Sıradışı bir soyadı mücadelesi

Psikolog Dr. Ufuk Akın, boşanmasına rağmen eşinin soyadı olan Tarhan’ı kullandı. Eski eşi ‘Ufuk’ adlı biriyle evlenince sorun çıktı. Akın, mücadeleler sonucunda babasının soyadına döndü.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Nisan 2014 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sıradışı bir soyadı mücadelesi

DAMLA YUR İstanbul

Psikolog Dr. Ufuk Akın, 14 yıl önce boşandığı eşinin de rızasıyla 2009 yılına kadar eşinin soyadı olan Tarhan'ı kullandı. Eski eşinin 'Ufuk' isminde bir kadınla evlenmesi ve 2 'Ufuk Tarhan'ın da aynı sektörde çalışması, Ufuk Akın'ın soyadı değişkiliğini zorunlu kıldı. Ancak bunun için de Akın'ın eski eşinin dava açması gerekiyordu. Eski eşini ikna eden Akın, boşandıktan 9 yıl sonra 29 yıllık kariyerinde yeni soyadıyla yeni bir sayfa açtı.

Sosyal psikolog Dr. Ufuk Akın "Güç(Power) = Para+ Penis (P= P+P)" isimli kitabında verdiği sıradışı soyadı mücedelesini şöyle paylaştı;

'İki Ufuk Tarhan oldu'

"(...)Boşanma sırasında alabildiğim iki şey, oğlumun velayeti ile birlikte eski eşimin soyadını kullanma hakkıydı. Ben üniversiteyi bitirmeden evlendiğim ve 15 yıl evli kaldığım için tüm diplomalarım, yayınlarım eşimin soyadıyla, yani Ufuk Tarhan adıylaydı. Mesleki olarak tanındığım adı korumak amacıyla boşanırken eski eşimin soyadını kullanma hakkını istedim mahkemeden, eski eşim de izin verdi. Boşanmamızdan 3 yıl sonra, eski eşim tekrar evlendi. Ama tesadüfe bakın ki benimle aynı ismi taşıyan bir hanımla. Artık bir Ufuk Tarhan daha vardı. Yeni eşin mesleği ve çalışma alanı benimle aynı olmadığı için bu önceleri bir sorun teşkil etmezken, diğer Ufuk Tarhan benim çalışma alanımda bir şirket kurmaya ve çalışmaya karar verince işler karıştı. Gittiğim avukatlar yapabileceğim bir şey olmadığını söylediler.

Yapabileceğim tek şey babamın soyadına geri dönmekti ama bunun için kadının mahkemeye gitme hakkı yoktu. Eski eşimi bana dava açması için razı ettim. Babamın soyadına döndüm. Ama bu sefer de 1985 yılından beri beni o isimle tanıyanlar için yeni soyadım hiçbir şey ifade etmiyordu. Çalışan ve şirket sahibi bir kadın olarak, banka hesaplarımdan kimliklerime, şirketimin imza sirkülerinden tüm resmi evraklarına kadar her şeyin değişmesi gerekiyordu. Hala değiştirmediğim bir iki evrak var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber