Twitter'a yeni vergiye uluslararası engel var

Türkiye, ofis açılmadığı taktirde Twitter’a vergisel olarak bir fatura çıkaramıyor. Bunun önünde uluslararası anlaşmalar var. Twitter’ın Türkiye’deki geliri ise milyonlarca doları buluyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Nisan 2014 09:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Twitter'a yeni vergiye uluslararası engel var

MİTHAT YURDAKUL Ankara

Hükümetin vergi geliri için hedefe koyduğu Twitter, Türkiye'de en önemli gelirini Reklam tweetleri ile Trend-topic listesine konulan reklamlardan elde ediyor. Türkiye'nin vergilendirme ve ofis taleplerini reddeden Twitter'ın, "çifte KDV" gibi formüllerden de Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması sayesinde muaf olabileceği ortaya çıktı. Twitter'ın Türkiye'de sayısı 10 milyonu bulan kullanıcısı var.

Türkiye'de "mesken" sahibi olmayan Amerikalı şirketlerin geçici faaliyetlerinin Türk makamlarınca vergilendirilmesinin önüne geçen anlaşma, "mevcut vergilere ilave olarak veya onların yerine alınan, mevcut vergilerle aynı nitelikte olan vergilere" de uygulanabiliyor. Bu madde nedeniyle, gelir ve kurumlar vergisi ile aynı amaçla kullanıldığı değerlendirilen vergiler de itiraza konu olabilir.

Kampanyaların etkisi var

Twitter'ın belli başlı reklam tiplerinden birisi reklam tweeti. Reklam için oluşturulan hesaplarla takipçi olsun olmasın istenildiği kadar Twitter kullanıcısına ulaşılabiliyor. Bu gibi hesaplar, genellikle şirketlerin kampanya dönemlerinde faal hale getiriliyor. Twitter ile sözleşme yapan şirketler, bu tweetlerde verdikleri linkler aracılığıyla kullanıcıları kendi sayfalarına yönlendirebiliyor.

Kampanya dönemlerinde bu hesaplar adına çeşitli ödüllü yarışmalar düzenlenebiliyor. Bu hesaplardan atılan reklam tweetleri ancak yoğun spam şikayeti alırsa kaldırılıyor.

Meskeni olan parayı öder

Amerikalı bir şirketin Türkiye'de de kurumlar ve gelir vergisi ödemesi için 1 yıllık bir dönemde 6 aylık sabit faaliyeti olduğunun kanıtlanması gerekiyor. Anlaşma, vergi ödenecek ülkede "işyeri vasıtasıyla tivari faaliyette bulunmayı" önemli görüyor. Türk yetkililer, bu yüzden "ofis" ısrarını sürdürüyor.

Listede kalma parası

Reklam trend-topicleri de 24 saat boyunca trend-topic listesinde kalıyor ve Twitter kullanıcıları bunları gün boyunca dünyanın konuştuğu başlıkların tepesinde görüyor. Bunlar bir reklam sloganı ya da kampanya şeklinde mesajlar içerebiliyor. Twitter, özellikle GSM şebekeleri ile yapılan reklam işbirliklerine büyük önem veriyor.

Sadece KDV kapsamında bulunan Twitter, Türkiye'de gelir ve kurumlar vergisi ödemezken, Türkiye'den reklam almasını sağlayan yerli bağlantıları vergilerini ödüyor. Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin Twitter'dan KDV dışında vergi alamamasının en önemli nedenlerinden birisi çifte vergilendirme anlaşması.

ABD ile imzalanan bu anlaşma, Amerikalı bir şirketin Türkiye'deki geçici faaliyetlerine vergi kesilmesini engelliyor. Gelir ve kurumlar vergisi ile bu vergilere uygulanan fonlar, çifte vergi kapsamında engelleniyor. Anlaşma, "mevcut vergilere ilave olarak veya onların yerine alınan, mevcut vergilerle aynı nitelikte olan vergilere" de uygulanabiliyor. Bu nedenle, Twitter'a KDV'nin ikiye katlanması gibi bir formülde şirkete itiraz hakkı doğabileceği değerlendiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber