Dinlemeye 'parmak izli' koruma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca alınan dinleme kararlarının saklanması için özel bir oda hazırlandı. Odanın kapısı parmak izi sistemi ile açılıyor. Sistem sadece görevli savcı ile katibi tanıyor.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Nisan 2014 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dinlemeye 'parmak izli' koruma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, 30 Ocak'ta dinleme kararları için Teknik Büro'yu kurdu.

Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı'nın sorumluluğundaki büroda Savcı Tahsin Eroğlu ile bir katip görevlendirildi.

Parmak izi sistemli kapı

Teknik Büro ile ilgili yayınlanan genelgede şüphelilerle ilgili alınan dinleme kararlarının Teknik Büro'ya yerleştirilen 'şifreli dolapta' muhafaza edileceği bildirildi.

Ancak dinleme kararlarının güvenliği için şifreli dolap yeterli görülmedi. Dinleme kararlarının tutulduğu odanın güvenlik önlemi arttırıldı. Savcı Eroğlu'nun odasının bulunduğu katta yer alan odanın kapısına parmak izi sistemi kuruldu.

Parmak izini tanıyarak açılan odanın kapısını sadece görevli savcı ve katip açabiliyor.

Güvenlik kamerası

Teknik Büro'ya parmak izi sisteminin yanı sıra güvenlik kamerası da kuruldu. Odanın kapısını görecek şekilde güvenlik kamerası yerleştirildi. Güvenlik kamerası 24 saat güvenlik görevlileri tarafından izleniyor.

Teknik Büro nedir?

Teknik Büro, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu tarafından kuruldu. Eski sistemde soruşturma savcıları dinlemek istedikleri kişilerle ilgili olarak doğrudan mahkemelere talepte bulunuyordu.

Ancak yeni sistemde savcılar direkt mahkemelere dinleme için başvuramıyor. Öncelikle taleplerini Teknik Büro'ya iletiyor. Teknik Büro'da görevli bir savcı bulunuyor. Soruşturma yürüten diğer savcılar ise 'suç işlendiğine ilişkin kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması ve başka surette delil elde edilme imkanının bulunmaması durumunda' dinleme için Teknik Büro Savcısı'ndan talepte bulunuyor.

Savcının talepleri Teknik Büro'da görevli savcı tarafından inceleniyor. Teknik Büro Savcısı'nın kabul etmemesi halinde dinleme yapılamıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber