Hatıra Ormanı nasıl kurulur?

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan hatıra ormanları ile Türkiye’de yeni bir gelenek doğdu.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Nisan 2014 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hatıra Ormanı nasıl kurulur?

Vatandaşlar ve kuruluşlar, adını ölümsüzleştirmek istedikleri kişi ve kurumlar adına ağaç dikerek hatıra ormanı kuruyor. Hatıra ormanında ağacı olan kişi ve kuruluş sayısı 155 bin 132'ye, dikilen fidan sayısı da 20 milyon 833 bine ulaştı.

Bugüne Kadar 2.249 Hatıra Ormanı Kuruldu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bugüne kadar gerçek ve tüzel kişilerin katkılarıyla 2.249 hatıra ormanı tesis edildi. Yaklaşık 191 bin dekar alanda tesis edilen bu ormanlarda 20 milyon 833 bin fidan dikildi. 155 bin 132 kişi ve kuruluşun katıldığı bu çalışmalar için bağışçılar tarafından Bakanlığa 17 milyon 462 bin TL katkı sağlandı.

2013'te Yaklaşık 14 bin Dekar Alanda Hatıra Ormanı

2013 yılında hatıra ormanlarına 1 milyon 255 bin fidan dikildiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle konuştu: "Geçtiğimiz yıl toplam 2.435 kişi ve kurum tarafından 3 milyon 659 bin TL katkı ile toplam 172 hatıra ormanı kuruldu. Toplam 13.812 dekar alanı kapsayan bu ormanlarda 1.255.609 adet fidan dikildi."

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bedelli tesis edilen hatıra ormanı ağaçlandırmalarında, fidan sayısı ve hektar olarak bir üst sınırı bulunmadığını kaydederek bağışçılar adına sahaya tanıtım levhası dikilebilmesi için sahaya en az 2 bin fidan dikilmesi gerektiğini söyledi.

Yol kenarı boyunca yapılacak hatıra ağaçlandırma çalışmalarında, karayolu hatıra ağaçlandırma levhasının dikilebilmesi için sahaya dikilecek fidan sayısının ise 3 bin ve her bir fidan bedelinin 15 TL olması şartı bulunuyor.

Yansa Bile Tekrar Kuruluyor

Hatıra ormanı ağaçlandırmalarına verilen isimler değiştirilemediğini, oluşturulan veya isimlendirilen hatıra ormanlarının gençleştirilmesi, yanması veya diğer sebeplerle kaldırılması halinde dahi bu alanlar yeniden ağaçlandırılarak aynı isimlerin verildiğini aktaran Prof. Dr. Veysel Eroğlu hatıra ormanları çalışmaları kapsamında son yapılan düzenlemelerden bahsederek "Son yaptığımız düzenleme ile Orman Genel Müdürlüğü, toplum yararına çalışan sivil toplum kuruluşlarına bedelsiz hatıra ormanı kurabilecek" dedi.

Yeni düzenlemeye göre; görevleri toplumda bilinç oluşturmak, örnek uygulamalar yapmak olan ve ülke genelinde teşkilatlanmış sivil toplum kuruluşları ile tüzel kişiliklere, vatandaşlara ağaç ve orman sevgisini aşılamak, fidan dikme alışkanlığı kazandırmak ve ormancılığın tanıtımına katkı sağlamak için talepleri halinde uygun görülen alanlarda bedelsiz olarak hatıra ormanı kurulacak.

Hatıra Ormanı Nasıl Kurulur?

Hatıra ormanı çalışmaları dört farklı şekilde şöyle yürütülüyor:

1)Bedelli Tesis Edilen Hatıra Ormanı Ağaçlandırmaları; belirlenen fidan bedelinin, talepte bulunan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yatırılması şartıyla oluşturuluyor. Fidanların dikimi, bakımı ve korumasına ait iş ve işlemlerin tamamı Orman Genel Müdürlüğü tarafından üstleniliyor.

2)Bedelli İsimlendirilen Hatıra Ormanı Ağaçlandırmaları; en fazla 15 yaşına kadar olan ağaçlandırma ve erozyon kontrolü sahaları, belirlenen hektar bedeli ile gerçek ve tüzel kişiler adına isimlendiriliyor.

3)Bedel Yatırmadan Gerçek ve Tüzel Kişiler Tarafından Tesis Edilen Hatıra Ormanı Ağaçlandırmaları; gerçek veya tüzel kişiliklerce bedel yatırmadan, projelendirilmiş sahalarında, projesinde belirtilen tesis ve bakıma ait iş ve işlemlerin tamamı kendisi tarafından yapılıyor.

4)Bedelsiz İsimlendirilen Hatıra Ormanı Ağaçlandırmaları; ülke ve ülke ormancılığına faydalı hizmetleri geçen devlet adamlarıyla, hayatını kaybetmiş ormancılar veya meslek dışından kişilerin hatıralarını yaşatmak, önemli olayları, günleri ve diğer devletlerin veya devlet adamlarının dostluklarını belgelendirmek için oluşturuluyor. Bedelsiz isimlendirilen hatıra ormanı ağaçlandırmalarında, isimlendirilecek sahanın yaş sınırı bulunmuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber