Meteoroloji'den bir hizmet daha...

Haberlerdeki 'şimdi hava durumu' anonsu yakında şöyle değişebilir: Şimdi hava ve su durumu! Meteoroloji, yağışların sele yol açıp açmayacağını öngören yeni bir sistem için kolları sıvadı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Nisan 2014 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meteoroloji'den bir hizmet daha...

HAKKI KURBAN

Son yıllarda, hava durumuna ve deniz suyuna ilişkin isabetli tahminleriyle dikkat çeken Meteoroloji'den bir hizmet daha... Artık şiddetli yağışların sele yol açıp açmayacağını erkenden öğrenebileceksiniz! Nasıl mı? Şöyle: Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, hava olayları ve meteorolojik nedenli afetler öncesinde yapılan tahmin ve erken uyarı ürünlerini geliştirme kararı aldı ve yeni bir modelleme üzerinde çalışıyor. Yürütülen proje sonuçlandığında, muhtemel sel afeti bir gün önceden tahmin edilebilecek. Sağanağın hangi saatler arasında etkili olacağı ve nerelerin sel baskınına maruz kalabileceği 24 saat önceden tespit edilecek.

CAN VE MAL KAYBI ÖNLENECEK

Meteoroloji, elde ettiği sonuçları hemen ilgili valilik ve belediyelere göndererek uyarıda bulunacak. Böylece devletin ilgili birimleri tedbir alırken, risk altında olan vatandaşlar da daha güvenli yerlere gidecek. Böylece can ve mal kaybının önüne geçilecek. Türkiye'de son 67 yılda meydana gelen afet kayıtlarına göre; meteorolojik karakterli doğal afetler içerisinde sel ve taşkınlar yüzde 29'luk oranla önemli bir yer tutuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber