Hademe olarak işe girdiği üniversiteden 'Bilgi İşlem Uzmanı' unvanıyla emekli oluyor

Haber Giriş : 30 Mayıs 2006 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erkan Özkan, ortaokul mezunu hademe olarak girdiği Uludağ Üniversitesi'nden, üniversite mezunu bir bilgi işlem uzmanı unvanıyla emekli olmaya hazırlanıyor

rkan Özkan, 1973'te Artvin'den Bursa'ya göç ettiğinde ortaokul mezunuydu. Uludağ Üniversitesi'nde işe başladığında hademeydi. Bir yandan çalışırken, bir yandan dışarıdan liseyi bitirdi, üniversiteyi kazandı. Hastabakıcılık, radyoloji teknikerliği derken, şimdi 'bilgiişlem uzmanı' unvanıyla emekli olmaya hazırlanan Özkan, üniversitede bilgisayar dersi de veriyor. Kendisini 'İstersen yaparsın' sözüne örnek gösteren Özkan, gençlere şunu öneriyor: "İstenince başarılmayacak şey yok. Kendilerine 'uçmadan' bir hedef seçsinler. Yaptıkları işle yetinmesinler, kendilerini yenilesinler."

İş bulamayınca askere...
'Olmayan imkânlarla' bir kararlılık ve başarı örneği olan Özkan'ın öyküsü, 1973 yılında Artvin'den Bursa'ya gelmesiyle başladı. Bursa'da iş arayışından sonuç alamayınca askere gitti. Askerlik dönüşü, o zamanki adıyla 'Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi' olan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hademe olarak işe girdi. Burada iki yıl paspas yaptı. Daha sonra sağlık çalışanları için çıkarılan bir yönetmeliğin avantajlarından yararlanmak için hizmetiçi eğitim aldı. Bu eğitimle 'sağlık personeli' sınıfına geçerek hastabakıcılık yapmaya başladı. Hep 'yükselmek' istiyordu. Fakülteye teknisyen alınacağını belirten bir ilan üzerine harekete geçti, başvurdu. Yazılı ve sözlü sınavlarda başarı gösterince hastabakıcı kadrosundan 'radyoloji teknikeri' kadrosuna geçti.

Liseyi birincilikle bitirdi
Liseyi bitirmek için gündüzleri işe gidip, akşamları ders çalışıyordu. 1983 yılında ticaret lisesinden birincilikle mezun oldu. Üniversite sınavına girdi. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde o yıl yeni açılan Çalışma Ekonomisi Bölümü'nü kazandı. Bir yandan üniversiteye giderken bir yandan da işine, zor da olsa devam ediyordu. Nihayet yüksek eğitimini tamamladı ve üniversiteye ait bir şirketin tıbbi malzeme departmanında yönetici, ayrıca beyin cerrahi bölümünde tomografi teknisyeni olarak çalışmaya başladı. Üniversite yönetimi Özkan'ı Altıparmak semtindeki bilgi işlem merkezinde görevlendirdi.

Merkez üniversiteden taştı
1990 yılında merkezin Bursa Görükle'ye taşınması üzerine yeni sistem yapılanması başladı. Ve Erkan Özkan kendisini bir anda sanal âlem içinde buldu. Meslek içi kurslarla eğitim aldı. Merkez olarak üniversitedeki internet yapılanmasıyla yetinmeyerek Bursa'daki kamu kuruluşlarına, özel sektöre internet hizmeti vermeye başladılar.

Özkan, daha sonraki süreçte bilgi işlem merkezinde uzman kadrosuna geçti. Bu arada Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda bilgisayar dersleri vermeye başladı. Özkan ayrıca Görükle Yerleşkesi ve üniversitenin diğer birimlerinin bulunduğu ilçelerde 4 bin kullanıcısı olan ağ bağlantısının her an aktif olmasını sağlamakla görevli.

30 yıl geride kaldı
Memuriyette 30 yılı tamamlayan Özkan, gençlere şöyle sesleniyor: "Hayatta bugüne dek istediğim birçok şeyi başardım. Yeni nesil, gençler istedikleri takdirde hayatta başaramayacakları şeyin olmayacağını bilsinler. Kendilerine mutlaka bir hedef belirlesinler. Bu hedefleri belirlerken de uçmasınlar, kendi kapasitelerine göre seçsinler. Hiçbir zaman yaptıkları işle yetinmesinler, kendilerini yenilesinler. Bu, sistemin de bir gereği. İçinde bulundukları ortama uyum sağlayıp hep ileriye baksınlar. Bu durumda yapamayacakları şey yoktur, inansınlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber