Zabıt katipliği sınavı daha ne kadar ötelenecek?

5 bin kişilik zabıt katipliği kadrosunun ihdasından bu yana 1 yıl geçti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Mart 2014 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zabıt katipliği sınavı daha ne kadar ötelenecek?

Açıktan memur alımı yapan kamu kurumlarının sınavlarına hazırlanan adaylar; sınavına hazırlanmış olduğu kamu kurumunun yapacağı sınavların sistematik olmasını istemektedir. Kamu kurumunun yapacağı sınavın sistematik olması, adayların yapılacak olan sınava hazırlanma süreci de olumlu etkilemektedir. Bu bağlamda; Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 30.04.2013 tarih ve 28633 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yayımlanan bu kanun da, Adalet Bakanlığı'nın taşra teşkilatında istihdam edilmek üzere 5000 kişilik zabıt katibi alımına izin verilmiştir.

Adalet Bakanlığı tarafından geçmiş yıllarda yapılan zabıt katipliği sınavlarının tarihleri araştırıldığında her yıl binlerce zabıt katibi, mübaşir, infaz koruma memuru gibi ünvanlarda personel alımı yapıldığı görülmektedir;ancak Adalet Bakanlığı tarafından 2014 yılı itibariyle zabıt katipliği sınavının yapılıp yapılmayacağına, yapılacak ise ne zaman yapılacağına ilişkin açıklama yapılmamıştır. Zabıt katipliği sınavına hazırlanan adaylar, 30.04.2013 tarih ve 28633 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak resmi hale gelen zabıt katipliği sınavının belirsizliğinin son bulmasını ve 2014 yılı içerisinde zabıt katipliği sınavının ne zaman yapılacağına ilişkin Adalet Bakanlığı tarafından gerekli açıklamanın yapılmasını beklemektedirler.

Adalet Bakanlığı'nın duyuru arşivi incelendiğinde; 30.04.2013 tarihinden bu zamana kadar 5000 kişilik zabıt katipliği sınavına ilişkin duyuru yapmadığı anlaşılmıştır.

Öte yandan; Adalet Bakanlığı tarafından daha önce icra katipliği sınavına ilişkin duyuru yayınlanmış ve bu duyuruda 604 icra katibi alımı yapılmıştır. İcra katipliği sınavının şartları incelendiğinde; daha önce zabıt katipliği sınavında yapılmayan uygulamanın yapıldığı görülmüştür şöyle ki; zabıt katipliği sınavının yazılı kısmında yazdırılması istenilen metinler sınav günü Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından daktilografya metinlerinden seçilir ve sınava katılan adaylara yazdırılırdı, bu sınavda adayların 3 dakika içerisinde 90 ve üzeri kelime yazmaları istenilir, 3 dakika içerisinde 90 ve üzeri kelime yazan adaylar sınavın uygulamalı kısmında başarılı sayılır mülakata katılmaya hak kazanırdı;ancak icra katipliği sınavının uygulamalı kısmında daktilografya metinlerinden bir tanesinin yazdırılması usulü terk edilmiş ve Adalet Bakanlığı tarafından duyurusu yapılan sınav metinlerinin, uygulama sınavda yazdırılması istenilmiştir.

Zabıt katipliği sınavına hazırlanan adaylar, 5000 kişi ihdas edilen kadroya ilişkin sınav duyurusunun ve alım yapılırken sınav metinlerinin icra katipliği sınavındaki gibi mi yoksa, daktilografya metinlerinden seçilecek metinin yazdırılması şeklinde mi olacağını ise merak etmektedirler.

Sonuç itibariyle, zabıt katipliği sınavına hazırlanan adaylar;

1) 30.04.2013 tarih ve 28633 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile, Adalet Bakanlığı'na 5000 kişilik zabıt katibi alımı izni verilmiş olmasına rağmen, Adalet Bakanlığı tarafından 5000 kişilik zabıt katipliği sınavına ilişkin; sınavın 2014 yılı içerisinde mi yapılacağı, 2014 yılı içerisinde yapılacak ise sınav ilanının ne zaman yapılacağı,

2) Zabıt katipliğinin uygulamalı sınavının, icra katipliğinin uygulamalı sınavı gibi mi olacağı yani; icra katipliğinde sınav metinlerinin sınava kısa bir süre kala Adalet Bakanlığının tarafından yayımlanan metinlerin içerisinden mi yazdırılacağı yoksa daktilografya metinlerinden mi yazdırılacağına ilişkin açıklama beklenilmektedir.

Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp gerekli duyurunun yapılması dileğiyle.

Memurlar.Net Adalet Personeli Bölümü Editörü

' ÇOTANAK '

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber