İşsizliğe rötuş yolda

TÜİK işsizlik verilerini 15 Mayıs'tan itibaren Eurostat'a uyarlıyor. Halen işsizlik tanımı için iş süresi 3 ay iken, yeni uygulamada 4 hafta temel alınacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 16 Nisan 2014 08:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşsizliğe rötuş yolda

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hanehalkı işgücü araştırmasını Eurostat'a uydurdu. 15 Mayıs'tan itibaren işsizlik rakamları yeni projeksiyona göre yayımlanacak. Başkan Birol Aydemir kurumdaki yöneticilerle dün yeni sistemi tanıttı. TÜİK Başkanı Birol Aydemir, yeni projeksiyonun işsizlik verilerine etkisine ilişkin olarak "Eski veriye göre bazı dönemlerde artış, bazılarında da azalış yönünde etkisi olabilir" diye konuştu. Mevcut çalışmada, işsizlik tanımı için iş arama süresi 3 ay iken, yeni uygulamada son 4 hafta temel alınacak. Soru kağıtları yenilendi. 2012 bazlı nüfus projeksiyonları kullanılmaya başlandığında kent-kır değişecek. Büyükşehir Yasası sonrasındaki yeni idari bölünüş de dikkate alınarak geçmiş seriler güncellenecek. Aydemir, "Kır dediğimiz yerlerde istihdam biçimi tarım. Şimdi biz bütün köylere kent dediğimiz zaman her şey alt üst oldu. Burada ciddi bir sorun yaşıyoruz. Bu sistemde birinci derecede etkilenen de tarım istihdamı" dedi.

5 DOLARIN ALTI YOKSUL

2015 ve 2016'da GSYH'de önemli değişiklikler yapılacağını kaydeden Aydemir, yoksulluk metodoloji çalışmasında son aşamaya geldiklerini aktardı. Aydemir, "2015'te yayımlayacağız. Artık günlük geliri 5 doların altındakiler yoksul sayılacak" dedi. Bazı verileri hatalı açıkladıkları için eleştirilen Aydemir, şöyle konuştu: "Hatamızdan gücenmiyoruz, utanmıyoruz. Bu kadar veriyle uğraşıp hata yapmamak mümkün mü? İstatistik ofislerinde hata yapmayan yok. Çalışanlarımız hata yaptıklarında bunun duyulacağını bildikleri için strese giriyor."

OCAKTA %10.1'E GERİLEDİ

İşsizlik ocakta geçen yıla göre 0.5 puan azalarak yüzde 10.1 oldu. Kentsel alanlarda işsizlik yıllık bazda yüzde 11.6'ya, kırsalda ise 7.1'e geriledi. TÜİK verilerine göre, Ocak 2013'te 2 milyon 890 bin olan işsiz sayısı, 49 bin azalarak bu yılın aynı döneminde 2 milyon 841 bine düştü. İşgücüne katılma oranı geçen yılın aynı ayına göre 0.5 puan artarak yüzde 50 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik de 0.4 puan azalışla yüzde 9.1 olarak gerçekleşti. Arındırılmış işsizlik oranı ocak döneminde yaklaşık 1.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. İstihdam artışının büyük kısmının hizmet ve inşaat sektörü kaynaklı olduğu belirtiliyor.

GENÇ İŞSİZLİK AZALDI

15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1.7 puanlık azalışla yüzde 19 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 25 milyon 194 bin kişiye yükseldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber