Kontrolsüz büyüme farkındalık gerektirir

El ve ayakta büyüme ile yumuşak doku şişliği, ayakkabı ve yüzük numarasında artış…

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Nisan 2014 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kontrolsüz büyüme farkındalık gerektirir

BERDA ÖZDİKTAŞ

Sağlığı tehdit eden kontrolsüz büyüme hastalığında uzmanlar uyarıyor; erken teşhis ve tedavide asla gecikmeyin!

Kontrolsüz büyüme hastalığı hem fiziksel hem de genel sağlığı etkileyen bir hastalık. Büyüme hormonunun aşırı miktarda salgılanması sonucu gelişen bu hastalık her bir milyonda 3-4 kişi de ülkemizde ise yaklaşık 4 bin Akromegali hastasının olduğu belirtildi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Yarman, "Uçların büyümesi anlamına gelen "Akromegali" büyüme hormonu fazlalığının yol açtığı bir hastalıktır. Büyüme tamamlandıktan sonra bu hormonun salgılanması yaşlandıkça azalır. Akromegali hastalığı yavaş ilerler ve yıllar sonra teşhis edilebilir" dedi.

YAŞ VE BELİRTİLERE DİKKAT!

Erken belirtiler el ve ayaklarda büyüme sonucu yüzük ve ayakkabıların dar gelmeye başlamasıyla oluşur. Zamanla yüz hatlarında irileşir, dişler aralanır, seste kalınlaşma, nefes almada güçlük başlar.

YA FARK EDİLMEZSE?

Akromegali fark edilmeyip tedavi edilmezse şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği, uyku apnesi sendromu ortaya çıkar. Kalın barsak polipleri tümöre dönüşebilir.

TEDAVİLER BAŞARILI!

Prof. Dr. Sema Yarman, "Esas tedavisinde tümör beyin cerrahı tarafından ve burundan girilerek çıkartılır. Diğer tedavilerde ilaçlar ve ışın yer alır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber