İktidardan muhalefete karne

İktidar, 30 Mart'ı henüz kritik etmeye başlayan muhalefeti masaya yatırdı: CHP 37, MHP 22 ilde yüzde 10 barajının altında

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Nisan 2014 09:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İktidardan muhalefete karne

HAKKI KURBAN

Sandık sonuçlarını analiz ederek Cumhurbaşkanlığı seçimleri için düğmeye basan AK Parti, muhalefetin de 30 Mart karnesini çıkardı. Başta CHP ve MHP olmak üzere muhalefetin aldığı oy oranlarını rakam rakam analiz eden AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı, iki partinin nerelerde başarılı, nerelerde başarısız olduğunu tek tek belirledi. Haritalar ve tablolarla desteklenen 123 sayfalık rapora göre; belediye başkanlığı oranları göz önüne alındığında CHP 37, MHP 22 ilde yüzde 10 oy oranının altında kaldı.

Son olarak Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda masaya yatırılan tespitler özetle şöyle:

İstanbul, Ankara ve İzmir oyları hariç tutularak, 2011'deki seçimler ile 30 Mart seçimleri karşılaştırıldığında CHP'nin oy sayısı düştü. Genel seçimlerde 78 ilden 6 milyon 629 bin 488 oy alan CHP, son seçimde 6 milyon 426 bin 146 oy aldı. Böylece 200 binin üzerinde oy düşüşü gerçekleşti.

Büyükşehir ve il genel meclisi üyelikleri göz önüne alınarak yapılan analize göre; CHP, Doğu ve Güneydoğu'da neredeyse yok. Toplam 16 ilde CHP yüzde 5'in altında kaldı. Çankırı dışındaki illerin tamamı Doğu'dan. O iller şöyle sıralandı: Ağrı, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van.

İl düzeyinde baraj uygulansa, CHP 28 ilde yüzde 10 barajının altında kalıyor. Bu iller arasında Sakarya, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van ve Erzurum gibi büyükşehirler de bulunuyor. Belediye başkanlığı sonuçlarına göre değerlendirme yapıldığında, ana muhalefet partisinin yüzde 10'un altında kaldığı illerin sayısı bu kez 37'ye çıkıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber