz de orada. Biz diyoruz ki belediye binasını oradan alalım başka bir noktaya taşıyalım, yeni bir merkez oluşturalım. Aksaray'ın hem trafiği hem otoparkı rahatlasın.

Sosyal kesimlere ilişkin projeleriniz var mı?

Birincisi Aş evi dediğimiz bir yerimiz var fakat biz insanların oraya yemeklerini doldurmaya gitmeleri hem onları hem bizleri rahatsız ediyor. Biz Aş evini onlara götürelim diyoruz. Evlere hizmet edelim yani Aş evini evlere götürmek suretiyle biz yapalım.
Engelli kardeşlerimiz için Engelli Koordinasyon Merkezi dediğimiz bir sistem kuracağız. Burada ki amacımız engelli kardeşimiz tekerlekli sandalye kullanan kardeşlerimiz bizi arayacaklar bir hat kuracağız. Bir araç ayarlayacağız engelli kardeşlerimizin rahat binip inebileceği. Evinden alacağız nerede ihtiyacı var ise oraya götüreceğiz, ihtiyacı bitince de tekrar evine bırakacağız. Engelli kardeşlerimiz için indirimli su projemiz var. Suyu daha indirimli kullanmaları için. Kaldırımlarımızı, yollarımızı onlara göre düzenlememiz gerekiyor. Bu yapmamız gereken zorunlu olan bir görev. Emekliler için düşündüğümüz bir proje var. Emekli Evi dediğimiz şey bizim burada emekli olan amcalarımız, dedelerimiz ya kahve köşelerine gitmek zorunda kalıyor ya da sokaklarda, cami önlerinde vakit geçirmeye çalışıyor. Biz dedik ki onları rahatlatalım. Kendilerine güzel bir ortam tasarlayalım.

Kadınlarımız için Kadın Spor Kompleksi dediğimiz bir çalışmamız var. İçerisinde yüzme havuzu, sauna, hamam, spor aletleri, toplantı alanları, atölye kısımları olmasını düşünüyoruz. Çocuklarımız için Bilim Merkezi düşünüyoruz. Gençler için Gençlik Merkezi düşünüyoruz. Üniversite öğrencileri ile görüşüyorum. Arkadaşlarla projeyi ortaklaşa yapacağız. Kaç metre kare ne istiyorsunuz, içerisinde ne olsun diye arkadaşlarla görüşüp bunu yapmayı düşünüyoruz.
Organize sanayimiz 15.sırada Türkiye'de. 15 bin öğrencimiz var. Toplam nüfus 382 bin. Merkezde 182 bin nüfusumuz var. 48 tane mahallemiz var. AKMEK bir tane. Bayanlar için yetmiyor, böyle bir ya da iki noktada daha AKMEK yapmayı düşünüyoruz. AKMEK ile beraber satış ofisi de oluşturmayı düşünüyoruz. Bayanlar yapmış oldukları el işlerini orada satacaklar. Şehrimizin merkezinde eski binalar var, birçoğu da yığma binalar ömrünü tamamlamış binalar mevcut. Yapı bozulmaya başlamış, sosyal yapı bozulmuş. Biz önce buralarda kentsel dönüşüme başlayacağız. Bizim şu ana kadar böyle bir çalışmamız yok ama biz artık başlatacağız. Üniversite hocalarımızla görüştük. Mesela obsidyen taşı diye bir taş var bizim buraya özgü, volkanik bir taş. Biz bu taşı hiç kullanmıyormuşuz ama 100 yıllar önce burada yaşayan Nora Antik kenti var. Orada bu taş kullanılıyormuş. Hem de süs aleti olarak, süs eşyası olarak kullanılıyormuş. Pazar Pazar alanı dediğimiz bir alan var burada fuar alanı yapmayı düşünüyoruz.
Hasandağı'na teleferik, bumbolo evleri yapmayı düşünüyoruz. Hasandağ bölgesinde sadece piknik alanı var. Gelbere, Güzelyurt dediğimiz bölgemiz var. Daha önce mübadele dönemi olduğunda Yunanlılarla, o dönemde orada çok fazla rum yaşarmış. Mübadeleden sonra rumlar gitmiş, orada yaşayan Türkler buraya gelmişler. Bizim her sene festivalimiz olur ama bizim bu festivalimiz tabi sahiplenilmediği için inşallah bundan sonra biz sahipleneceğiz. Sahiplenmediği için festivali kimse duymaz, ordan gelen insanlar Yunanistan'dan gelen insanlar burada 3 gün kalırlar eski dedelerinin evlerine gelip yatarlar. Buradakiler de Yunanistan'a gider. Her sene bu dönüşüm yapılır.

Belediye'nin şu anda borcu var mı?

Hiçbir borcu yok.

Başkan değişimi var burada bir kırgınlık söz konusu mu ?

Aramızda bir kırgınlığımız yok. Biz başkanımızla abi kardeş gibi geçiniyoruz. Zaten ben ilçe başkanı olduğum için bizim tanışmamız 5 sene öncesidir. Beraber çalışmalarımız oldu. El birliğiyle devam ediyoruz.

Soru: Anket durumları nasıl?

Son seçimde %58'di. Biz yine %60 %65 bandında inşallah aralığımız bu. Burada rakibimiz CHP %10 civarında bizim anketlerimize göre. MHP %25 %30 bandında gidip geliyor. Bizim %60 %65 arasında bir oranımız var.

Harun Karacan: Eskişehir'de göstermelik hizmetler yapmayacağız Baydemir: İzmir'in Çeşme'si varsa Şanlıurfa'nın Halfeti'si varGüvenç: Şanlıurfa Türkiye'nin ilk 5 ili arasına girecekEmin Ekmen: Batman için 90 proje hazırladıkMansur Yavaş: Ankaralılar AVM'lere mahkum olmayacakFehmi Alaydın: Bitlis'i geleceğe hazırlamaya çalışıyoruzAhmet Çakır: Malatya için 60 proje hazırladıkSeçime üç ay kala asfalt döktüler, onun dışında tek bir çivi yokMustafa Akaydın: 300 proje için 700 milyon liralık yatırım yaptıkT. Bakırhan: Siirt için 56 projemiz var Mustafa Ak: Sosyal belediyeciliğe önem veriyoruzMamak'ın gecekondu algısını bitireceğiz İşte Karabükte yapılanlar...Fethi Yaşar: Görevimiz sadece hizmet yapmaktırMustafa Pekdoğan: Kendi elektriğimizi üreteceğizMehmet Ceylan: Kanal Karabük yapacağız Mehmet Özhaseki: Kayseri'de ilçeler Büyükşehir ile kalkınacakHüseyin Olan: Bitlis'te tarihi dokuya zarar veriliyorGültan Kışanak: Belediye tesisleri güneş enerjisiyle çalışacakRafet Vergili: Siyasetim kimseyi ayırmadan hizmet etmek Mustafa Sarıgül: 3. Havaalanı mutlaka yapılmalı Hasan Ünver: Söyleyip de yapamadığımız proje yok

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber