Türkiye'ye 2 milyar dolar geldi

Merkez musluğu kıstı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 11 Nisan 2014 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'ye 2 milyar dolar geldi

Yabancı yatırımcıların mülkiyetindeki bono ve hisse senedi portföyü belediye seçimlerinden sonraki ilk haftada azalan siyasi endişelere paralel piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 1.8 milyar dolar arttı. Yabancıların mülkiyetindeki DİBS portföyü, 4 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 1.3 milyar dolar arttı. Merkez Bankası verilerine göre bono piyasasındaki 1.3 milyar dolarlık giriş 25 Ekim 2013'ten bugüne gerçekleşen en yüksek haftalık giriş oldu. Aynı hafta yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'da getirdikleri para ise 524 milyon dolar oldu. 25 Ekim'de bono piyasasına net 1.7 milyar dolarlık giriş yaşanmıştı. Yabancıların mülkiyetindeki bono stoku 4 Nisan haftası itibarıyla 48.9 milyar dolar olurken, hisse senedi stoku ise 56.6 milyar dolara yükseldi. Bankacılar seçimler sonrasında düşen siyasi tansiyonun ve artan küresel risk iştahının son dönemlerin en yüksek girişlerinin ana etkeni olduğunu söylediler.

10 YILLIK FAİZ ARTIK TEK HANE

Yabancı girişi ile bono faizleri yüzde 11 seviyesinden yüzde 10'lara gerilerken dün ABD Merkez Bankası Fed'in yayımlanan tutanaklarda faiz artırma konusunda beklenenden daha temkinli davranabileceğini göstermesi ardından gelişmekte olan piyasalara girişlerle 10 yıllık gösterge tahvil faizi de tek haneye geriledi. 10 yıllık bono faizi yüzde 9.99'ye kadar indi. 2 yıllık gösterge faiz ise yüzde 9.82 seviyesine düştü. Dolar da önceki gün yükseldiği 2.11 seviyesinden 2.09'a indi. ABD Merkez Bankası (Fed) tutanakları, banka yetkililerinin geçen ay faiz oranları için açıklanan tahminlere yatırımcıların aşırı tepki vermesinden endişe ettiklerini gösterdi. Mart ayı toplantısının yayımlanan tutanaklarında bazı üyelerin yayımlanan rakamların "tahminlerdeki değişikleri abartılı ifade ettiğini" belirtmeleri Fed'in para politikasını tahminlerde yer aldığı kadar hızlı sıkılaştırmayacağına işaret etti.

MERKEZ 3 GÜN SONRA PARA MUSLUĞUNU KISTI

Merkez Bankası pazartesiden itibaren bankalara haftalık repo piyasasında verdiği likiditeyi bollaştırarak sağladığı avantajı dün yeniden kesti. Merkez yüzde 10 ile verdiği bol likidite ile (Bankaların ihtiyacının yüzde 10'u düzeyinde) yüzde 11.50 faizle gecelik piyasadan borçlanmasını önleyip faizi aşağı çekiyordu. Dün ise para musluğunu kısan Merkez bankaların gecelik piyasada 2.3 milyar lira borçlanmasını sağladı. Bankalar 3 gün yüzde 10 ile fonlanırken dün 2.3 milyar lirayı yüzde 11.5 ile almak zorunda kaldı. Merkez'in faiz oranlarını düşürmek için yaptığı bu hareketin önümüzdeki günlerde devam edip etmeyeceği ise bilinmiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber