Türkiye'de petrol en çok Batman'da üretiliyor

Günlük 600 bin varil tüketimi olan Türkiye, petrol ihtiyacının yüzde 8’ini yerli üretimden karşılıyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Nisan 2014 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'de petrol en çok Batman'da üretiliyor

Merve ERDİL

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Kışanak'ın bölgede üretilen petrolden pay istediklerini açıklaması tartışılırken, Türkiye'de petrol en çok Batman'da üretiliyor. Günlük 600 bin varil tüketimi olan Türkiye, petrol ihtiyacının yüzde 8'ini yerli üretimden karşılıyor.

DİYARBAKIR Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, El Cezire Türkçe muhabiri Mahmut Bozarslan'ın sorularını yanıtlarken, bölgede üretilen enerjiden yerel yönetimin de pay alması gerektiğini söyleyerek, yeni bir tartışmanın kapısını araladı.

Kışanak'ın demeci ile Diyarbakır'ın petrol üretim miktarı merak konusu olurken, Türkiye'nin petrol ihtiyacının ne kadarının bu şehirden karşılandığını inceledik. Diyarbakır, Batman'dan sonra Türkiye'de en fazla petrol üretilen ikinci il konumunda. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) üretiminin, yaklaşık yüzde 20'si Diyarbakır ilindeki 201 kuyudan karşılanıyor. Diyarbakır'da üretim yapan Perenco, Güney Yıldızı gibi diğer şirketlerin de üretimleri dikkate alındığında, Türkiye'de yerli petrol üretiminin yaklaşık yüzde 25 ila 27'si Diyarbakır'dan elde ediliyor.

PETROL GERÇEĞİ

Yıllarca tartışıldı durdu; "Türkiye bir petrol ülkesi mi, değil mi?" "Komşularımızda bu kadar petrol varken neden bizde yok?" Aslında Türkiye'de petrol yok değil, petrolümüz var. Ancak bu petrol, ihtiyacımızı karşılamaya yeter mi, işte asıl soru bu. Türkiye'de günlük 550-600 bin varil civarında petrol tüketiliyor. Yerli üretimimiz ise günlük 45-50 bin varil civarında. Yani petrol ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 8'i yerli üretimden karşılanıyor. Geri kalan yüzde 92-93'lük bölümü ise ithal ediliyor. Petrol sektörü uzmanları, daha fazla yerli üretim için özellikle Güneydoğu Anadolu ve denizlerdeki aramalara ağırlık verilmesi gerektiğini savunuyor. Bugüne kadar denizlerin yüzde 1 oranında arandığına dikkat çeken sektör yetkilileri, "Son 10 yılda Türkiye'de yaklaşık 27 milyon ton petrol bulundu. Önümüzdeki dönemde 27 milyon tondan daha fazla petrol üretmek için özellikle denizler ve Güneydoğu Anadolu'da arama yapılmalı. Güneydoğu Anadolu ve Trakya'da kaya gazı potansiyeli de var" şeklinde konuştu.

BATMAN 1 NUMARA

Türkiye'den fazla petrol üreten şehirler sırasıyla Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Şanlıurfa. Ayrıca Adana, Kırklareli, Kilis ve Siirt illerinde de az da olsa petrol üretimi yapılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber