Dev projelere Hazine'den garanti

Türkiye’de ilk kez asgari yatırım tutarı 1 milyar liranın üzerinde olan yap-işlet-devret ile Sağlık ve Eğitim bakanlıkları tarafından yürütülen 500 milyon lira üzerindeki proje borçlarına Hazine garantisi geldi. Uzmanlara göre bu karar büyümeye destek olur ama mali disiplin bozulabilir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Nisan 2014 14:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dev projelere Hazine'den garanti

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre Türkiye'de ilk kez dev projelere Hazine desteği geldi. Asgari tutarı 1 milyar liranın üzerindeki yap-işlet-devret projelerine uygulanacak borç garantisinin üst limiti 3 milyar dolar olarak belirlendi. 22 milyar euroluk İstanbul'a üçüncü havalimanı, 2,5 milyar dolarlık 3. Köprü projesi bu garantiden yararlanacak.

"Büyüme için bir adım"

Ekonomist Arda Tunca'ya göre büyümeyle ilgili kaygıların ortaya çıkması nedeniyle böyle bir adım atıldı. Tunca, bu yıl yüzde 2-2.5 oranında beklenen büyümeye, inşaat sektörüne destek vererek katkı yapılmasının amaçlandığını söylüyor.

"Hazine imdada koşacak"

HSBC Hazine Sermaye Piyasaları Grup Başkanı Fatih Keresteci'ye göre Hazine garantisinin toplam üst limitinin 3 milyar dolar olacağı belirtilse de bugüne kadar ilana çıkmış projelerin bu kısıtlamadan muaf tutulacak olması köprü ve havalimanı gibi projelerin finansman sıkıntısı yaşaması durumunda Hazine'nin imdada koşacağı anlamına geliyor.

"Mali disiplin bozulabilir"

Keresteci, 2001 krizinin ardından uygulama alanı sınırlanan Hazine garantisi sisteminin kapsamının bugünden itibaren oldukça genişletiliyor olmasının ardındaki amacın Hazine desteği ile dev bütçeli projelerin finansman bulmasını kolaylaştırmak olduğunu düşünüyor ve şöyle devam ediyor:

"Ancak, 2001 sonrası dönemin olmazsa olmazları arasında yer alan Hazine garantilerinin sınırlı kullanılması uygulamasından geri adım atması olumsuz bir durum. Konunun hukuki ve yönetimsel sakıncaları bir yana Türkiye ekonomisinin en güçlü yönlerinden olan mali disiplini zedeleyecek olmasından ötürü orta ve uzun vadeli piyasa etkisinin negatif olacağı kanaatindeyiz"

Melis Kobal

Kaynak: Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber