Danıştay'dan telefon dinlemeleriyle ilgili yeni karar

BTK tarafından Temmuz 2013'te alınan ve tüm sabit telefon görüşmelerinin TİB ile paylaşılmasını öngören karar için Danıştay'dan yürütmeyi durdurma çıktı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Nisan 2014 16:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Danıştay'dan telefon dinlemeleriyle ilgili yeni karar

Danıştay'a kararın durdurulması için dava açan TELKODER'in Başkanı Yusuf Ata Arıak nihai kararın da bu yönde çıkmasını beklediklerini belirterek "Basında 1 milyon kişinin dinlendiği haberlerini okuduk. Siyasiler de bu durumdan şikayetçi oldu. Her görüşme TİB ile paylaşılırsa bu rakamda dinleme gerçekleşmesi de normal olur. Bazı telekom şirketleri de karar çıktıktan sonra tüm görüşmeleri TİB ile paylaştı 'Neden bunu istiyorsun' deme cesaretini göstermedi" diye konuştu.

Geçtiğimiz sene Temmuz ayında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alınan ve tüm sabit telefon görüşmelerin telekom şirketleri tarafından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) paylaşılması içeren idari uygulamaya Danıştay'dan yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

BTK kararına yönelik davayı Danıştay'a geçtiğimiz sene Ağustos ayında Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) açmıştı.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, " Geçen yıl alınan bir kararla, sabit telefon hizmetleri sunan işletmecilerden tüm telefon trafiklerini TİB'e göndermeleri istenmişti. Bu durum işletmecilerin büyük mali külfetlerle karşılaşması anlamına geliyordu. Öte yandan vatandaşların mahremiyetleri ve haberleşme özgürlükleri de söz konusuydu. Mahkeme kararlarıyla yasal olarak dinlenebilecek insan sayısı, hiçbir zaman binde biri bile geçmezken, tüm konuşmaların bir noktaya toplanmasını doğru bulmadık" dedi.

"BAZI ŞİRKETLER KARARA UYDU GÖRÜŞMELER TİB'E VERİLDİ"

Hurriyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Yusuf Ata Arıak "Bazı telefon işletmecilerin buna hemen uyduğunu gördük. Bazı şirketler "Neden bunu istiyorsun" deme cesaretini göstermedi ve görüşmeleri yolladı. Biz ise dernek olarak Danıştay'a başvurma kararı aldık. Danıştay oy birliği ile bu kararı aldı. Yürütmeyi durdurdu. Nihai kararı da bu kararı kaldırma yönünde olacak diye düşünüyoruz. Basında 1 milyon kişinin dinlendiği haberlerini okuduk. Siyasiler de bu durumdan şikayetçi oldu. Her görüşme paylaşılırsa bu rakamda dinleme gerçekleşmesi de normal olur" diye konuştu.

"MAHKEME ONAYI İSTENİRSE GÖRÜŞMELERİN BİNDE BİRİ TİB'E GİTMEZ"

BTK'ya mahkeme onayı olan görüşmelerin TİB'e gönderilmesi modelini önerdiklerini belirten Yusuf Ata Arıak BTK'dan ekim ayında "belirli numaralara ilişkin dinleme yapılması sırasında karşılaşılan teknik sorunların giderilmesini sağlamak amacıyla" bu kararın alındığı cevabının geldiğini belirtti. Arıak "Ancak sadece mahkemeden onay alınan görüşmelerin TİB'e aktarılması teknik olarak mümkün. Biz BTK'ya bu teknik çalışmamızı geçen yıl sonunda sunduk. Olumlu karşıladılar. Ancak orada kadro değişimi oldu. Süreç yavaşladı. Ancak yeni kadrodan olumlu tepkiler alıyoruz. Danıştay'ın nihai kararı da bu uygulamaya son verme yönünde olacağını düşünüyorum. Bu da mahkeme onayı olan görüşmelerin TİB'e verilmesinin önünü açacaktır. Mahkeme onaylı görüşmeler de tüm görüşmelerin binde birini oluşturmaz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber