Yaz saati uygulaması vücut saatini bozuyor

İnsan vücudu doğadaki değişimlere kendini uyarlamak için çok hassas, şaşmaz bir iç saate sahiptir. Bu saatin düzeneği güneş ışığının göz dibinden beyne ulaşmasıyla sağlanıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Mart 2014 22:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yaz saati uygulaması vücut saatini bozuyor

BERDA ÖZDİKTAŞ

Kan basıncından vücut ısısına, sindirim hareketlerinden uyku düzenine kadar vücudun hemen tüm fonksiyonları hassas vücut saatiyle düzenleniyor. Uyanmamız günışığının beyne ulaşmasıyla uyku hormonunun azalmasına bağlı olduğundan bir saatlik farklılık tüm sistemleri olumsuz etkiliyor. Araştırmalar uyanma saatindeki 10-15 dakikalık farkın bile önemli olduğu 40 dakikadan fazla farkın ise beyin ve kalp üzerine çok olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor.

KALP KRİZİ VE KAZALAR ARTAR

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi sağlıklı yaşam merkezi direktörü Dr.Özgür Şamilgil, "Saat farklılığını vücudumuz bir stres olarak algıladığından artan bazı hormonlara bağlı olarak kan basıncı artışı, kalp krizi riskimiz artabiliyor. Bioritmin yaz saati ayarlaması nedeniyle ilk bir hafta, kalp krizi oranlarında yüzde 4, dikkatsizliğe bağlı kazaların yüzde 6 artış olur. Mutluluk hormonu üretimindeki aksaklığa bağlı depresyon ve intihar girişimleri de artabilir.

KOLAY UYUM ŞİFRELERİ

Bioritmin yaz saatine daha kolay uyum sağlayabilmesi için birkaç gün önceden 10-15 dakika erken yatmaya sabah da 10-15 dakika erken kalkmaya başlamak, sabahları günışığı altında güneş gözlüğü takmadan yürüyüş yapmak, ayrıca perdenin aralık tutulması faydalı olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber