Maaşın 6 ay çalıştıktan sonra % 8 oranında arttırılması gerekir mi?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Nisan 2014 09:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maaşın 6 ay çalıştıktan sonra % 8 oranında arttırılması gerekir mi?

Muvazzaf subay olarak görev yapmaktayken bu yıl istifa ettim ve bir KİT'te 399 sayılı KHK'ye göre mühendis olarak başladım. Şuan maaşımı % 8 az alıyorum. 6 ay çalıştıktan sonra % 8 zam verilecekmiş bu ne kadar doğrudur? Şuan devlette 11,5 yıl fiili hizmetim var, yeni memur değilim ki, % 8'in açıklaması nedir?

KİT'lerde çalışan sözleşmeli personel için diğer kamu kurumlarında olmayan bazı ödemeler vardır. Bu ödemelerden birisi de başarı ücretidir. 399 sayılı KHK'nin Başarı Ücreti başlıklı 27 nci maddesinde; 'Sözleşmeli personelden sicil ve başarı değerlemesi sonucunda sicil ve başarıları (A) düzeyinde olanlara temel ücretlerinin% 8'i, (B) düzeyinde olanlara% 4'ü, (C) düzeyinde olanlara % 2'si oranında hesaplanacak miktarda ve 43 üncü maddedeki esaslara göre başarı ücreti ödenir.' hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, KİT'lerde ilk defa işe başlayan sözleşmeli personele ilk önce altı aylık süreyle sözleşme imzalatılır. Bu süreye deneme süresi denilmektedir. Bu süre sonunda sicil ve başarı değerlemesi raporu düzenlenir. Daha önce memuriyet hizmeti olmasının deneme süresine tabi tutulup tutulmamaya herhangi bir etkisi yoktur. Devlet Personel Başkanlığının görüşleri de bu yöndedir.

Dolayısıyla 6 aylık deneme süresinden sonra sicil ve başarı değerlemesi puanınız 90 ve daha yukarı ise temel ücretinizin % 8'i oranında, puanınız 76-89 aralığında ise temel ücretinizin % 4'ü oranında, puanınız 60-75 arasında ise temel ücretinizin % 2'si oranında başarı ücreti almanız gerekecektir. Sonuç olarak temel ücretinizin % 8 oranında başarı ücreti almanızın dayanağı budur.

Ayrıca, bu ücretin yanında bir de sözleşmeli personele ödenen kıdem ücreti vardır. Kıdem Ücretinde ise deneme süresinin etkisi yoktur. 399 sayılı KHK'nin 28 inci maddesine göre; Sözleşmeli personelden bir sosyal güvenlik kuruluşuna prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi toplamı 6-10 yıl olanlara temel ücretlerinin % 2'si, 11-15 yıl arasında olanlara% 3'ü, 16-20 yıl olanlara % 4'ü ve 21 yıl ve daha fazla olanlara % 5'i oranında kıdem ücreti verilmektedir. Dolayısıyla göreve başladığınız tarihten itibaren hizmet süreniz dikkate alınarak kıdem ücreti almanız gerekmektedir.

Torba kadrodan ne zaman faydalanabilirim?

2007 yılında göreve başladım ve şu an 4/1 derecedeyim ek göstergem de 800. Meslek olarak 6 yıl 10 ay fiili hizmet, meslek içinde 6 ay kısa dönem askerlik ve 313 gün üniversite sonrası mesleğimle ilgili çalışmam var. Askerlik tam sayıldığında 7 yıl 3 ay hizmet oluyor. Özel sektörde çalışma süresi. 313*3/4: 234 gün ... torba kadro hesabında kullanılacak toplam 7 yıl 3 ay +234 gün = 7 yıl 10 ay 20 gün hizmetim var.

1- 4. derece olduğumdan torba kadro için 8 yıllık çalışma süresine mi 10 yıllık çalışma süresine mi göre değerlendirme yapılır.

2-Torba kadrodan istifade ettiğimde kaçıncı dereceye düşebilirim. S. CEYLAN

Yazının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber