DİSK ile KESK arasında toplu iş sözleşmesi

DİSK'e bağlı Sosyal-İş ile KESK'e SES arasında, SES çalışanlarını kapsayan TİS imzalandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2014 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DİSK ile KESK arasında toplu iş sözleşmesi

DİSK'e bağlı Sosyal-İş Sendikası ile KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) arasında, SES çalışanlarını kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı.

SES Genel Merkezi'ndeki imza törenine, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Prof. Dr. Mesut Gülmez, Sosyal-İş ve SES yöneticileri katıldı.

DİSK Genel Başkanı Beko, 6356 Sayılı Sendikalara ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'nın öngördüğü, iş kolu barajı, işletme barajı ve yetki sisteminin İLO'nun 87 ve 98 sayılı sözleşmeleri başta olmak üzere Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ileri sürerek, bundan dolayı Anayasa'nın 90'ıncı maddesi gereği uluslararası sözleşmelerin esas alınması ve uygulamasının anayasal bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Hükümetin çalışma hayatındaki uluslararası sözleşmeleri görmezden geldiği iddiasında bulunan Beko, şöyle konuştu:

"İLO'nun 87 ve 98 sayılı sözleşmelerine dayanan ilk toplu iş sözleşmelerimizi geçtiğimiz hafta Uluslararası Af örgütü Türkiye Şubesi ile imzaladık. Bu yolda ilerlemeye, sendikal haklarımızı üyelerimizden aldığımız güçle ve uluslararası sözleşmelere dayanarak doğrudan uyguluyoruz. İşte bugün de SES ile bu kapsamdaki ikinci toplu iş sözleşmemizi imzalıyoruz."

Beko, sözleşmenin sadece işçi sendikaları için değil kamu emekçileri sendikaları için de sendikal baraj ve yasakların aşılması, evrensel sendikal hakların doğrudan uygulanması açısından önemli bir aşama olduğunu dile getirdi.

KESK Genel Başkanı Özgen de imzalanacak toplu sözleşmeyi önemli ve anlamlı bulduklarını ifade ederek, sözleşmenin diğer iş kolları için de emsal olacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Sosyal-İş ile SES arasında, SES çalışanlarını kapsayan toplu iş sözleşmesi taraflarca imzalandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber