CHP'den 6 madde analiz bir de özeleştiri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın’ın hazırladığı raporda yerel seçimdeki oy dağılımını 6 etkenin belirlediği anlatıldı. En yetkili organ PM’ye sunulacak raporda özeleştiri de yapıldı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Nisan 2014 07:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'den 6 madde analiz bir de özeleştiri

MERİÇ TAFOLAR Ankara

CHP'nin 30 Mart seçim sonuçlarının ele alınacağı cuma günü yapılacak Parti Meclisi (PM) toplantısına Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, seçimi değerlendirdiği raporu sunacak. Raporda oy dağılımını etkileyen 6 etmenin belirlediği anlatılırken, partiye eleştiriler de getiriliyor.

Günaydın'ın hazırladığı 26 sayfalık raporda, CHP'nin İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi oyları hesaplandığında yüzde 25,59, Ak Parti'nin ise yüzde 43,32 oy aldığı belirtiliyor. Rapora göre Belediye başkanlığı oylarında Ak Parti, yüzde 45,6, CHP yüzde 29,6 oy oranına ulaştı. CHP'nin 407 ilçede yüzde 10'un altında kaldığı belirtilen rapordaki değerlendirmeler şöyle:

2 milyon oy kaybetti

- AKP, 2009'a göre oyunu artırsa da 2011 seçimlerine kıyasla 2 milyon oy kaybetti. AKP, 2011'e göre belediye başkanları bazında 1 milyona yakın oy kaybetti.

-Yerel seçimlerle karşılaştırıldığında CHP'nin oyları meclis bazında 2 milyon, belediye başkanları bazında 4 milyon artış gösterdi. Artışlar oransal olarak, yüzde 23,1'den, sırasıyla yüzde 25,6 ve yüzde 29,6'ya olan gelişimi ifade ediyor. 2011'le karşılaştırıldığında CHP'nin oylarındaki artış meclis bazında 350 bin, belediye başkanları bazında 2 milyon dolayındadır.

-CHP 6 büyükşehir, 8 il, 102 büyükşehir ilçe, 56 ilçe, 60 belde belediyesi olmak üzere 232 belediye kazandı. Toplamda 104 belediye muhafaza edildi, 87 belediye kaybedildi, 67 belediye kazanıldı. Zonguldak, Yalova ve Hatay büyükşehrin de bulunduğu toplam 19 belediye yüzde 2'den az farkla kazanılmış, Ankara, Antalya büyükşehir belediyelerinin de aralarında olduğu 25 belediye ise yüzde 2'den daha az oy farkı ile kaybedilmiştir.

Sandık sonuçları

Rapora göre Türkiye'deki 194 bin 704 sandıktan yüzde 40,2'sine denk gelen 78 bin 312'sinin sonuçları CHP örgütleri tarafından partinin hazırladığı sisteme girilebildi. En yüksek oran Ankara'da yakalandı; sandıkların yüzde 99,9'u örgüt tarafından CHP'ye ulaştırıldı.

Başkanlardan 'sağ' eleştirisi

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin il başkanlarına, "2 hafta içinde kapsamlı bir il başkanları toplantısı yapacağız. Bu toplantıya ilinizle ilgili sorunları ve önerilerinizi içeren kapsamlı raporlar sunmanızı bekliyorum" mesajını verdi. İl başkanlarının toplantıda, yerel seçimler sürecinde partinin merkez sağa açılmasından tabanın duyduğu rahatsızlığı ilettiği, bu süreçte parti yönetiminin de hatalı davrandığını dile getirdiği öğrenildi. Geçtiğimiz hafta yumruklu saldırıya uğrayan Kılıçdaroğlu'nun saldırganın annesi Vesile Övet ile bu hafta içinde bir araya gelebileceği kaydedildi.

6 etken belirledi

Raporda seçimlerdeki oy dağılımını etkileyen 6 neden de şöyle anlatıldı:

1) Seçim yerel seçimden çok genel seçim ve hatta referandum özelliklerini taşıdı.

2) Seçmenin stratejik oy davranışları nedeniyle partiler arasındaki oy kayışları yaşandı.

3) Büyükşehir yasasının ortaya çıkardığı sonuçlar.

4) AKP'nin devlet olanaklarını kullanması ve kampanyaların finansmanındaki açık adaletsizlikler.

5) Belediyelerin başarılı veya başarısız geçmişleri.

6) Aday saptama konusundaki başarı veya başarısızlıklar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber