Köşk adayı ödünç para alamayacak

Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmak için 20 vekilin imzası gerekecek. Adaylar kampanya için ödünç para alamayacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Nisan 2014 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Köşk adayı ödünç para alamayacak

Nevin Bilgin


YSK'nın takvimini açıkladığı cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik bir genelge yayınlaması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçim süreci 28 Haziran'da adaylık başvurularının Meclis ya da YSK'ya yapılmasıyla başlayacak. Ardından kampanya ve mitingler yapılacak. İlk oylama 10 Ağustos, ikinci oylama 24 Ağustos'ta yapılacak.

Yabancıdan bağış alınamıyor

Köşk adaylığı için TBMM'den ya da Meclis dışından aday gösterilmesi için 20 milletvekilinin imzasını taşıyan yazılı teklif gerekecek. En son yapılan milletvekili genel seçimlerinde, yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilecek. Her bir siyasi parti ancak bir aday için teklifte bulunabilecek. Adaylar, yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan, tüzel kişilerden ve Türk uyrukluğunda olmayan gerçek kişilerden bağış ve yardım alamayacak. Adaylar, mal bildiriminde bulunmak zorunda. Seçilen adayın mal bildirimi, sonuçların kesinleşmesini müteakip Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Sadece seçim harcamaları için

Adaylar bağış alabilecek. Her bir kişinin adaylara yapabileceği nakdi yardım miktarı, en yüksek Devlet memuruna fiilen yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarını geçemeyecek. Alınan bağış ve yardımlar veraset ve intikal vergisinden müstesna olacak. Adaylar ödünç niteliğinde para kabul edemeyecek. Alınan bağış ve yardımlar sadece seçim harcamalarında kullanılacak. Başka bir amaç için tahsis edilemeyecek. YSK usulsüzlük görürse limiti aşan miktar ve harcanmayan kısım Hazine'ye devredilecek. Partilerden gelen istek üzerine oy pusulasında aday fotoğraflarına yer verilebileceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber