Enerji sistemleri mühendisi adaylarının beklentileri

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Nisan 2014 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Sistemleri Mühendisi Adaylarının Enerji Bakanlığından Beklentileri.

Bilindiği üzere "Enerjinin üretim, iletim, dağıtım ve tüketim aşamalarında, endüstriyel işletmelerde, binalarda, elektrik enerjisi üretim tesislerinde, iletim ve dağıtım şebekeleri ile ulaşımda enerji verimliliğinin artırılmasına ve desteklenmesine, toplum genelinde enerji bilincinin geliştirilmesine, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılması" kapsamında, "enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması" amacı ile 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu 18 Nisan 2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bununla beraber ülkemizde ilk olarak Bahçeşehir Üniversitesinin girişimleri ile bu üniversitemizde ve akabinde birçok üniversitemizde Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü açılmıştır.

Dünya da ve özellikle enerji konusunda dışa bağımlı olan ülkemizde enerjinin üretimi kadar enerjinin tasarrufu, ucuz, ve yenilenebilir enerji olması da önem kazanmaktadır. Bu kapsamda görev yapacak Enerji Sistemleri Mühendisliği öğrencileri ise mezun olduklarında 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunundan kaynaklanan sebeple Enerji yöneticisi olabilmek için aynı teorik ve uygulamalı eğitimleri almak zorunda bırakılmaktadır. Bu eksikliğin giderilmesi için Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği öğrencileri isteklerini bildiren dilekçelerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ulaştırmaktadırlar.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Kulübü Başkanı ve aynı zamanda Enerji Sistemleri Mühendisliğinde okuyan Hilal ZERK; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Akreditesi yapılmış bir Üniversiteden mezun olacakları halde Mezuniyet sonrası aynı eğitimi alarak enerji Yönetici olabildiklerini, yine müfredata bakıldığında Makine Mühendisliği ile büyük oranda uyumluluk görüldüğü halde, hatta kendi iş kapsamımızda bulunması gereken SMM imza yetkilerinin Makine Mühendisleri odası tarafından kendilerine verilmediğini belirterek bunu anlamakta güçlük çektiklerini bildirmektedir.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞINA

ANKARA

.......... Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencisiyim.

18 Nisan 2007 tarihli ve 5627 sayılı enerji Verimliliği Kanunu'nun 7. Maddesinin 3. Fıkrasında;"Yıllık toplam enerji tüketimleri 50.000 TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmelerde enerji yöneticisi bulundurulması zorunludur" ifadesi yer almaktadır.

Bu yasa kapsamında Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kurumlar, enerji yöneticisi eğitimi vermektedir. Verilen bu eğitimler, üniversitemizdeki enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümündeki derslerle hem teorik hem de uygulamalı olarak eşdeğerdir.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, Enerji Yöneticiliği eğitimi vermekle yetkilendirilmiş olmasına rağmen, yasadan kaynaklanan eksiklerden dolayı mezunlarına bu yetkiyi verememektedir. Yasa, mezun olduktan sonra aynı eğitimleri tekrardan almamızı öngörmektedir. Bu durum zaman ve maliyet açısından hepimizi dolayısı ile ailemizi ve ülkemizi de olumsuz etkilemektedir. Ayrıca; bakanlığınız, diğer bakanlıklar ve kamu kurumları enerji Sistemleri Mühendislerine kadro açılması ihtiyacı olduğu bilinen bir gerçektir.

Bu kapsamda sizden taleplerimizi;

1- Üniversitesi yetkilendirilmiş Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin doğrudan "Enerji Yöneticisi" unvanı verilmesi,

2- Bakanlıklar ve kamu kuruluşlarında enerji Sistemleri Mühendislerine istihdam sağlanması,

3- Bölümümüz müfredatı ile makine mühendisliği müfredatı karşılaştırıldığında, bölüm müfredatlarının çok yakın olduğu görülmektedir. Ancak makine mühendisleri odasından SMM imza yetkisi alamamaktayız. Bu mağduriyetimizin giderilmesi için meslek odası tarafından SMM imza yetkisinin verilmesi,

Geleceğin umudu bizler ve bizi temsil eden sizler bu sorunların çözülmesinde gerekli ilgi ve alakayı göstereceğinizi umut ediyor, saygı ile tensiplerinize arz ediyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber