CHP'li vekil: Halk bize çirkin görünen TOKİ'den çok memnun

Yerel seçimlerin ardından 3 hafta geçti ama tartışmalar bitmiyor. Muhalefetin beklentisi; yolsuzluk iddiaları, tapeler, Twitter ve Youtube yasakları gibi yıpratıcı etkenlerle AK Parti'nin oylarınm düşmesi yönündeydi ama beklenen olmadı. MHP ve BDP oylarını artırsa da CHP'nin yüzde 30'ları aşamaması çok eleştirildi.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 21 Nisan 2014 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'li vekil: Halk bize çirkin görünen TOKİ'den çok memnun

Seçim sonuçlarını nasıl değerlendirdiniz? Bu rakamları bekliyor muydunuz?

CHP'nin çok büyük bir sıç-rama yapacağını düşünmüyordum. 1950'den beri seçmen hep sağ partilere oy veriyor. Yüzde 30 psikolojik eşikti, aşarız diye düşünüyordum, olmadı. Türki-ye'de iki kesim var. 3'te bir daha kentli, eğitimli, modern, laik ve sola yakın. Kalan 3'te ikisi ise daha az eğitimli, dar gelirli, taşralı, kendini sağ çizgiye yakın görüyor. Böyle bir sosyolojik tablo varken CHP'nin yüzde 40'lar alması çok zor. Dünya konjonktürü de buna uygun değil. Ecevit'in yüzde 40'lar aldığı dönemde tüm dün-yada sol yükselişteydi. Sovyet- ler'in dağılmasıyla sol bütün dünyada bocaladı. 80 darbesi Türkiye'de solun belini kırdı. 79 İran devriminden sonra İslamcı söylem kentlerin çeperlerinde yaşayanlara devrimci bir alternatif olarak göründü. Zamanında solun olduğu yerlere İslamcılar yerleşti. Bu konjonktürü göz önüne almadan CHP'yi eleştirmek haksızlık.

'DİNDAR KESİM KENDİNİ EŞİT VATANDAŞ OLARAK GÖRDÜ'

AK Parti başansında muhafazakar söylem mi yoksa ekonomik nedenler mi daha baskın?

Dindarlık da önemli ekonomik çıkarlar da. Mitinglerde Başbakan için çıldıran başörtülü kadınların olması tesadüf değil. AKP onlara ilk defa bu ülkenin onurlu eşit vatandaşları olduklarını hissettirdi. Başbakan'ın onların anlam dünyasına hitap eden bir tarafı var. Hayat boyu Türkiye'nin elitleri tarafından aşağılanmış küçük görül- müşseniz, sizi üste taşıyan bir iktidarı tabii ki desteklersiniz. Refah Partisi döneminden itibaren o güne kadar kendi halinde yaşamış mütedeyyin kesimin başörtülü kadınları mobilize oldu, kapı kapı dolaştı. Bu çok oy getirdi. Sünni ve Müslüman olmanın da büyük payı var. Bugün devlet dairelerindeki temizlik işlerine kadar "yandaş" değilseniz iş bulmanız çok zor.

17 Aralık süreci AK Parti oylarını düşürmedi. Nasıl açıklıyorsunuz?

Ekonominin payı olmuştur ama asıl etmen toplumun kutup- laşmasıydı. "Aman sıkı duralım, Başbakan'a sahip çıkalım" dediler. Yolsuzluk iddialarını görmemiş olmaları mümkün değil. "Bal tutan parmağını yalar" hesabı "Çalıyor ama iş de yapıyor" diye düşündüler sanırım. Partilere bağlılığın tek bir nedeni yok. Fakirseniz bulgur makarna getiren partiye elbette oy verebilirsiniz. Biz aile sigortası önerdik, hayali bir şey gibi geldi, insanlar sağlık sigortasından ya da bize çirkin görünen TOKİ'lerden çok memnun. Hayatında ev sahibi olamamış insanlar için hoş herhalde. Tay- yip Erdoğan karizmatik bir lider. Halk adamı olmasının payı var. Yaptıkları iyi şeyleri göz ardı etmek gerekmez. Fakat kutuplaşma siyaseti güdüyorlar ve her seferinde mağduru oynuyorlar. Bu sefer de mağdurlar çünkü "paralel yapı" var. Oy için bunu yapmak doğru değil. Türkiye bu söylemlerle çok kutuplaşıyor, insanlarda nefret birikiyor.

Daha önce "AKP ekonomiyi iyi yönetti" demiştiniz...

Türkiye ekonomisi tabii ki büyüdü ama AKP olmasaydı da büyüyecekti. Ecevit hükümetinde Kemal Derviş'in başlattığı politikaları devam ettirdiler. Geçen zamanda gelir dağılımı bozuldu, uçurum açıldı, önümüzdeki süreçte giderek otoriterleşen politik ortam yabancı sermayeyi kaçırabilir ve ekonomik kriz çıkabilir. AKP'nin en önemli başarısı neydi diye sorarsanız, orduyu siyasetin dışına çekmesidir. Türkiye'de bugün siyaset sıkışmışsa bunun nedeni 1980 darbesi ve ordunun siyasete müdahalesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber