Provizyon değişikliği kanseri kapsamıyor

SGK, özel hastanelerde uyguladığı provizyonu resmi tatiller ve bayramlarda kaldırdı. Ancak düzenleme acil, diyaliz ve kanser hastaları için geçerli değil.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Nisan 2014 08:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Provizyon değişikliği kanseri kapsamıyor

Okan Güray Bülbül

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 1 Nisan'dan itibaren, özel hastanelere resmi tatillerde, dini ve milli bayramlarda provizyon verme uygulamasına son verdi. Yani SGK üzerinden poliklinik hizmeti alamayan sigortalı, bu günlerde özel hastaneye giderse "SGK tarafından karşılanan tutarı da kendi cebinden" ödemek zorunda kalacak.

MEDULA'DA HER GÜN MÜMKÜN

SGK'nın uygulamaya koyduğu yeni düzenleme acil durumlar, diyaliz ve kanser hastaları için geçerli değil. Bu kişiler pazar günleri ve resmi tatil günlerinde de sağlık hizmeti almaya devam edebilecekler. Bu kişilerin sağlık hizmetlerinde MEDULA sistemi üzerinden her gün provizyon alabilmek mümkün.

HEKİMLER İSTEMİŞTİ

Uygulamanın kaldırılmasının ardında, hekimlerin uzun saatlerle çalıştırılması gerçeği yatıyor. Türk Tabipler Birliği ve bazı tabip odalarının şikayetleri bu uygulamanın kaldırılması sonucunu doğurdu. Ancak bu adım, hekimlerin daha uzun saatlerle çalıştırılmasını engellemeyecek. Hastaların cebinden de daha fazla para çıkmasına neden olacak. Yani provizyon verilmemesi, özel hastanede çalışan doktorun fazla mesaisini azaltmaz.

BAŞVURU SAYISI YÜZDE 32 ARTTI

2009'dan bu yana özel hastanelere başvuru sayısı yüzde 32 arttı. 2009'da 66 milyon 214 bin kişi başvurmuşken, rakamın 2013 sonu itibarıyla 90 milyona çıkması bekleniyor.

SGK'DAN ÖZELE 6.8 MİLYAR LİRA

SGK özel hastanelere 2012 yılında toplam 6,9 milyar lira ödeme yaptı. 2013 sonu itibarıyla ise ödenen bu rakamın toplam 7,5 milyar lirayı geçeceği tahmin ediliyor.

3 SORU 3 CEVAP

Geriye dönük ödeme yok

SORU: Annem 1961 girişli. 72 yaşında. Geriye dönük toplu ödeme şansı var mı? (Hatice Akgün)

CEVAP: Maalesef sosyal güvenlik sisteminde geriye dönük toplu ödeme ya da hizmet satın alınması söz konusu değil.

Bağ-Kur'lu olmak şart

SORU: İki aydır bir şirketin ortağıyım. Zorunlu olarak sigorta yaptırmam gerekir mi? Bir borç çıkar mı? (Ahmet Koncuk)

CEVAP: Bağ-Kur'lu olarak sigorta yaptırmanız şart. Tespit edildiğinde prim borcu ve faizi çıkar.

Kurul raporu almalısınız

SORU: SSK başlangıcım 2003. Günü doldurmadım ama yumurtalık kanseri oldum. Kemoterapi görüyorum. Malulen emekli olabilir miyim? (Nilüfer Değirmenci)

CEVAP: Kurul raporu %60'ı geçerse malulen emekli olursunuz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber