Sağlıklı bir beyin için günde en az 5 ceviz yemeli

“Ceviz, beyni besleyen çok önemli bir gıda olduğundan, her gün mutlaka en az 5 tane yemek gerekir"

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Nisan 2014 19:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sağlıklı bir beyin için günde en az 5 ceviz yemeli

Türkiye'de ceviz üretiminin fazla olduğu illerin başında gelen Kastamonu'da konferans veren Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, cevizin beynin gıdası olduğunu ve günde 5 adet yenilmesi gerektiğini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 'Ceviz Yetiştiriciliği' konulu konferans düzenlendi. Dairenin toplantı salonunda düzenlenen programa Vali Erdoğan Bektaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Defterdar Yaşar Kısa, Orman Bölge Müdürü Ali Şahin, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ceviz yetiştiricileri katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü ve Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, 'ceviz' konusunda birçok makalesinin olduğunu ve uzun yıllardır araştırmalarının sürdüğünü kaydetti. Prof. Dr. Mehmet Şen, gıdanın ilaç olmadığını belirterek, "Gıda ilaç değildir. Sağlıklı beslenmek için sağlıklı gıdalar alınmalıdır. Ceviz bir beyin gıdasıdır. Günde en az 5 ceviz yenmelidir. Ceviz beyni besleyen çok önemli bir gıda olmakla birlikte olmazsa olmazdır" dedi. Türkiye'nin önemli bir ceviz üreticisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Şen, "Türkiye ceviz üretiminde dünyada ABD'den sonra gelmektedir. ABD halkı sağlıklı beslenmez, üstelik ürettiği cevizi beslenmek için değil satmak için kullanır. Ülkemiz ise üretmekle kalmaz, kendi iç pazarında tüketir, insanlar her zaman ceviz yer. Cevizi hayatımızın her alanında görürüz, ama çok tüketmek yerine günde en az 5 adet ceviz yense yeterlidir" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE, CEVİZİN ANAVATANIDIR"

Cevizin anavatanının Türkiye olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şen, "Bir dönemler Türkiye, ceviz üretiminde dünyada birinci sıradaydı. Son yıllarda ise bunun aksini bir durum yaşanıyor. Eskiden Türkiye cevizin anavatanıydı. Fakat son yıllarda bunu söyleyemiyoruz, çünkü ceviz ağaçlarını marangoz sanayisinde çeyiz sandığı, koltuk takımlarında, sandalye ve masalar için kullanınca ceviz ağaçlarını yok ettik" ifadelerini kullandı.

"KASTAMONU'DA 5 BİN TON CEVİZ ÜRETİLİYOR"

Kastamonu'da yaklaşık 122 bin ceviz ağacının olduğunu ve bu kapsamda 4 bin 650 ton ceviz üretildiğini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, şöyle devam etti: "Kastamonu'da merkez ilçemiz dahil 18 ilçemizde ceviz ekimi yapılmaktadır. İl genelinde toplam ceviz ağacı sayımız 122 bin civarındadır. Elde edilen ceviz miktarı ise 4 bin 650 tondur. İl Müdürlüğümüz bu yıl, İl Özel İdaresi ile müşterek bir proje hazırladı. Proje kapsamında, '3 TL'si sizden, gerisi bizden' sloganıyla bu projeyi hayata geçireceğiz. İlk etapta 10 bin aşılı fidan almayı planlıyoruz. Eylül ayında ihalemizi yapacağız. Fidanlar yaprağını döker dökmezde fidanlarımızı dikeceğiz. Eğer talep fazla olursa ise, yeniden proje hazırlama imkanımız bulunuyor"

Toplantının sonunda davetlilere ceviz fidanı dağıtıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber