Savcı cinayetinde kamu ihmali yok

Ovacık Savcısı Uzun’un öldürülmesine ilişkin, ailesinin ihmali bulunduğu gerekçesiyle haklarında suç duyurusu yaptığı kamu görevlilerinin soruşturulmasına İçişleri Bakanlığı izin vermedi...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Nisan 2014 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Savcı cinayetinde kamu ihmali yok

GÜRKAN AKGÜNEŞ

İçişleri Bakanlığı, MİT'in "Tunceli ve ilçelerinde görevli Cumhuriyet savcıları için terör örgütü mensupları keşfi tamamladı, eylem için talimat bekliyorlar" istihbaratından 27 gün sonra silahlı saldırıya kurban giden Ovacık Başsavcısı Murat Uzun'un ölümünde ihmalleri oldukları iddia edilen kamu görevlilerinde hiçbir kusur ve ihmal bulmadı. Ovacık Başsavcısı Murat Uzun, 19 Eylül 2012 günü adliye lojmanındaki evine giderken PKK'nın saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Uzun'un ölümünden kısa bir süre önce Adalet Bakanlığı'ndan silah talebinde bulunduğu ortaya çıkmıştı. Yaşanan suikastın aslında beklenen bir saldırı olduğu ise Uzun'un ailesi ve yargı mensuplarının suçun önlenmesine yönelik koruma tedbiri almadıkları gerekçesiyle arasında Tunceli Valisi, İl Emniyet Müdürü ve Ovacık Kaymakamı'nın da bulunduğu kamu görevlileri hakkında yaptıkları suç duyurusuyla anlaşılmıştı. Başlatılan soruşturma dosyası gerekli iznin verilmesi için İçişleri Bakanlığı'na gönderilmişti.

'Pek çok kez gelen bir istihbarat'

Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın hazırladığı araştırma raporuna ise korkunç bir gerçek yansımıştı. Rapora göre MİT, saldırıdan 27 gün önce "Tunceli ve ilçelerinde görevli Cumhuriyet savcılarına terör örgütü mensupları keşfi tamamladı eylem için talimat bekliyorlar" şeklindeki istihbaratı tüm güvenlik birimlerine iletmişti. Ancak kentteki savcılar için hiçbir koruma önlemi alınmamıştı. Güvenlik görevlilerinin tek yaptığının telefonla MİT'ten gelen istihbaratı saldırıdan 20 gün önce savcı Uzun'a bildirmek olduğu anlaşılmıştı.

Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca yapılan inceleme geçtiğimiz Aralık ayında tamamlandı. Muammer Güler'in de imzasını taşıyan kararda, Tunceli Valisi, İl Emniyet Müdürü ve Ovacık Kaymakamı arasında bulunduğu 10 kamu görevlisinden hiçbiri kusurlu bulunmadı. Kararda, MİT'ten gelen istihbari bilginin bölgeye pek çok kez ulaşan 'genel' bir istihbarat olduğu ve sık sık benzeri istihbarat bilgileri alındığı belirtildi.

Savcı Uzun'un eşi Cihan Uzun kamu görevlilerinin soruşturulmasına izin vermeyen kararın iptali için Danıştay'a başvuracak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber