Kömür yardımlarında tek yetkili valilikler

Bakanlar Kurulu, fakir ailelere yapılan kömür yardımı dağıtılması yetkisini valiliklere verdi. Böylece paralel yapının kendi tabanına usulsüz kömür yardımı yapmasının önüne geçilecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Nisan 2014 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kömür yardımlarında tek yetkili valilikler

ERSAN ATAR

Bakanlar Kurulu, kömür yardımlarının daha şeffaf ve resmi prosedüre dayanılarak yapılmasını sağlayacak karar aldı. Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren "Fakir Ailelere Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin Karar" bu yardımın kimlere nasıl yapılacağını, kömürün nereden temin edileceğini ve nasıl dağıtılacağını içeriyor. Böylelikle yardımları "paralel yapı" gibi yasadışı oluşumların kendi tabanlarına dağıtmasının önüne geçilecek. Kararın getirdiği yeniliklerden bazıları şöyle:

VALİLİK BELİRLEYECEK: Mevcut uygulamaya göre kömür yardımı, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca belirlenen kişilere veriliyordu. Yeni düzenlemede vakıflarının fakir ailelerin listelerini belirlemede etkili olacak. Ancak kime verileceğinde son söz Valiliklerin olacak. Fakir ailelere her yıl en az 500 kilogram kömür yardımı yapılacak.

KÖMÜRÜ TKİ ALACAK: Mevcut uygulamada belediyeler istedikleri ocaklardan kömür alarak dağıtabiliyordu. Yeni karara göre kömür Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) satın alıp Valiliklere teslim edecek. TKİ, kömürü kendi ocaklarından da temin edebilecek. Kömürlerin nakilden TKİ ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) genel müdürlükleri sorumlu olacak. Valilikler kömürü dağıtım sahalarına kadar götürecek. Buradan da muhtaç ailelere dağıtılacak. Dağıtımı yapacak kuruluşları Valilikler belirleyecek.

KALİTELİ KÖMÜR DAĞITILACAK: Dağıtılacak kömür çevreye zararlı olamayacak. Kömürün niteliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ndeki kriterlere uygun olacak.

TCDD TAŞIYACAK: Kömürler, Devlet Demir Yolları'nın trenleriyle taşınacak. TCDD da bu kömürlerin taşınmasına öncelik verecek.

VERGİSİZ DAĞITIM YASAK: Kömür dağıtımı yapılırken, bu olanaktan yararlanmayan kişilerin hakkı da korunacak. Dağıtılacak kömürler için devlet kendi kendisine vergi ödeyecek. Kömür tesliminden doğan vergi ve harçlar TKİ ve TTK tarafından karşılanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber