İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Abdullah Torun: Su parası olmazsa belediye maaş ödeyemez

Ak Parti Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdullah Torun ile projeleri konuştuk.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Mart 2014 17:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Abdullah Torun: Su parası olmazsa belediye maaş ödeyemez

Adana'da Ak Parti ve MHP adayları ile görüşmek için randevu aldık. Ancak MHP Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, bize randevu verip Adana'ya davet etmesine rağmen, verdiği sözü yerine getirmemiş ve röportaj yapılamamıştır. Daha sonra kendileri, danışmanı Tanfer aracılığı ile onlarca defa aranmasına rağmen, bizlere dönüş olmamıştır. Bu nedenle, Adana özelinde sadece verdiği söze sadık kalarak bize zaman ayıran Ak Parti adayı ile yaptığımız röportajı yayınlıyoruz.

Edip Üzen/Memurlar.net

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

2002 - 2007 yılları arasında Ak Parti'nin ilk döneminde Adana milletvekilliği yaptım, şuanda da Ak Parti'nin 2014 seçimlerinde Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayıyım. İlk ve ortaokulu Adana'da bitirdim. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Kısa süre avukatlık yaptım daha sonra aile şirketlerinde çalışmaya devam ettim.

Seçimleri kazanırsanız Adana için öngördüğünüz örnek projeleriniz nelerdir?

Bizim 50 adet dev projemiz var. Bu 50 adet dev projemiz ana başlıklar halindedir. Bu ana başlıklar altında 500'ü aşkın alt başlıklar bulunuyor. Fakat 50 adet ana projemizde biz Adana'nın tüm ilçelerini kapsayan birbirleriyle entegre olmuş ekonomik, iktisadi büyüklüğü arttırmayı amaçlayan projelerdir. Rutin belediyecilik dışında Aile yaşam merkezleri, gençlik merkezleri, köprüler, kadınlar lokali, konutlar, parklar yapacağız. Adana hak ettiği yer olan, kaybettiği gücü tekrar elde edecek. Dev projelerimizin en başında Kanal Adana projemiz var. Kanal Adana projesi Adana'yı iktisadi açıdan büyütecek bir projedir. Tarihi bir doku oluşturacağız, dünyanın en eski kullanılabilir köprüsü Adana'da Taşköprü. Taşköprü'den itibaren başlayarak denize kadar uzanan bir proje bu. Nehir yatağı içerisinde 110 metre eninde 5 metre yüksekliğinde bir kanal oluşturmak suretiyle taşkın alanı ilan edilen yeri de rekreasyon alanları oluşturarak yeşil alanlar, futbol sahaları, turistik konaklama tesisleri, marinalar oluşturmak suretiyle Adana'yı turist çeken bir şehir haline getireceğiz.

Kentsel dönüşüm alanında neler yapacaksınız?

Şuanda 50 projemiz içerisinde 3 adet uydu kent yeri belirledik. Bunları 1/100.000 planlar üzerinden bulduk. Bu uydu kentlerin önce hafif raylı sistem bağlantıları, alt yapılarını sağlayıp buradaki yapılaşmayı teşvik edip rezerv konutlar elde ettikten sonra değişmesi gereken mahalleleri buralara taşımak suretiyle yeni alanlar oluşturarak bu sistemi yürütmeyi planlıyoruz.

Belediye'nin mevcut borç durumu nedir?

800 milyon dolarlık bir metro borcu var. Bu metro çalışmayan, güzergahı yanlış olan, şehrin görünümünü bozan, nereden gittiği belli olmayan bir metro. Bu metronun güzergahı iyi olmadığı için 2 milyon 100 bin nüfusu olan Adana'da günde 40 bin yolcu taşıyabiliyor. Bu da yıllık 6 milyon lira işletme zararına neden oluyor. Ayrıca metronun geri ödemesi faiz olarak 19 milyon lira, 500 bin lira da zarar yaklaşık 20 milyon lira her ay Adanalının sırtından metro faiz geri ödemesi ve zararına para gidiyor. Yıllık yaklaşık 240 milyon lira yapar. Geçen yıl ki bütçesi 636 milyon lira olduğunu hesaplarsak Adana'nın kaynaklarından elde ettikleri gelirin yarısı metro borçlarına gitmektedir. Bu da belediyeyi hizmet edememek durumuna düşürmektedir. Nitekim bundan dolayıdır ki işçi ve memurun maaşını ASKİ'den topladığı su paralarını borç almak suretiyle maaş ödemesi yapmaktadır. Bu ay aski su parası toplayamazsa gelecek ay büyükşehir belediyesi işçi ve memura verecek para bulamıyordur. Maalesef belediyeyi getirdikleri durum budur. Adana'da göreve geldiğinizde ilk ne yaparsınız dedikleri zaman ben bir çok vatandaşımıza metro borcunu ulaştırma bakanlığıyla halledip, devretmeden bakanlığı burada hizmet etme şansımız yoktur diyorum.

Adana'da anket durumları nedir?

Biz anket yapmadık, yaptırmayı da düşünmüyoruz. Bizim anket yapacak kadar bir desteğiz yok, eş arkadaş yardımıyla seçim kampanyası yapıyoruz. En iyi anket Başbakanımızın burada vermiş olduğu miting oldu. Tarihi bir katılım gerçekleşti.

Diyarbakırlı olmanız nedeniyle propaganda yapılıyor mu?

Kara propagandalar duyuyorum ama bu tutmaz. Benim doğduğum yer Diyarbakır'dır. Biz doğduğumuz yeri gizlemiş değiliz. Doğduğumuz yerle iftihar ediyoruz. Benim bundan çekincem, endişem yok. Doğduğum yer yine bayrağımızın şerefle, şanla dalgalandığı toprağımızdır. Ve 1 yaşından sonra gelip yaşadığım Adana'da benim onur, şeref duyduğum bir yerdir. Ben 5 yıl boyunca Adana milletvekilliği yaptım. Tüm ailem Adana'da, 40 yıldır aynı evde oturuyorum. 40 yıllık komşularım aynı, 40 yıldır birlikte oturuyoruz. Bu şehirde insanların doğduğu yerle yaklaşmak kadar kötü bir şey olamaz. Bugün İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Artvinli, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Şanlıurfalı. Biz geçmişten geldiğimiz yerlerden utanmıyoruz. Ama bunu kara propaganda olarak kullanmak isteyenlerin zihniyet yapısının Adana'yı birleştirmeye değiş ayrılıkçı bir tutum sergileyecekleri tutumunu göstermektedir. Milletvekilliği dönemimizde de hiç kimseyi ayırt etmeden eşit olarak hizmet etmek amacında olduk. Alparslan Türkeş Kıbrıs'lı, Kıbrıs ayrı bir devlet. Yani bunu kullanarak propaganda yapanların amaçları insanları ötelemek, dışlamaktır. Önemli olan adayın yeterlilik durumu, geçmişteki başarıları, bilgisi, kültürüdür. Bunun nerede doğduğuyla bir alakası yoktur.


Harun Karacan: Eskişehir'de göstermelik hizmetler yapmayacağız

Baydemir: İzmir'in Çeşme'si varsa Şanlıurfa'nın Halfeti'si var

Güvenç: Şanlıurfa Türkiye'nin ilk 5 ili arasına girecek

Emin Ekmen: Batman için 90 proje hazırladık

Mansur Yavaş: Ankaralılar AVM'lere mahkum olmayacak

Fehmi Alaydın: Bitlis'i geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz

Ahmet Çakır: Malatya için 60 proje hazırladık

Seçime üç ay kala asfalt döktüler, onun dışında tek bir çivi yok

Mustafa Akaydın: 300 proje için 700 milyon liralık yatırım yaptık

T. Bakırhan: Siirt için 56 projemiz var

Mustafa Ak: Sosyal belediyeciliğe önem veriyoruz

Mamak'ın gecekondu algısını bitireceğiz

İşte Karabükte yapılanlar...

Fethi Yaşar: Görevimiz sadece hizmet yapmaktır

Mustafa Pekdoğan: Kendi elektriğimizi üreteceğiz

Mehmet Ceylan: Kanal Karabük yapacağız

Mehmet Özhaseki: Kayseri'de ilçeler Büyükşehir ile kalkınacak

Hüseyin Olan: Bitlis'te tarihi dokuya zarar veriliyor

Gültan Kışanak: Belediye tesisleri güneş enerjisiyle çalışacak

Rafet Vergili: Siyasetim kimseyi ayırmadan hizmet etmek

Mustafa Sarıgül: 3. Havaalanı mutlaka yapılmalı

Hasan Ünver: Söyleyip de yapamadığımız proje yok

Haluk Şahin: Aksaray bizden önce köy gibiydi

Melih Gökçek'le, projelerini konuştukKadir Topbaş: Şehri biz yönetmeseydik kimse sokağa çıkamazdı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber