Merkez Bankası'ndan bankalara müjdeli haber

MERKEZ Bankası'ndan bankalara müjdeli haber geldi. Merkez Bankası, gerekli görülmesi halinde zorunlu karşılıkların TL olarak tutulan kısmına faiz ödenmesinin gündeme alınabileceğini açıkladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 25 Mart 2014 15:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Merkez Bankası'ndan bankalara müjdeli haber

Merkez Bankası 2010 yılına kadar bankaların munzam karşılık olarak kendisine yatırdığı kaynaklara faiz ödüyordu. Merkez, 2010 yılından itibaren uygulamaya başladığı yeni para politikasına geçerken zorunlu karşılıklara faiz uygulamasını bıraktı.

Merkez Bankası, 18 Mart'ta gerçekleştirdiği ve kısa vadeli faiz oranlarını sabit tuttuğu

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin olarak yayınladığı özetlerde, "Kurul, para politikasının normalleşme sürecinde zorunlu karşılıkların Türk lirası olarak tutulan kısmına faiz ödenmesi konusunu da bu çerçevede değerlendirmiştir. Bu aşamada olmasa da gerekli görülmesi halinde ileri bir tarihte böyle bir düzenlemenin gündeme alınabileceği belirtilmiştir" denildi ve şu bilgilere yer verildi:

"Zorunlu karşılıklara kısmi faiz ödenmesinin aynı zamanda ROM üzerindeki etkileri farklı

açılardan değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda, zorunlu karşılıklara kısmi faiz ödenmesi ile ilgili olarak ilerde yapılabilecek bir düzenlemenin ölçülü ve sınırlı

tutulmasının uygun bir yaklaşım olabileceği ifade edilmiştir."

Merkez Bankası ayrıca son dönemlerde tüketim ve yatırım eğiliminde göreli bir zayıflama olduğuna dikkat çekerek, "Para Politikası Kurulu üyeleri, talep göstergelerindeki zayıflamanın henüz iktisadi faaliyete belirgin olarak yansımadığını ifade etmiştir" denildi.

Çeşitli bölgelerde yağışların mevsimsel ortalamanın altında seyretmesinin gıda fiyatlarının daha da artabileceği uyarısı da yapılan Merkez Bankası açıklamasında şu noktalara da dikkat çekildi:

"Bununla birlikte, Enflasyon Raporunda yer alan risk senaryolarında belirtildiği gibi,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber