MİT Teklifi Genel Kurul'da

Başbakan Yardımcısı Atalay: - "Aranan MİT görevlisi yok. Görev suçundan dolayı yargıda olan 5 kişi, kişisel suçtan yargıda olan iki kişi var, birisi tutuklu"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2014 17:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
MİT Teklifi Genel Kurul'da

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, şu anda aranan MİT görevlisi olmadığını belirterek, "Görev suçundan dolayı yargıda olan 5 kişi, kişisel suçtan yargıda olan iki kişi var, birisi tutuklu" dedi.

Atalay, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen MİT Kanunu'nda değişiklik yapan teklifin tümü üzerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Suriye konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı açıklamaya katıldığını, Suriye ile ilgili yapılan haberin tamamen yalan ve iftira olduğunu belirten Atalay, "Türkiye'de bu konuda pek çok değerlendirme yapıldı. Bir yabancının, - uzman bile diyemiyorum - sözünün bu kadar önemsenmesi, parlamentoda ciddiye alınmasını da anlayamıyorum" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsviçre bankalarında olduğu iddia edilen hesapları ile ilgili soruyu da yanıtlayan Atalay, "Başbakan bu konuda defalarca açıklama yaptı. 'İspat etsinler, bir tane bile getirsinler şunu yapacağım' dedi. Onu da buradan hatırlatıyorum" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Atalay, "Teklifle af mı getiriliyor?" diye sorulduğunu anımsatarak, "Burada af müessesesi, maddesi yok, öyle bir şey sözkonusu değil. Çözüm süreci şu anda Hükümetimizin önündeki en önemli projelerden birisidir, verimli gitmektedir. İnşallah Türkiye için de hayırlı olacağına inandığımız bir çalışmadır" dedi.

Atalay, "Burada milletvekili dokunulmazlığı ile irtibat kurabilecek bir şey yok. Yargılama olarak MİT mensupları her yerde yargılanabiliyor. Sadece MİT Başkanı, valilerde, büyükşehir belediye başkanlarında, müsteşarlarda olduğu gibi Yargıtay'da yargılanacak, sadece o farkı getiriyoruz" diye konuştu.

"Bazı davalarda kumpas kuruldu" iddiası ile ilgili olarak Atalay, "Davalarla ilgili konular... Herkes biliyor bu davalar ne aşamada. Bu davaların süreci ile ilgili bilgi vermem gerekmiyor. Son davanın gerekçesinin açıklanmasından da biz memnun olduk. Biz daima tutukluluğun kısa tutulması, davaların çabuk sonuçlanması yönünde bir görüşün sahibiyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Beşir Atalay, şu anda aranan MİT görevlisi olmadığını ifade ederek, "Görev suçundan dolayı yargıda olan 5 kişi, kişisel suçtan yargı da olan da iki kişi var, birisi tutuklu" dedi.

-İllegal dinemeye şiddetli ceza

Atalay, kabul edilen bir yasa ile dinlemelerin zorlaştırıldığını, illegal dinlemeye şiddetli cezalar getirildiğini ifade etti.

"MİT'in iç istihbaratta görevi yok mu?" diye sorulduğunu anımsatan Atalay, "MİT'in terör ve casuslukla ilgili görevi her yerdedir, içeride de vardır. Casusluk suçlarında ve devlet sırlarının ifşasında sadece kolluk yetkisi vardır, başkaca iç operasyon sözkonusu değildir" diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın "MİT yönetmeliği" ile ilgili sorusunu da yanıtlayan Atalay, "Yönetmelik yanımda. Tabi içinin gizliliği var; o gizli bir yönetmeliktir ve şu anda da yürürlüktedir" dedi.

Beşir Atalay, "Konusu suç teşkil eden talimat verebilir mi?" diye sorulduğunu belirterek, "Konusu suç teşkil eden bir talimatı kimse veremez. Bu Anayasal bir hükümdür. Hiçbir kişiye ve kuruma, hiçbir kimse konusu suç teşkil eden, yasal olmayan talimat veremez. Bakanlar Kurulu ile verilecektir. Bu da teşkilat yasası çerçevesinde sınırlı olacaktır. Bu konuda bazı AB ülkelerinden örnekler verilmesi de mümkündür. Biz Hükümet olarak teklif verildikten sonra bunu irdelerken... Teklif verildikten sonra biz bunu çok ciddi irdeledik ve inceledik, onun için önergeler veriyoruz. Eğer biz teklifi verdirseydik, bu kadar önerge vermezdik. bunu en basit aklı olan anlar ama anlamayan varsa da söyleyeceğim bir şey yok" diye konuştu.

Atalay, CHP'li milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine, "Hakaret etmiyorum, bunu söyleyene söylüyorum. Bir kişi bunu sürekli tekrar ediyor, ona söylüyorum" dedi.

Beşir Atalay, "Eğer bu teklifi Hükümet hazırlatsa veya kurum hazırlatsa ve milletvekillerimiz bunları teklif olarak verse, İçişleri Bakanımız, arkadaşlarımız, kurumlarımız o teklif üzerinde defalarca çalışıp... Daha bir gün önce buraya gelmeden önce, Başbakanımıza ilk defa sunum yaptık, böyle bir şey var. Onun da talimatlarını aldık. Bu önergelerin bir kısmını Başbakanımızın da görüşünü alarak... Biz ciddi bir hükümetiz, biz çalışırız, işimizi iyi yaparız" dedi.

Tasarıların da tekliflerin de değerli olduğunu belirten Atalay, teklif üzerinde çok ciddi şekilde çalıştıklarını, CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi'nin basın düzenlemesi ile ilgili talebine göre de düzenleme yaptıklarını bildirdi.

CHP'li Atıcı, konuşmasının ardından Beşir Atalay'ın yanına giderek, MİT Yönetmeliği'ni almak istedi, fakat Atalay vermedi.

Bu arada, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun boş üyeliğine AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, İçişleri Komisyonu'nda bulunan boş üyeliğe ise AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş seçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber