CHP'de 'iç hesaplaşma'

Yerel seçimlerde umduğunu bulamayan CHP'de "iç hesaplaşma" yaşanıyor.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Nisan 2014 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'de 'iç hesaplaşma'

EVRİN GÜVENDİK

Bünyedeki hesaplaşma önceki gün yapılan Parti Meclisi'nde de su yüzüne çıkarken Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibine en sert eleştiriler "cemaatle işbirliği ve sağa kaydığı" yönünde yapıldı. Kurultay seslerinin de giderek yükseldiği Cumhuriyet Halk Partisi'nde Kılıçdaroğlu bu taleplere, "Seçimsiz kurultay olabilir. Şartlar oluşursa kurultay da toplanır" karşılığını verdi.

AYAYDIN GÖRÜŞM ESİNİ HATIRLATTI

Edinilen bilgiye göre CHP Parti Meclisi'nde Kılıçdaroğlu ve ekibine cemaatle işbirliği görüntüsü nedeniyle başta İlhan Cihaner ve Birgül Ayman Güler olmak üzere pek çok PM üyesi eleştirilerde bulundu. Kılıçdaroğlu bu yöndeki eleştirilere "Cemaatle işbirliği yapmadık. Özel bir görüşmemiz olmadı. Bazı yerlerde cemaat destek vermiş olabilir ama bize oy verme mi deseydik" yanıtını verdi. Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise Aydın Ayaydın'ın yaptığı görüşmeyi hatırlatarak "Baş danışmanınızın Fethullah Gülen'in Türkiye temsilcisi ile yaptığı konuşmayı gördük. İstanbul adayı için Mustafa Sarıgül'ün ismini Gülen'in temsilcisine söylüyor. Bunun bir açıklamasının olması lazım" dedi. Kılıçdaroğlu ise "Yapsaydık 'yaptık' derdim" karşılığını verdi. Toplantıda PM üyesi Çetin Soysal da CHP'nin cemaatle işbirliği algısının parti tabanını ürküttüğünü söyledi.

"SAĞ DEĞİL, SOL PARTİYİZ"

CHP'nin sağa kaydığı eleştirilerini hatırlatan Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş de "Biz sağ parti değiliz, olmak da istemiyoruz. Biz sol partiyiz" dedi. Toplantıda Çankaya'dan aday gösterilmeyen milletvekili Durdu Özbolat, Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'a "Çankaya adayını neye göre belirlediniz?" diye sordu. Günaydın anketlere göre belirlediklerini söylerken Özbolat "Anketleri göster o zaman" diye tepki gösterdi.

SAĞLAR'IN MERSİN TEPKİSİ

Fikri Sağlar ise Mersin'de seçim kaybedilmesinde aday tespitini yapan 5'li komisyonun hatası olduğunu belirtirken Kılıçdaroğlu'na şunları söyledi: "28 yıldır solda olan bir kenti kaybettik. Bundan dolayı Mersin halkından özür dileyecek misiniz bilmiyorum ama tarihe böyle geçeceksiniz."

'TRANSFERLERİ BIRAKIN'

Grup Başkanvekili Muharrem İnce, transfer adaylar eleştirisi getirdi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde aynı hatanın yapılmamasını istedi. İnce, "Artık bu transferleri bırakın ve parti evlatlarına güvenin" dedi.

BAYKAL'IN EKİBİNDEN SERT TEPKİ

En sert eleştiriler eski genel başkan Deniz Baykal'ın ekibinden geldi. Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan ve Osman Kaptan Antalya'da Akaydın'ın yeniden aday gösterilmesi nedeniyle Kılıçdaroğlu ve parti yönetimini eleştiri bombardımanına tuttu. Sapan, "CHP'de ne zamandan beri önceki genel başkanları yuhalayanlar ödüllendiriliyor. Ne oldu da Türkiye'nin en değerli adamı yok sayılmaya çalışıldı. Bu il başkanını daha önce söylediğimiz halde görevden almadınız. Yeniden uyarıyorum bu başkanı görevden almalısınız" dedi. Daha sonra söz alan Engin Özkoç ise Sapan'a "Bir genel başkana uyarıyorum" diyemezsin" diyerek tepki gösterdi.

KURULTAY RESTİ

PM'de olduğu gibi milletvekilleri toplantısında da sıkça kurultayın toplanması talepleri dile getirilirken bazı milletvekilleri de partinin yetkili organları ve il başkanlarının toplanacağı küçük kurultayın toplanmasını istedi. Kurultay baskısından bunalan Kılıçdaroğlu bu yöndeki taleplere ise bu kez "Seçimsiz kurultay olabilir. Şartlar doğarsa kurultay da toplanır" karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu eleştirilerin odağındaki 5'li aday tespit komisyonunu da "hata olabilir ama iyi niyet var" diye savundu. Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ayrı bir toplantı yapacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, dar bölge sistemiyle ilgili de çalışma yaptıklarını bildirdi.

DİSK'TEN KILIÇDAROĞLU'NA ZİYARET

DİSK Genel Başkanı Kani Beko başkanlığındaki heyet, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu parti Genel Merkezi'nde, CHP Grup Genel Kurul toplantısı öncesinde ziyaret etti. Beko ziyaretle ilgili bilgi verirken, İstanbul Valiliği'ne 1 Mayıs'ı neden Taksim'de kutlamak istediklerini bildirdiklerini, Kılıçdaroğlu'nun ise 1 Mayıs'ta kendileriyle birlikte olacağını ifade ettiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber