5 milyarlık ilaç israfına savaş açtı

Komşudan alınan mide ilacı, doktorsuz başlanan antibiyotik derken bilinçsizlik nedeniyle yılda 533 milyon kutu ilaç çöpe gidiyor. Sağlık Bakanlığı'yla kampanya başlatan Abdi İbrahim, yıllık 5 milyar liraya mal olan bu yanlışı bitirmek niyetinde

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Nisan 2014 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
5 milyarlık ilaç israfına savaş açtı

YASEMİN SALİH

Bilinçsiz ilaç kullanımı, tüm dünyada ciddi bir sorun. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyadaki ilaçların yüzde 50'si yanlış ya da gereksiz kullanıldığından kutusu bile açılmadan çöpe gidiyor. Bu durum bir yandan sağlık riskleri taşırken bir yandan da ciddi bir ekonomik kayba neden oluyor. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de atıl ilaç oranı yüzde 30. Bakanlık bilinçsiz tüketimi önlemek için 22 yıldır akılcı ilaç kullanımıyla ilgili çalışmalar yürütüyor.

YÜZDE 7'Sİ ECZANEDE GİDİ YOR

Bu çalışmayı sahiplenen Abdi İbrahim, ülke çapında büyük bir kampanya başlattı. Verilere göre ilaçların ortalama yüzde 7'si daha eczanedeyken süresi dolduğu için israf ediliyor. Abdi İbrahim'in CEO'su Süha Taşpolatoğlu, kampanyanın ikinci ayağını bu yıl başlatacaklarını ifade etti. Taşpolatoğlu, "Yıllık 1.7 milyar kutu ilaç satılan Türkiye'de yaklaşık yüzde 30'luk bir pay havaya gidiyor. Yaklaşık 533 milyon kutu ilacın atıl durumda. Yani 5 milyar TL çöpe atılıyor. Bunu önlemek için 6 ilde bin 800 aile hekimi ve 2 bin 700 tıp fakültesi son sınıf öğrencisiyle (intern) bir araya geldik" dedi.

CEO'NUN MAKAM ARABASINA YAKIT TAKİBİ

A seviye Sürdürülebilirlik Raporu hazırlayan Abdi İbrahim, karbon salımı ve enerji tasarrufunda önemli yatırımlara imza attı. Güvenli Araç Sürüş Sistemi'ne (GASS) geçen şirkette CEO Süha Taşpolatoğlu'nun makam aracı dahil tüm filo takip ediliyor. Taşpolatoğlu, bu sayede yakıtta yüzde 19 tasarruf sağladıklarını belirtiyor.

TOPLUM DİRENCİ DÜŞÜK

Ceo Taşpolatoğlu, "Hasta kafasına göre antibiyotik alıp, biraz iyileşince kullanmayı bırakıyor. Bu hem maddi kayıp hem de bakterinin antibiyotiği tanıması, kendini geliştirmesine neden oluyor. Bu nedenle Türkiye antibiyotiğe direncin en düşük olduğu ülkelerden biri" diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber