İzmir'de, yaka kameralı trafik polisi

İZMİR'de, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün başlattığı yeni yaka kameralı trafik polisi uygulaması hayata geçirildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Nisan 2014 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İzmir'de, yaka kameralı trafik polisi

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne bağlı 'Şahinler' olarak bilinen motorlu ekipler başta olmak üzere denetimlere katılan polislere yaka kameraları dağıtıldı. Denetimler sırasında polisler bu kameraları çalıştırarak o an sürücülerle yaptıkları görüşmeleri, onlara karşı davranışları, yine vatandaşlardan da kendilerine yönelik gelecek tepkilerini kaydedecek. Olası bir anlaşmazlık sonrasındaki dava aşamalarında ise bu görüntüler her iki taraf için de delil olarak kullanılabilecek.

Türkiye'deki trafik denetimleri sırasında sürücüler ile trafik polisleri arasında sık sık tartışmalar yaşandığı gibi karşılıklı suçlamalarla bunlar zaman zaman adliye koridorlarına da taşınıyor. Vatandaş ile polisin davalık olduğu durumunda birbirlerine yönelttikleri suçlamalarda; hareket, rüşvet alıp verme iddiası, küfür ilk sıralarda yer alıyor. Bu durumu göz önünde bulunduran Emniyet Genel Müdürlüğü, yeni bir uygulama başlattı. Yaklaşık 10 gün önce hayata geçirilen projenin ilk uygulandığı illerden biri de İzmir oldu. İzmir'deki Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nde görev yapan, 'Şahinler' olarak bilinen motosikletli trafik ekipleri başta olmak üzere denetimlere katılan ekiplerdeki polis memurlarına yaka kameraları verildi.

HER SANİYE KAYDEDİLECEK

Denetimler sırasında ya da trafik polislerinin herhangi bir konuda vatandaşla diyaloğa geçtiği sırada çalıştıracağı özel yapım yaka kameraları, o andan itibaren tüm yaşananları saniye saniye kaydedecek. Caydırıcı bir özelliği de bulunacak olan kameralar, olası bir anlaşmazlık durumunda, mahkemeler içinde delil niteliği taşıyabilecek. Bu kameralardan, yaklaşık 70 tanesinin, İzmir'de görevli trafik polislerine dağıtıldığı açıklandı. Kamera sayısının önümüzdeki günlerde de artacağı öğrenildi. Kameralar, gerek vatandaşlardan gerekse polislerden gelebilecek şikayetlerde, karşılıklı yöneltilen suçlamalar için de, önemli bir delil niteliği taşıyacak. Sistemin kullanılmasında en önemli ayrıntılardan bir tanesi ise trafik polislerinin görüşme anında, vatandaşlara, yakasında kameranın bulunduğunu ve o anları da kaydettiği bilgisini verecek olması oldu. Böylelikle, vatandaşların da denetimin tamamının kaydedildiğinden haberdar olmuş olacağı ve hareketlerinde otokontrol sağlayabileceği ifade edildi. Emniyet yetkilileri de sistemin yeni olmasına rağmen olumlu, geri bildirimler aldıklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber