Piyasaların gündemi perşembe günkü PPK

Merkez Bankası, Başbakan'ın faiz indirimi çağrısına perşembe günü yanıt verecek. Uzmanlar ise 'Değişiklik için henüz erken' görüşünde.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Nisan 2014 07:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Piyasaların gündemi perşembe günkü PPK

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'na olağanüstü toplantı yaparak faizleri indirme çağrısında bulunmasının ardından gözlerin çevrildiği Erdem Başçı 'yavaş yavaş' demişti. Merkez Bankası bu hafta perşembe günü bir politika toplantısı gerçekleştirerek faizler hakkındaki kararını verecek. Her ne kadar ekonomistler ve analistler faiz indirimi için henüz erken olduğunu düşünse de Merkez Bankası'nın kararında Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye gideceği ihtimali de etkili olacak. Özellikle Avrupa basınında yer alan haberlere göre Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, çok yakında 1 trilyon euroluk bir parasal genişleme operasyonu açıklayabilir. Söz konusu karar alınırsa, ECB'nin piyasaya vereceği para Türkiye gibi ülkelere yönelebilir.

FAİZİ NEDEN ARTIRDI?

Bu kararın bugünlerde konuşuluyor olması bile Merkez Bankası'nın elini rahatlatıyor. Nitekim Merkez Bankası'nın faizleri artırmasındaki en önemli neden döviz talebi ve yabancı çıkışına paralel kurun artmasıydı. ECB'nin bu hamlesi ise piyasaları paraya boğabilir ve faiz artırımını getiren ortamı tamamen değiştirebilir.

BAŞBAKAN NE DEDİ?

BORSA 70 binin üzerine çıktı. Faiz düşüyor. Şu anda Merkez Bankası da tekrar Para Kurulu'nu olağanüstü toplar. Merkez Bankası, daha önce olağanüstü toplanmak suretiyle nasıl yükselttiyse bu seferle bunu düşürmesi gerekir. Çünkü faiz düştüğü anda Türkiye'de yatırımcı şevke gelecektir.

BAŞÇI NE YANIT VERDİ?

FAİZ indirimlerinin ne zaman başlayacağını, ne zaman sonlandırılacağını Para Politikası Kurulu belirler. İleride faiz indirimleri yönünde ölçülü adımlar atılabilir. Bunun zamanlaması önemli. Faiz indiriminin zamanlaması PPK tarafından tartışılacak ama büyük montanlı bir faiz indirimi beklenmemeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber