Meclis denetimi 'önerge' sıkıntısı çıkardı

MİT ‘denetim’ için güvenlik ve istihbarat alanında deneyimli milletvekillerinin görevlendirilmesini istedi.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 17 Nisan 2014 07:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis denetimi 'önerge' sıkıntısı çıkardı

ŞEBNEM HOŞGÖR

MİT 'denetim' için güvenlik ve istihbarat alanında deneyimli milletvekillerinin görevlendirilmesini istedi. Ancak AK Parti kurmayları "Meclis'i bağlayıcı hüküm olmamalı" diyerek talebe karşı çıktı

TBMM Genel Kurulu'nda MİT kanun teklifinde yapılan değişiklik uyarınca, MİT Müsteşarı göreviyle ilgili suçlar kapsamında G.Kurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları'nın Yüce Divan'da yargılanmasına ilişkin soruşturma usulleri uygulanacak. Ancak paşalar gibi soruşturulacak MİT Müsteşarı'nı Yargıtay'ın ilgili dairesi yargılayacak.

Önerge Meclis'e sunulamadı

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, MİT'e meclis denetimi getirilmesiyle ilgili teklife yeni madde eklenmesine ilişkin önergenin hazırlığı Başbakanlık ve MİT ortaklaşa çalışmasıyla yürütüldü. Önerge metni dün akşam MİT yetkilileri tarafından Meclis'e getirilerek AK Parti Grup Başkanvekilleri'ne sunuldu. Ancak grup yönetiminin tereddütleri nedeniyle önerge metni Genel Kurul'da başkanlık divanına sunulmadı, muhalefete de dağıtılmadı. MİT'in hazırladığı önerge yoluyla tüm partilerin TBMM'deki sayısal güçleri oranında üye vereceği komisyon için istihbarat ve güvenlik alanında deneyimli milletvekillerinin üye olarak belirlenmesini istediği, AK Parti yönetiminin ise buna "Meclis'i bağlayacak, herhangi bir partinin bu nedenle üye vermesini engelleyecek bir hüküm olmamalı" diyerek itirazda bulunduğu öne sürüldü.

İtiraz üzerine deneyimli milletvekillerinin komisyonda görev almasına ilişkin metinden çıkarıldığı belirtilirken, son dakikada yeni bir rötuş gündeme gelmezse Meclis'te kurulacak güvenlik ve istihbarat denetim komisyonu Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun her yıl Şubat ayında hazırlayacağı rapor üzerinden denetim yapacak. Komisyon ilgili kuruluşların temsilcilerini mecliste dinleyip soru ve eleştirilerini yöneltebilecek. Komisyon denetim yetkisi kapsamındaki istihbarat ve güvenlik kuruluşlarına hazırlayacağı rapor aracılığıyla görüş ve önerilerde bulunabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber