Orman Bakanlığı: Yeni bir düzenleme getirilmedi

''Yeni yayımlanan yönetmelik ile yürürlükten kaldırılan yönetmelik hükümlerine göre verilen izinler dışında yeni bir düzenleme getirilmemiştir''

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2014 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Orman Bakanlığı: Yeni bir düzenleme getirilmedi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Kanunu'nun uygulama yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesiyle verilen izinlerin dışında yeni bir düzenlemenin getirilmediğini bildirildi.

Orman Kanunu'nun 16. Maddesinin Uygulama Yönetmeliği ile Orman Kanununun 17/3 ve 18. Maddelerinin Uygulama Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmeliklere ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yönetmeliklerde yer alan hususlarla alakalı zaman içerisinde karşılaşılan sorunlara açıklık getirildiği ve yönetmeliklerde 6831 Sayılı Orman Kanunu'nda yapılan değişikliklere ilişkin düzenlemelerin yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, ''Yeni yayımlanan yönetmelikle yürürlükten kaldırılan yönetmelik hükümlerine göre verilen izinler dışında yeni bir düzenleme getirilmemiştir'' ifadesi kullanıldı.

Yönetmelikle, madencilik faaliyetleri sonucu doğal yapısı bozulmuş alanların orman olarak tabiata yeniden kazandırılması için mevcut düzenlemeler geliştirilerek izin sahiplerine ilave yükümlülüklerin getirildiği ifade edilerek, tabiata yeniden kazandırılma işleminin kontrol ve takibi ile ilgili düzenlemelerin yapıldığına, görev ve sorumlulukların netleştirildiğine işaret edildi.

İzin verilen tesisler sebebiyle alınacak bedellerin hesaplamasında ekolojik denge katsayısının getirildiği, orman alanındaki ağaçların yoğunluk durumuna göre bedellerin artması esasının benimsendiği bildirildi.

Orman sınırları dışında kanun gereği izin verilen balık üretim tesisi, odun kömürü ocakları ile hızar ve şerit tesisi izinlerinin sadeleştirildiği bildirildi. İzne konu sahaların yer teslimi, takip ve kontrolü ile ilgili sıkı hükümlerin getirildiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

''Bu düzenleme ile ormanlık alanlara bir zarar verilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Gerekli kontrollerin daha sıkı ve etkin bir şekilde yapılması ile izne konu sahaların rehabilitasyon çalışmaları sonucu ormanlık alana dönüştürülmesi sağlanmış olacaktır.''

Orman alanına kamu yararına inşaat izni verilebilecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber